De 10 Bedste Slankekure — Varigt og effektivt vægttab (2023)

Skrevet af Lisa Batten
Personlig træner og kostcoach, Ph.D, CPT, PN1
03. apr 2023
Et mix af motion og en kostbaseret slankekur er nøglen til vægttab

Spis det rigtige og tab dig! Det lyder umiddelbart som en enkel løsning til at tabe overflødige kilo. Dog er der meget mere til en slankekur, end man lige tror. Det tager ikke blot et par dage, men derimod uger at gennemføre en effektiv slankekur.

I denne artikel sætter vi fokus på, hvordan du gennemfører en slankekur over flere uger, der faktisk virker. Hvis du følger vores råd, vil du altså kunne se kiloene rasle af. Og dét endda uden at du konstant er sulten, har cravings eller ønsker at kaste håndklædet i ringen undervejs.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Find den rigtige slankekur til dig og dit vægttab 

Før vi bevæger os videre til gode råd i forhold til at gennemføre en effektiv slankekur, vil vi gerne præsentere dig for tre gode slankekure. Disse slankekure bygger på flere af principperne, der vil lede til et hurtigt vægttab, så de er i den grad forsøget værd.

Fordelen ved de tre nedenstående slankekure er desuden, at du ikke skal sulte dig selv, mens du er på dem. Det gør det nemmere at holde ved kuren. 

Føler du dog ikke, at nogle af de nedenstående effektive slankekure er noget for dig, findes der heldigvis mange forskellige slankekure at vælge imellem - og du kan læse om dem her på Arono eller gå direkte igang ved at trykke på knappen herunder.

Ønsker du mere generel viden eller teori bag processen for at tabe vægt? Læs vores store vægttabs guide!

Atkins-kuren

Man kan praktisk talt kalde Atkins-kuren for forfaderen til “Low Carb High Fat” slankekure. Dr. Atkins’ tankegang om at prioritere protein og fedt over kulhydrater har nemlig givet anledning til mange andre kure med nogenlunde samme udgangspunkt.

Atkins-kuren har dog ikke til formål at fjerne kulhydrater helt - kun indtil du finder ud af, hvor meget din krop kan “tåle” før den reagerer, f.eks. ved at tage på. Man starter således ud med at indtage få kulhydrater, hvorefter man langsomt kan få flere kulhydrater, alt efter hvad ens krop kan nedbryde.

Med Atkins kuren følger du fire faser, hvorigennem du kan opnå et vægttab og finde den rette balance mellem fedt, protein og kulhydrater.

Dukan-kuren følger i høj grad Atkins-kurens principper, men med endnu større fokus på protein.

Keto-kuren

Kaldes også for keto-diæt eller ketose-kur, da du spiser mad med et højt fedtindhold og et moderat proteinindhold for at kunne få kroppen i en tilstand, man kalder “ketogenese” (eller blot “ketose”). 

I en sådan tilstand vil kroppen benytte ketonstoffer som energikilde. Det særlige ved denne kur er, at du indtager mest fedt. Du skal have et middelindtag af protein, og nærmest helt undgå kulhydrater.

Keto-kuren er en enkel slankekur, når du først har forstået dens principper, da den i høj grad handler om at fjerne kulhydrat fra måltiderne. Det kan dog være svært for personer, som elsker brød, pasta, ris o.l.

LCHF-kuren

“Low Carb High Fat” er formålet med dette kur. Du skal altså have få kulhydrater, men derimod indtage sundt fedt i gode mængder. Denne kur minder derfor meget om Keto-diæten, men forskellen ligger i, at du skal indtage mere protein på LCHF-kuren - og at fedtet ikke bare skal være fra en hvilken som helst kilde.

Paleo-diæten

Paleo- / palæo-diæten har meget tilfælles med de ovenstående slankekure. Med denne kur skal du nemlig også planlægge dine måltider ud fra et “Low Carb High Fat”-udgangspunkt.

Forskellen ligger dog i, at kosten skal være lidt mere enkel på palæo-kuren. Det er meningen, at maden skal være nogenlunde lig det, som vores forfædre spiste. Af den grund kaldes kuren også til tider “stenalderkost”.

Du skal således spise rigtig godt med kød fra både køer, grise, kylling, fisk etc. Derudover bør du spise godt med grøntsager, men et begrænset indtag af frugt, nødder og æg.

