Sådan fører en kalorietabel til et sundere liv

Senest opdateret d. 01. oktober 2020

KalorietabelHvis du gerne vil tabe dig, kræver det, at du kender til kalorier. Og så kræver det, at du kender sammenhængen mellem dit eget kalorieforbrug og hvor mange kalorier, der er i forskellige madvarer.

Kort fortalt kan man sige, at hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder, så vil du tage på. Og omvendt. Hver en menneskekrop har brug for en vis mængde kalorier for at holde sig kørende, og der er forskellige måder, du selv kan regne ud, hvor meget du har brug for.

I denne guide vil du lære, hvordan du finder ud af, hvor mange kalorier der er i mad. Og så vil du også lære, hvordan du bruger en kalorietabel. Med en kalorietabel kan du let styre, hvor mange kalorier du indtager, og dermed hvordan du holder din krop i balance.

Hvad er en kalorietabel?

En kalorietabel er egentlig bare en oversigt over en masse forskellige madvarer. Al mad indeholder kalorier, men fordelingen af proteiner, kulhydrater og fedtstoffer er forskelligt. Det betyder, at det ikke er lige meget, hvad du propper i munden. Kalorieindholdet varierer alt efter type mad og størrelsen på portionerne.

En kalorietabel giver dig mulighed for nemt og hurtigt at planlægge, hvor mange kalorier du indtager i løbet af en dag. En kalorietabel er egentlig bare en tabel, der lister en lang række madvarer op. Det kan være alt lige fra æbler til havregryn, fra kylling til tun, og fra Mars-barer til mandler.

Ud for hver enkelt madvarer er der så angivet, hvor mange kalorier, de indeholder. På den måde kan du hurtigt regne sammen, hvor mange kalorier du har indtaget i løbet af en dag. Du kan også bruge en kalorietabel til at planlægge, hvilke madvarer du må spise i løbet af en dag, for at undgå at tage på.

Helt lavpraktisk kan du downloade en kalorietabel fra nettet og hænge den op på dit køleskab. På den måde kan du i løbet af dagen holde dig selv opdateret, og så tjener den også som en ekstra reminder om at være bevidst om den mad, du spiser.

Hvordan er fordelingen af kalorier i mad?

Kalorier udgøres af disse tre næringsstoffer, hvor:

  • 1 gram proteiner svarer til 4 kcal
  • 1 gram kulhydrater svarer til 4 kcal
  • 1 gram fedtstof svarer til 9 kcal

En voksen person med et godt helbred bør få sine kalorier på denne måde:

  • 15-20% af kcal bør komme fra proteiner
  • 45-65% af kcal bør komme fra kulhydrater
  • 25-35% af kcal bør komme fra fedtstoffer

Hvordan finder jeg ud af, hvor mange kalorier, jeg har brug for?

Det er forskelligt fra person til person, hvor mange kalorier der er nødvendige i løbet af en dag. Det kommer helt an på dit køn, din alder, vægt, højde og aktivitetsniveau. Der er en række forskellige måder, du kan udregne dit eget kalorieforbrug. Du kan læse mere om disse i vores komplette guide til kalorier.

Hvad er kalorier overhovedet?

Med alt dette sagt, hvad er kalorier så overhovedet?

Kalorier er en måleenhed, der fortæller os om kroppens energiforbrug. Kroppen har konstant et energiforbrug, fordi kroppen konstant holdes i gang. Kalorier er et andet ord for denne energi, og det er en håndgribelig måde at finde ud af, hvor meget energi du skal bruge.

Denne energi/kalorier finder du i din mad. Når du eksempelvis spiser et æble, indtager du en række forskellige næringsstoffer, som hver især bidrager med en vis mængde energi.

Din kalorietabel skaber din kostplan

Når du nu ved, hvor mange kalorier din krop har behov for, og hvor disse kalorier kan komme fra, kan du lægge en kostplan. En kostplan er en form for strategi for, hvordan du opnår dine mål. Vil du smide nogle kilo, skal du spise efter en kostplan, hvor du indtager færre kalorier. Det modsatte gør sig gældende, hvis du vil tage nogle kilo på.

Der findes mange forskellige typer kostplaner derude. Nogle fokuserer på vægttab, mens andre handler om at presse flere grøntsager ind i dagligdagen. Nogle kostplaner kræver, at du skærer bestemte madvarer fra, mens andre åbner op for et hav af nye og spændende alternativer.

Kostplaner er utrolig populære i dag. Det skyldes ikke nødvendigvis bare, at folk vil tabe sig eller se bedre ud. Mange vælger også at leve efter en kostplan, fordi det bringer en vis struktur ind i livet. Når der er et bestemt regelsæt at leve efter, er der også dét mindre kaos i din hverdag. Du har taget et aktiv valg om at leve bevidst, og det giver ro i sindet.

En kostplan baseres som udgangspunkt på sammenhængen mellem dit kalorieforbrug- og indtag. Dermed er en kostplan også det første skridt på vejen mod et sundere liv. Du kan læse mange flere artikler og guides til det sunde liv her på Arono, og vi vil med glæde sammensætte en kostplan skræddersyet til dig – så let er det!

Få en gratis personlig kostplan!