Sådan finder du den bedste slankekur

Senest opdateret d. 01. oktober 2020

Vi lever i en tid, hvor det aldrig har været så populært at gå på slankekure og tage vare om sit helbred. Og det giver god mening. Vi lever nemlig også i et samfund, hvor hver tredje dansker er utilfreds med sin vægt og krop, og det har en stor betydning for livskvaliteten.

Derfor er det kun godt, at der er så stort fokus på det sunde liv. Og derfor er det herligt, at vi lever i en verden, hvor du kan finde lige præcis den slankekur, der passer bedst til dit liv.

Uanset om du vil smide nogle få kilo eller 10, så er den rette slankekur derude. Du kan let finde hurtige slankekure, og du kan uden problemer finde effektive slankekure, der virker.

I denne guide vil du lære:

 • Hvad en slankekur helt præcist er
 • Hvilke typer slankekure, der findes
 • Hvordan du finder den rette til dig
 • Hvilken der er mest effektiv og hurtig

Hvad er en slankekur?

En slankekur er et bevidst valg. Et valg, der handler om, at du har et mål, og at du vælger den strategi, der bedst får dig derhen. En slankekur er den overordnede betegnelse for en plan, der typisk definerer, hvad du må spise, hvor meget du må spise og hvornår du må spise det. Men en slankekur kan også omhandle motion og fysisk aktivitet. Hvordan kan du på bedste vis sammensætte din kost og træning, så du opnår dit mål?

Det handler ofte om at smide en stor portion kropsvægt/overskydende fedt på en relativ kort tid. Nogle personer skal kun bruge en slankekur i en kort periode. Andre har brug for, at slankekuren bliver til mere end bare en slankekur – det skal være en livsstil.

Det behøver ikke at være af nød, du vælger at gå på slankekur. Mange vælger også at finde en slankekur, da de på den måde kan få mere struktur ind i dagligdagen. For mange er livet en smule kaotisk fra tid til anden, og her kan en slankekur være en god måde at styre mod sine mål – både de fysiske, men også de mentale.

Det vigtigste er at finde en slankekur, som passer perfekt til dine behov. Og bare rolig, den er helt sikkert derude!

Hvilke typer slankekure findes der?

Der findes flere former for slankekure. Hvis du overvejer at gå på slankekur, har vi her samlet en liste, der giver et godt overblik over de mest populære slankekure:

 • Clean eating: Mange bodybuildere benytter sig af denne kur. Ved denne kur skal du undgå al fabrikeret og kunstig mad. Du vil særligt skulle spise kylling, havregrød, grøntsager/frugt, søde kartofler, bladgrønt, brune ris, hytteost og græsk yoghurt/skyr.
 • LCHF: LCHF står for ’Low Carb High Fat’. Det vil sige at, du skal spise få kulhydrater og meget (sund) fedt. På denne kur har man vendt kostpyramiden på hovedet. Du skal derfor særligt spise grøntsager/frugt, kød, naturligt fedt, fede mælkeprodukter og en smule nødder.
 • 5:2-kuren: 5:2-kuren er bygget op efter, at du skal spise almindeligt i 5 dage om ugen, mens du faster de 2 sidste dage. De to fastedage må ikke ligge op af hinanden. I de fem dage skal du blot spise det, du ville spise normalt uden at tage på. I fastedagene må du ikke spise mere end 500 kalorier.
 • Proteinkuren: Som navnet på slankekuren indikerer, vil du på denne kur skulle spise meget protein. Du skal på denne slankekur især spise proteinrige fødevarer, grøntsager, fuldkorn og fedtfattig mælk og yoghurt.
 • 6:1-kuren: Ved 6:1-kuren skal du spise almindeligt i 6 dage og have en enkelt fastedag om ugen. Ved de seks dage skal du spise sund fedt og gode proteinkilder og samtidigt skære ned på kulhydrater. Ved fastedagen spiser du ét stort måltid. Du må først spise igen 22 timer efter fastemåltidet.
 • Ketogen-diæten: Hvis du vil prøve ketogen-diæten, skal du spise meget få kalorier. Denne slankekur minder meget om LCHF, men på denne slankekur er der en begrænsning på proteinindtagelsen. Du vil på denne slankekur især skulle spise kød, fisk, æg og naturlige fedtstoffer.
 • Palæo-kuren: Den bliver også kaldet ”stenalderkosten”, da du skal spise, som man gjorde i stenalderen. Du skal derfor især spise magert kød, fisk, skaldyr, sundt fedt, æg, grøntsager og frugt.
 • Middelhavskosten: Middelhavskosten er nærmere en livsstil end en slankekur. Du skal med denne kost spise som man gør ved Middelhavet (Italien, Spanien, Grækenland og Sydfrankrig) Du vil derfor især skulle spise fisk, fjerkræ, oliven, nødder, grøntsager og fuldkorn.
 • Low Carb: Som navnet på denne slankekur indikerer, skal du på denne kur spise få kulhydrater. Du skal derfor spise mere protein og fedt. Du vil især skulle spise fisk, nødder, avocado, grøntsager og mejeriprodukter.

