12 gode grunde til at spise mere kanel
Når man dufter kanel, leder det ofte tankerne hen på Julens skønne tid. Det er et krydderi med en dejlig aroma, som for eksempel bliver brugt til gløgg, risengrød eller æbletærte. Men kanel bruges faktisk også til andet end lækkert julemad. Mange undersøgelser viser, at krydderiet indeholder helbredende ingredienser og egenskaber, selvom den moderne lægevidenskab måske ikke rigtig tror på det. Jeg har taget sagen i egen hånd og undersøgt krydderet til punkt og prikke og er kommet frem til 12 grunde til at spise mere kanel. Dem fortæller jeg om nu.
Indholdet i kanel
Men før vi dykker ned i kanels egenskaber, vil jeg kort beskrive, hvad krydderiet indeholder.
I 1 spiseskefuld kanel er der: 19 kalorier, 4 gram fiber, 8% kalk, 4% jern, 68% mangan, 0% fedt og 0% kolesterol.
1 spiseskefuld lyder af meget, og det er det faktisk også. Den anbefalede dosis er maksimum 1 teskefuld pr. dag. Krydderiet har nemlig et rimelig højt indhold af næringsstoffer sammenlignet med andre krydderier og urter.
Fyldt med mangan og antioxidanter
Undersøgelser har vist, at 37% af vesteuropæere ikke får tilstrækkeligt mangan i deres kost. Det er faktisk en chokerende data, fordi mangan er i for eksempel hele kerner, nødder, frø og bladgrøntsager. Det, undersøgelsen jo også lægger op til, er, at vi har en tendens til at vælge raffineret korn og kulhydrater i stedet for hele korn og komplekse kulhydrater. Når krydderiet er i kroppen, hjælper det for eksempel med at nedbryde fedt og kulhydrater, og det regulerer blodsukkeret mm.
Man har fundet sammenligninger mellem mangel af mangan og for eksempel ufrivillig abort hos kvinder, misdannelse af knogler og epilepsi.
I forhold til antioxidanter er kanel blevet sammenlignet med 25 krydderier og urter og slog dem alle med det største indhold. Der er fundet sammenligninger mellem fødevarer (fx. kanel) fyldt med antioxidanter og lang levetid og et godt helbred. Kanel hjælper faktisk også med at begrænse iltning af mad, og derfor hedder det også “antioxidant”.
Kanel smager jo godt, og det er også endnu et plus, som ikke skader.
Undgå svampeinfektion
Svamp i kroppen lyder ikke særlig fedt, og man kan få helt kuldegysninger af at tænke på det. Det kan dog forsvinde med håndkøbs- eller ordineret medicin, men i stedet kan du først prøve at behandle det mere naturligt. Undersøgelser viser, at stoffet cinnamaldehyd, som er i kanel, kan dræbe svampe. Derfor, hvis du begynder at spise kanel, kan det medvirke til, at du sjældent eller aldrig får svamp igen.
Dræber bakterier
Selvom man ikke skulle tro det, så fjerne kanel ikke kun svamp men faktisk også bakterier. Derfor er det jo et fantastisk krydderi at spise mere af. Bare små mængder af kanel kan faktisk helt dræbe salmonellabakterier og e-coli. Derfor kan kanel også være et smart konserveringsmiddel, fordi den dræber så mange bakterier.
Slukker sulten
Kanel kan faktisk være en rigtig god hjælp til at slukke sulten. American Journal of Clinical Nutrition lavede en undersøgelse med det, og resultaterne var, kroppen langsommere optagede kulhydrater fra tyktarmen bare ved at hælde 6 gram kanel i sin risengrød. Deltagerne var faktisk mætte i længere tid, fordi at deres maver ikke blev tømt så hurtigt. Udover det, så menes der, at man kan forbinde højt blodsukker med sult, så derfor kan man begrænse sin appetit bare ved at stabilisere sit blodsukker.
Opretholder god mundhygiejne
Kanel er faktisk tit en ingrediens i for eksempel tyggegummi, tandpasta og mundskyl, og det er der gode grunde til. For det første, så smager det jo godt og slukker sulten, og for det andet, så forbedrer det også hygiejnen i munden. Det er fordi, at kanel er en stor hjælp i forhold til at dræbe bakterier fra munden, så tænderne og tandkødet trives, og du får bedre ånde. Udover det, så har man fundet ud af, at kanelolie dræber de bakterier, der giver huller i tænderne.
Kan forhindre diabetes type 2
Diabetes type 2 opstår på grund af at glukosen bliver ophobes i blodet i stedet for vores celler. Antioxidanterne i kanel kan måske hjælpe med at begrænse insulinresistensen i kroppen, og det betyder, at sygdommen faktisk forsvinder. Udover det, kan ingredienserne i kanel også hjælpe med blodtryk, kropsvægt og inflammation. I stedet for at komme sødemiddel i maden, kan man i stedet bruge kanel. På den måde kan du faktisk formindske dit forbrug af sukker ved bare at komme en lille smule kanel i maden.