5:2-kuren

Man kan lave denne kur på flere måder, 5:2 eller 6:1 er nok de mest populære og anbefalede. Tallene indikerer, hvor mange dage der skal spises “normalt” og hvor mange dage der skal fastes. Med 5:2-kuren skal du “faste” to dage om ugen, hvor du skal holde dig under 500 kalorier (så der er altså ingen dage helt uden mad). På de andre dage må du spise “normalt”, men stadig med tanke for at forblive i inden for det anbefalede kalorieindtag for dig.

8 timers kuren

Mange mennesker kommer til at indtage for mange kalorier, da måltiderne er spredt over hele dagen. Det kan du komme til livs med 8-timers kuren (også kaldet 8:16, 16:8,  intermittent fasting, intermitterende faste, periodisk faste).

Hvis du følger denne kur, må du kun spise 8 timer om dagen - og skal altså faste de resterende 16 timer.

Du vælger selv, hvornår de otte timer går i gang, men det er vigtigt, at de er sammenhængende. F.eks. kan du vælge at spise mellem klokken 10 og 18. Følger du 8 timers kuren, behøver du ikke at skære nogle fødevarer fra din kost.

Udrensningskur / detox

Der er et hav af udrensningskure, også kaldet detox, som hjælper med at rense ud i kroppen. Flere af dem kan også kickstarte et vægttab - netop fordi man spiser erstatningsmåltider eller skærer gevaldigt ned på indtaget af usunde fødevarer i perioden.

Blandt udrensningskure er især juice-kuren og diverse former for meal-replacements kure, såsom C9-kuren.

På juice-kuren drikker du blot juice i det valgte antal dage, mens du på C9-kuren erstatter visse måltider med meal-replacements, og generelt forsøger at skære lidt ned på kalorieindtaget. C9-kuren varer 9 dage, mens juice-kuren kan vare alt fra 1 til 10 dage (du kan godt længere, men det anbefales ikke!).

Suppekuren

Man kan argumentere for, at suppekuren også er en form for detox-kur.

Du følger den normalt i 7 dage, men kan også gøre det både længere og kortere tid, alt efter dit behov. Når du er på denne kur, må du kun spise suppe - ud over en smule frugt. 

Suppen skal desuden primært bestå af grøntsager, så du kan slå dig løs i tomatsuppe, kartoffel-porre suppe, grøntsagssuppe etc.

Sensekur

Sense-kuren er ideel til personer, der gerne vil leve sundere, og måske opnå et vægttab, men som ikke har lyst til at give afkald på alt det lækre i hverdagen.

På Sense-kuren skal du følge disse principper, når du planlægger dine måltider: to håndfulde grønt, én håndfuld proteiner og én håndfuld frugt.

Denne type kost skærer desuden også overflødige kulhydrater fra. Og så er Sense-kuren ud fra dét princip, at det skal være så nemt som muligt.

FODMAP-diæten 

Du skal kaste dig over FODMAP-diæten, hvis du ofte oplever oppustethed og / eller andre problemer med maven. Denne kur kan nemlig gå ind og “nulstille” din tarmflora, så kroppen har mulighed for at stå optimalt imod igen.

FODMAP-diæten er inddelt i to faser. I den første fase skærer du alle fødevarer med et højt indhold af FODMAP fra, heriblandt mælkeprodukter, bælgfrugter, korn, sødemidler m.fl. I anden fase skal du langsomt spise mere og mere af forskellige FODMAP fødevarer for at se, hvad din krop kan fordøje.

10 gode råd til en effektiv slankekur, så du kan tabe dig

Ønsker du at tabe dig? Vi viser her 10 gode råd til valg af slankekur

Har du tidligere prøvet at gennemføre en slankekur eller decideret livsændring, men ikke haft held med det? 

I så fald har du højst sandsynligt gjort et eller andet galt i løbet af processen. Mange falder desværre fra eller har svært ved at overholde “reglerne” for den enkelte slankekur, hvorfor resultaterne ikke er markante.

For at hjælpe dig på vej til et effektivt vægttab, der rent faktisk holder, har vi herunder samlet 10 gode råd til, hvordan du fuldfører en effektiv slankekur.

1) Spis færre kalorier end du plejer

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at du skal spise færre kalorier, end du forbrænder på en dag for at kunne tabe dig. Det betyder også, at du højst sandsynligt skal spise færre kalorier, end du plejer.

Hvis du ikke taber dig lige nu, er det et tegn på, at du enten indtager den rette mængde kalorier til at holde kroppen ved den samme vægt - eller at du indtager for mange, hvis du tager på lidt efter lidt.