Hvis du gerne vil vide mere om disse mange slankekure, har vi her på hjemmesiden beskrevet de fleste af dem ned til mindste detalje.

Hvilken er den mest effektive slankekur?

Da alle har forskellige behov, er det ikke muligt at sige, hvilken én der er den mest effektiv slankekur. Nogle går efter at tabe sig hurtigt, mens andre håber på at få mere tonede muskler.

Man kan dog sige, at forskere er kommet frem til, hvilken type slankekur, der er den bedste at gå efter. Og det er simpelthen den slankekur, som du har lyst til at blive ved med at være på – måske endda resten af livet. Der er altså tale om de slankekure, der bliver til mere end bare slankekure. De bliver til livsstile.

De mest populære slankekure er blandt andet:

 • Palæo-diæten
 • Middelhavskosten
 • Low Carb

Det skyldes, at de har en række fællesnævnere, der passer til det sunde liv:

 • De udelukker raffinerede kulhydrater
 • De udelukker transfedtsyrer
 • De udelukker usunde olier
 • De har en lav mængde tilsat sukker
 • De har en høj mængde grøntsager og fibre
 • De fokuserer på gode råvarer frem for kalorietælling

Disse fællesnævnere er grundlaget for et sundt liv, og dermed er de ovenstående slankekure ret gode, hvis du vil på en effektiv slankekur.

Hvilken er den mest hurtige slankekur?

Hvis du ikke er interesseret i en effektiv slankekur på sigt, kan du derimod vælge en hurtig slankekur. Altså en slankekur, som bare skal virke i en kort periode, så du hurtigt opnår dit mål.

Igen er det Middelhavskosten, der viser størst potentiale her. Det skyldes, at netop denne kur fokuserer på de sunde fedtstoffer, som du eksempelvis får fra avocado, olivenolie og nødder. Når du fylder dig op med dette fremfor raffinerede kulhydrater, overbeviser du hjernen om, at du ikke er sulten, selvom du indtager langt færre kalorier.

Du skal dog være opmærksom på, at en hurtig slankekur ikke garanterer langvarige resultater. Faktisk det stik modsatte. Derfor rådes du til at finde en effektiv slankekur, du har lyst til at hænge ved.   

Hvad med motion?

For at sikre dig et varigt vægttab, der samtidigt er effektivt, er det vigtigt at du også dyrker motion. Forskning har dog vist, at motion alene ikke har en så stor effekt på vægttab eller generel sundhed. Der skal altså en ordentlig kost til, og det bedste sted at starte er ved hjælp af en slankekur.

En god type motion, du kan kombinere med din slankekur, er intens intervaltræning. Altså træning, hvor du fokuserer på korte aktiviteter, der dog kræver virkelig meget af kroppen. Det kan eksempelvis være intervalløb på 20 minutter, fremfor en lang løbetur på en hel time.

Må jeg spise sukker, hvis jeg er på slankekur?

Sukker er ikke forbudt, selvom du er på slankekur. Det kan stadig bruges i mad i begrænsede mængder. Du skal dog holde dig fra produkter såsom kage, slik, sodavand og chokolade.

Du bør også overveje at skifte det tilsatte sukker ud med andre sødestoffer. Prøv dig frem med honning i stedet. Honning indeholder vitaminer og mineraler, og så øger det ikke dit blodsukker ligeså meget som alt andet. Du skal dog være opmærksom på, at der er en vis mængde kalorier i honning, og dermed kan det passe dårligt med nogle bestemte slankekure.  

Hvor hurtigt kan jeg forvente resultat?

Selvom det ville være skønt, så kommer vægttabet desværre ikke fra den ene dag til den anden. Det er vigtigt, at du er vedholdende. Du skal derfor finde den slankekur, der passer bedst til din hverdag og fødevarepræferencer. Samtidigt skal du huske at motionere.

Hvis du vil vide mere om de forskellige slankekure, kan du finde dem alle på Arono. Vi guider dig til et sundere liv, og vi kan hurtigt og let sammensætte en kostplan til vægttab, der er skræddersyet til dig.