Giver en bedre koncentrationsevne
Mange af os har faktisk dårligere koncentration end en guldfisk, som er hele 8 sekunder. Det er det antal sekunder, vi kan koncentrere os i, før vi mister fokus. Det er da lidt vildt. Hvis du ønsker at være bedre end den garvede guldfisk, som kan holde koncentrationen i 9 sekunder, så kan du spise mere kanel. Der er lavet undersøgelser, hvor forsøgspersonerne skulle lave opgaver omkring opmærksomhedsevne, hukommelse og visuel-motorisk reaktionstid, hvor man inden skulle dufte til enten kanel, jasmin, pebermynte eller ingenting. Her fandt man ud af, at kanel medvirkede til højere resultater.
Kan forhindre nedbrydning af hjernen og dens funktioner
Der er nok ingen, der ønsker at få sygdomme som for eksempel Alzheimers eller Parkinsons, hvor man langsomt mister hukommelsen. Derfor kan det være meget vigtigt at beskytte sin krop mod disse urimelige sygdomme. For at undersøge, hvordan kanel påvirker disse sygdomme, lavede man forsøg med mus, hvor de indtog stødt kanel. Kanelen gav positive resultater. Krydderiet hjalp med at beskytte nervecellerne, stabiliserede niveauet af de kemiske stoffer i hjernen og hjalp med at gøre de motoriske færdigheder bedre. Forskere har faktisk også fundet ud af, at en bestemt ekstrakt fremskaffet af kanelbark kan forsinke udviklingen af Alzheimers. Men for at se de her resultater, er skal kroppen dog indtage en alt for stor og giftig mængde af kanel. Forskerne prøver stadig at finde en metode, hvor kanel kan bekæmpe eller forsinke Alzheimers.
Gør dit hjerte bedre
Et for højt fedtniveau i kroppen kan medvirke til hjerte-kar-sygdomme. Derfor har man selvfølgelig også lavet forsøg, der undersøger, om krydderier, inklusiv kanel, kan påvirke fedtniveauet. Det kan det. Når man spiser et usundt måltid med masser af fedt, så stiger fedtniveauet i blodet. I undersøgelsen gav man forsøgspersonerne 2 spiseskefulde krydderier, inklusiv kanel, i et måltid med masser af fedt, og det resulterede i, at fedtniveauet faldt med 30% og forhøjede blodantioxidanterne i gruppen med hele 13%.
Efter du har læst det her, vil jeg ikke råde dig til at gå ud og spise en masse friture, donuts, kage mm. med lidt kanel i og tro, at det ikke er så usundt som med uden kanel. Det er bare et godt tip, til hvis du alligevel vil ud og have lidt usundt.
Slår kræftceller ihjel
Kanel og -olie kan være effektiv i for eksempel behandlingen af kræft i maven, livmoderhalskræft, fordi de kan dræbe kræftcellerne, og tyktarmskræft, fordi det beskytte mod yderligere kræftvækst. Men man mangler dog endnu flere undersøgelser på området i forhold til mennesker, selvom at de få forsøg, der er lavet, giver et godt billede af, at kanel kan have en positiv rolle i forhold til behandlingen af kræft.
Bekæmper måske HIV
Der er lavet en undersøgelse med 69 indiske lægeplanter for såkaldt anti-HIV aktivitet. Her var resultaterne, at kanelbark er den bedste middel mod den primære type HIV-1. andre undersøgelser har vist, at ekstrakten fra for eksempel kanel binder sig til og derefter blokerer HIV-1 infektion i kroppens celler.
Jeg anbefaler dog ikke, at personer med HIV kun spiser kanel for at blive behandlet, men det kan faktisk være en rigtig god ide at supplere med det. Selvfølgelig med en anbefaling fra sin læge. Husk at undersøgelserne understreger de heftige medicinske egenskaber i krydderiet.
Kan hjælpe patienter med multipel sklerose
Der er kun et begrænset udvalg af medicin til multipel sklerose. Udover det er der også behandlinger, som inkluderer livsstilsændringer. Man mener, at kanel i fremtiden kan være en god form for naturlig medicin til behandlingen af multipel sklerose. Man har lavet forsøg på mus, der har multipel sklerose, og her tyder det på, at kanel faktisk kan hjælpe dem, der lider af det, men der forskes stadig på området. Hvis kanel giver lige så gode resultater på mennesker som på mus, så er det meget gode nyheder, fordi kanel jo er billigere at købe og nemmere at spise for dem, der har multipel sklerose.
Pas på med giftig kanel
Hvis du har besluttet dig for at spise mere kanel, så pas på med bare at gå ned i det nærmeste supermarked og købe det første kanel på hylden. Det meste af det er nemlig det kanel, der hedder Cassia, og der er meget af stoffet kumarin i, som faktisk kan være giftigt i store mængder. Det kanel, der er bedst at købe, hedder ceylon, fordi det ikke har så store mængder af kumarin i sig. Men ulempen er dog, at prisen er højere på dette kanel end det i supermarkederne. Du kan for eksempel købe det online hos danske forhandlere for at være sikker på, at du får den rette mængder.
Ideer til mad med kanel
Jeg elsker for eksempel at putte til kanel i min kaffe, på min havregrød om morgen, på min frugtsalat, i mine smoothies, på et bagt æble mm.
For at opsummere, så har kanel en masse gode egenskaber, og du kan nemt tilføje det i dine måltider, men du skal ikke ikke at spise mere end en teskefuld pr. dag, fordi det ellers kan blive farligt.