Det bedste råd vi kan give i forhold til at gennemføre en effektiv slankekur er derfor et universalt råd, når det kommer til vægttab: spis færre kalorier. 

Og det skal ikke bare gælde én dag, men gerne over en længere periode. Du vil hurtigt opdage, at alle slankekure arbejder mod, at man skal indtage mindre i perioden, hvor man er på slankekuren.

For at opnå din ønskede vægt, kan du med fordel holde styr på dit indtag ved at tælle kalorier. På den måde holder du ikke blot fokus på at spise slankemad og følge sunde opskrifter, men også på mængden af kalorier.

Det kommer an på stofskiftet for det enkelte menneske, hvad de egentlig forbrænder i løbet af en dag - og dermed hvilket antal kalorier man skal lægge på undervejs i vægttabet. Du kan derfor med fordel tjekke, hvor mange kalorier (energi) din krop forbrænder, før du går i gang.

2) Gennemfør en slankekur uden at være sulten

Nu siger vi godt nok, at du skal spise færre kalorier end normalt, men det betyder ikke nødvendigvis, at du skal sulte dig selv, mens du er på slankekuren. Faktisk er en vellykket slankekur én, hvor man ikke er sulten. For når du ikke går rundt og er sulten, har du nemmere ved at holde ved din kur.

Det er altså afgørende, at du vælger en kur, hvor du kan spise tilstrækkeligt med mad, der mætter. Det er netop af den grund, at kure som LCHF og Keto-diæten er blevet populære, da du får det rette kalorieunderskud, uden at føle dig sulten.

3) Spis flere gange i løbet af dagen

Det kan især anbefales, at du spreder måltiderne ud over dagen. Flere diætister, personlige trænere, eksperter m.fl. anbefaler, at man spiser fem til seks gange om dagen med tre til fire timer mellem hvert måltid.

Det betyder, at du skal spise tre hovedmåltider (morgenmad, frokost og aftensmad), samt to til tre mellemmåltider imellem dine hovedmåltider. Det holder fordøjelsen i gang gennem hele dagen, samt sikrer, at du forbliver mæt og får alle de næringsstoffer, som din krop har brug for.

Du skal gerne spise langsomt og det sunde først, hvis der er lidt forskelligt på tallerkenen.

På den måde får du spist nok grønt, og så giver du også hjernen mulighed for at registrere, at den er blevet mæt ved hvert måltid.

Du kan faktisk også “snyde” hjernen en smule ved at servere din mad på en mindre tallerken. Det vil få måltidet til at se ud af mere, hvorfor hjernen tror, at den får mere at spise, end den egentlig gør.

Et udvalg af sunde snacks, som du kan holde dig mæt på i løbet af dagen

4) Hurtig slankekur med effektiv fedtforbrænding

For at sikre en effektiv slankekur, skal du opretholde en effektiv fedtforbrænding. Det gør du netop ved, som nævnt i det forrige afsnit, at spise regelmæssigt, da det holder fordøjelsessystemet i gang og blodsukkeret stabilt - og dermed også forbrændingen oppe.

Derudover kan regelmæssig motion, f.eks. en gå- eller løbetur, også sikre, at din forbrænding holdes i gang.

Forbrændingen kan også få et ekstra skub ved at indtage stærke krydderier eller fødevarer. F.eks. vil lidt chili, krydderier, hvidløg, ingefær e.l. kunne sætte gang i kroppens forbrænding. Men lad nu være med at overdrive - så får du det måske bare dårligt i stedet. 

Det kan også anbefales at spise godt med citrusfrugter for at kickstarte forbrændingen (men hold dig nu stadig indenfor grænserne for indtag af frugt).

Undgå at indtage kulhydrater

Derudover skal du undgå at indtage kulhydrater i store mængder, især hvidt brød, hvide ris, pasta o.l. Disse kulhydrater kaldes for “hurtige” kulhydrater, og er kilder til energi, men fordøjes let. Det betyder, at kroppen ikke får nok ud af at indtage dem - det er altså ikke “gode kalorier”. 

Skal du absolut indtage kulhydrater, bør du gå efter de komplekse, såsom fuldkornsbrød og -pasta, brune ris, kikærter, tofu m.m.

5) Prioritér proteinholdige fødevarer

Vi har allerede nævnt, at en effektiv slankekur indebærer, at man ikke går sulten rundt. For at kunne gennemføre det, er det nødvendigt at spise nogle lidt mere bestandige fødevarer end blot grøntsager hele dagen (selvom de naturligvis kan mætte godt). 

