Sådan hjælper dit taljemål dig til et sundere liv

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 17. maj 2021

Du skal have øje for detaljen. 

Eller rettere sagt: Du skal have øje på taljen.

Dit taljemål siger nemlig mere om dit helbred, end du måske tror. Viden om dit taljemål er utrolig vigtig, da for meget mavefedt kan føre til en række følgesygdomme.

I denne lynguide vil du lære, hvad dit taljemål siger om dig, hvordan du måler det, og hvordan du kan komme af med dit mavefedt. 

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er et taljemål?

Et taljemål er en måde at finde ud af, hvordan dit helbred er. 

Der er mange forskellige måder at måle dit helbred. Én af de mest populære igennem tiden er en BMI-udregning, da du på den måde kan finde ud af, om du er normal-, under- eller overvægtig.

Problemet med BMI er bare, at det ikke siger noget om, hvor dit fedt er placeret på kroppen. Det har nemlig en stor betydning. Hvis en stor del af dit fedt er placeret rundt om livet, kan det udgøre en alvorlig risiko.

Derfor bør du måle dit taljemål!

Sådan måler du dit taljemål

Det er heldigvis ikke svært at måle sit taljemål. Det eneste du skal bruge er et målebånd for at måle din talje korrekt.

  • Stil dig op med let spredte ben og træk vejret roligt
  • Placer målebåndet vandret mellem dit nederste ribben og den øverste del af dit hofteben
  • Tag en afslappet udånding - så ikke noget med at puste maven op eller ind
  • Så måles taljemålet inden du trækker vejret ind igen
  • Husk hverken at stram målebåndet for meget eller holde det for løst

Du bør ikke måle efter din navle, da det ikke er sikkert, at navlen er i midten. Du får derfor en misvisende måling, hvis du benytter navlen som pejlemærke. I stedet er det vigtigt, at du finder det midterste sted mellem det nederste ribben og øverste del af hoftebenet.

Det er også muligt at lave en talje-hofte-ratio måling, hvor du beregner din talje og derefter din hofte for at sætte dem i relation til hinanden. Dette er oplagt, hvis du har brede hofter.

Hvad skal dit taljemål helst være?

Ligesom ved BMI er der nogle konkrete tal for, hvad dit taljemål bør være. Du bør prioritere at have et normalt taljemål, da det ellers kan have konsekvenser for din sundhed.

Vi må dog hellere nævne, at nogle personer kan afvige en smule fra de nedenstående retningslinjer for et sundt taljemål. Dette gælder især personer, der er særligt høje, både mænd og kvinder, da taljemålet så godt kan være lidt større end det anbefalede.

Taljemål kvinder

For kvinder er et normalt taljemål under 80 cm, og hvis du bevæger dig op over 88 cm, vil du lide af svær overvægt. I et sådant tilfælde bør du reagere med det samme, og lave en livsstilsændring, så du slipper af med et for stort taljemål. Mange kvinder oplever at have en usund æbleform, når de har et så stort taljemål.

Ligger taljemålet mellem 80 og 88 cm, bør du også være opmærksom. Så er du nemlig moderat overvægtig, og har dermed moderat forøget risiko for følgesygdomme.

Taljemål mænd

For mænd gælder det, at det normale taljemål er under 94 cm, mens svær overvægt er over 102 cm. Du øger risikoen for sygdomme, hvis du ligger imellem de to tal, så forsøg gerne at mindske dit livmål.

Og hvad sker der så, hvis dit taljemål er i kategorien ”svær overvægtig”?

Risikoen ved at have et for højt taljemål

Når dit taljemål er for højt, stiger risikoen for at udvikle følgesygdomme. Det skyldes, at din fedtfordeling primært har sat sig omkring maveområdet, hvilket skaber høj risiko for en række livsstilssygdomme.

Disse sygdomme kan blandt andet være:

  • Forhøjet blodtryk
  • Hjertekarsygdomme
  • Diabetes

Du kan faktisk typisk se, at dit taljemål er for højt, uden overhovedet at måle det. Hvis du har den såkaldte ”æbleform”, hvor du buler ud ved maven, er det ikke et godt tegn. Så har du for meget mavefedt, og det kan være svært at komme af med.

Heldigvis er der dog en måde at komme af med dette mavefedt og dermed gøre dit taljemål mindre.