Af den grund anbefales det, at man spiser løs af proteinholdige fødevarer. Dette kan være alt fra kød, kylling, fisk og skaldyr, æg, mejeriprodukter m.fl. 

Proteinholdige fødevarer, uanset om de er animalske eller vegetabilske, vil give en god mæthedsfølelse. Samtidig hjælper proteiner med at opbygge muskelmasse, hvilket resulterer i en bedre forbrænding.

Kylling er magert kød, og derfor er der mange, som ofte inddrager kylling i deres frokost og aftensmad, når de forsøger at tabe sig. Kødet giver en god mæthedsfølelse og så kan man lave mange forskellige sunde opskrifter med kylling for at holde det spændende.

Går du efter andre typer af kød, såsom oksekød, svinekød, lam e.l., vil vi anbefale dig at gå efter kød med et lavt fedtindhold, da det ellers kan gå hen at blive “usundt” at spisezkød.

Æg er også en oplagt kilde til protein - og faktisk er der flere studier, som påpeger, at man mindsker sin appetit i de følgende 36 timer, hvis man spiser æg til morgenmad.

6) Skru op for mængden af grøntsager

Du kan nærmest ikke få for mange grøntsager - især ikke når du skruer ned for indtaget af kulhydrater. Det skyldes, at der er få kalorier i grøntsager, men derimod masser af vitaminer og mineraler. 

Selvom de indeholder få kalorier, kan de dog give en mæthedsfølelse og sikre, at du ikke har lige så meget lyst til sukker og snacks. Så spis endelig løs af grøntsager, når du ønsker at tabe dig!

Det kan anbefales, at du skifter lidt mellem de forskellige grøntsager, du indtager. Prøv gerne noget nyt i næ og ny. På den måde bliver det ikke for kedeligt, og så kan du være sikker på, at du får forskellige næringsstoffer. 

Der er også nogle typer af grønt, man ikke burde indtage for meget af hver dag, heriblandt gulerødder, så det kan godt betale sig at veksle lidt.

7) Lav en madplan, som du kan følge

En af de største årsager til, at man falder fra på en slankekur, og dermed ikke ender med at tabe sig, er fordi man mister motivation og overskud undervejs i processen. Det tager trods alt en del uger at tabe vægten.

Vi kan anbefale dig at lave en decideret madplan, som du skal følge, samtidig med at du sørge for at tælle kalorier. 

Dette giver dig noget struktur på slankekuren og sikrer, at du ikke indtager for mange kalorier i forhold til din forbrænding. 

Derudover giver det dig et optimalt overblik over indtaget af fedt, protein, kulhydrater og fibre, så du kan se, om du får nok af de forskellige næringsstoffer.

Uanset hvad du forventer af en madplan, kan du finde mere information om kostplaner, og hvad der er ideelt at indtage, når du ønsker at følge en sund kost, i et senere afsnit, hvilket muligvis kan give dig inspiration til fremtiden.

8) Giv dig selv mulighed for at snacke

Kan du finde ud af at holde fingrene helt væk fra snacks, mens du er på kur, er det naturligvis at foretrække. Men det er virkelig svært for de fleste. Og mange dropper faktisk deres slankekur og idéen om at tabe sig, fordi de falder i én enkelt dag. Men det er der ingen grund til! 

Det er meget bedre at komme op på hesten med det samme, og fortsætte med den valgte slankekur.

Vi siger ikke, at du skal kaste dig over is og slik med jævne mellemrum for at holde motivationen oppe. Det kommer nemlig ikke til at gøre noget godt for vægten, at du mange gange i løbet af kuren propper dig med usunde fødevarer. 

I stedet skal du tænke i sunde alternativer, som du kan spise, når sukkertrangen melder sig. 

Dette kan f.eks. være stykker frugt, vand med smag (sukkerfri og uden kalorier) eller diverse former for sundt slik. Men hvad er sundt slik? Jo, det kan være lidt nødder, tørret frugt eller sukkerfrie is, barer, fedtfattige chips etc. 

Når du først er på en slankekur, skal du naturligvis ikke spise disse typer snacks alle hverdage, men det kan være med til at give dig gåpåmodet til at fortsætte, hvis du får lov til at indtage lidt. 

Men husk: alt med mådehold. Du skal altså ikke overdrive - ej heller når det er sukkerfrit, fedtfattigt e.l.