Du bør ej heller være undervægtig

Vi må også hellere skynde os at nævne, at det ej heller er optimalt at være for tynd. Det er ikke sådan, at du bliver sundere, jo tyndere du er. For der er også forøget risiko for livsstilssygdomme / følgesygdomme, hvis du har en for smal talje / vejer for lidt.

Af den grund bør du prioritere at forblive inden for det, der betragtes som værende “normalvægt”.

Sådan gør du dit taljemål mindre

Du skal både spise og træne dig til et mindre taljemål. Mavefedt kommer nemlig af enten at spise for usundt eller være for inaktiv - eller begge dele.

Du bør spise efter en kost, hvor du dagligt får 500 færre kalorier, end din krop normalt har brug for. På den måde vil du komme i et optimalt kalorieunderskud for at gennemføre et vægttab. Du vil cirka tabe 0,5 kg om ugen.

Og så skal du undgå sukker, undgå hurtige kulhydrater og øge dit proteinindtag.

Ud over det skal du lave nogle simple maveøvelser. Ikke fordi du isoleret set kan ”ramme” dit mavefedt, men fordi en trænet mave kan være med til at forebygge, at mavefedtet vender tilbage engang.

Beregn dit ligevægtsindtag

For at være sikker på, at du lægger dig i et optimalt kalorieunderskud, skal du først lave en udregning på dit ligevægtsindtag. Dette kan du gøre ved hjælp af vores gratis idealvægt beregner.

Beregneren giver dig et mere præcist billede af, hvor mange kalorier din krop forbrænder på en almindelig dag, end mange andre formler. Det er ud fra dette antal kalorier, du bør trække 500 kcal fra. Hvis du er meget aktiv, kan du dog godt komme i et kalorieunderskud, uden at spise mindre.

Træn dig til et sundere taljemål

Vi kommer ikke udenom, at du bør være mere fysisk aktiv, hvis du har et højt BMI (Body Mass Index) og / eller at målebåndet indikerer en for bred talje. Du kommer naturligvis langt ved at spise sundt, men for at holde hele kroppen sund, er det også vigtigt, at du får brugt den i hverdagen.

Vi må hellere starte ud med at sige: man kan ikke punkttræne. Du bør således ikke kun fokusere på taljemålet. I stedet bør du både lave cardio- og styrketræningsøvelser, så du øger konditionen og muskelmassen. Dette sikrer også en bedre forbrænding.

Forskning viser, at praktisk talt alle former for motion er godt, når det kommer til øget sundhed og vægttab. Så er du ikke så meget til træningscenteret, kan du sagtens nøjes med gode gåture. En rask gåtur kan sagtens sikre en lavere risiko for overbelastning af dit hjerte og lunger, samt give dig mulighed for at tabe vægt.

Få dig en skræddersyet kostplan mod mavefedt

Hvis du vil vide mere om, hvordan du gøre dit taljemål mindre, så læs videre på Arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy en sund og lækker kostplan til dig, så du kan opnå dine personlige mål – f.eks. en smallere talje.

Få en gratis personlig kostplan!

Ofte stillede spørgsmål

Taljemålet måles med et målebånd midt mellem det nederste ribben og den øverste del af dit hofteben. Det bør ikke måles efter navlen. Husk hverken at puste dig op eller ind - tjek vejret roligt.

WHO anbefaler, at taljemålet bør ligge under 80 cm for kvinder og 94 cm for mænd. Så er du ved godt helbred, da fedtet er ikke koncentreret omkring maven. Et højere taljemål er ikke sundt.

Ja, det kan det sagtens. Og derfor fortæller dit taljemål også noget om din sundhed. For du har øget risiko for livsstilssygdomme, f.eks. hjerte-karsygdomme og diabetes, ved for meget fedt på maven.

Dit BMI giver sjældent realistisk indsigt i din sundhed, da tallet ikke medregner en række faktorer. Du bør derfor nærmere gå efter taljemålet, da det tager højde for, hvor på kroppen fedtet sidder.

Få 14 dages personlig kostplan gratis.

Ønsker du at opnå et varigt vægttab? Klik nedenfor, og få en kostplan.

Hent din personlige kostplan

Prøv vores nye app

Få 14 dages personlig kostplan helt gratis!

Hent din personlige kostplan