9) Husk at drikke rigeligt med vand

Tab dig ved at drikke masser af vand, når du forsøger at gennemføre en slankekur. Vandet holder dig hydreret, giver dig mindre lyst til andre drikkevarer, holder forbrændingen i gang og giver en større mæthedsfornemmelse. 

Man kan således sige, at du kan tabe dig ved at drikke rigeligt med vand under en slankekur, da det hjælper dig til at holde dig fra andre ting.

Flere anbefaler faktisk, at man indtager cirka 0,5 liter vand inden hvert hovedmåltid - altså både til morgenmad, frokost og aftensmad. På den måde føler du dig allerede en smule mæt, og dermed vil du spise mindre mad ved måltidet. Dette er blot endnu en ting, der hjælper dig til at tabe de overflødige kilo over flere uger.

10) Lad dig ikke snyde af “sunde” produkter

Helt overordnet set vil vi anbefale dig at tilberede din egen mad - altså helt fra bunden. Det skyldes, at du så bedre har styr på, hvad der egentlig er i din mad, hvilket gør det nemmere at tabe overflødige kilo, når du er på slankekur.

Mange springer over, hvor gærdet er lavest ved at købe smoothies, salater o.l. udefra. Men det skal man passe på med. Der er nemlig flere af disse færdiglavede måltider, der indeholder flere kalorier end hvad godt er. 

Og selv hvis produktet ikke indeholder for mange kalorier som sådan, så kan det være, at indholdet af sukker, kulhydrater, fedtstoffer e.l. er for højt i forhold til det, du burde holde dig til. Pas derfor på, når du ønsker at gøre det nemmere for dig selv - det kan have den modsatte effekt.

Hvad kan man spise under en slankekur?

Du behøver faktisk ikke holde dig fra særlig mange fødevarer - kun de mest usunde af slagsen. En effektiv slankekur består nemlig ikke kun af grøntsager og vand. I stedet skal du sørge for at få godt med forskellige næringsstoffer.

Mangler du inspiration til, hvad du kan finde på til de forskellige måltider, når du ønsker at tabe dig? I så fald skal du læse med i de følgende afsnit:

Spis gerne disse fødevarer, når du er på slankekur

  • Kød, heriblandt oksekød, svinekød, lam, kylling etc.
  • Fisk og skaldyr, gerne fede fisk som laks, makrel, sild m.fl. 
  • Mejeriprodukter, især skyr, yoghurt, ost og andre proteinrige kilder
  • Grøntsager - i massevis! Gerne mange forskellige, og hellere end gerne en del grønne, da de har få kalorier i sig
  • Frugt i moderate mængder (gerne blot et par stykker frugt, når trangen til noget sødt melder sig)
  • Sundt fedt i form af nødder, olie, avocado, frø m.fl.

Hold dig fra disse fødevarer, når du er på slankekur

  • Hvidt brød
  • Pasta, ris og kartofler - du kan dog indtage små mængder af grovpasta, hvis du har svært ved at holde dig fra det, da denne type pasta indeholder flere kostfibre, hvorfor det er sundere end almindelig pasta.
  • Slik, chips, is, chokolade o.l.
  • Sodavand, saftevand og andre drikkevarer med sukker
  • For meget frugt, da det kan blive usundt i længden grunde indholdet af frugtsukker

De ovenstående fødevarer er blot eksempler på, hvad der kan være godt at indtage under en slankekur. Der findes således et hav af andre gode og sunde fødevarer, du sagtens kan indtage, når du forsøger at tabe dig.

Morgenmad

Kan du finde tid til at lave en omelet, spejlæg, kogte æg e.l. til morgenmad, så kan det være en rigtig god idé. Æg mætter nemlig på en god måde og er en god kilde til protein. Æg kan kombineres med en smule knækbrød eller rugbrød og lidt grønt - og så har du et rigtig godt morgenmåltid.

Skal det gå lidt hurtigere, kan du i stedet gå efter en skål skyr med frugt og müsli (ikke en variant med meget sukker i!). Det er hurtigt og nemt, samt giver dig både fedt og protein fra morgenstunden.

Frokost

Din frokost skal gerne være bestandig, men uden at du overspiser. Et godt bud på en sund frokost er en salat med forskellig grønt og kylling eller tun. Du kan eventuelt benytte en smule dressing, men denne skal gerne være fedtfattig.

Er du mere til sandwiches, kan du godt slippe afsted med sådan en. Den skal dog helst være af groft brød, rugbrød eller knækbrød - altså med en del kostfibre og komplekse kulhydrater. Derudover skal den indeholde salat, grønt og magert kødpålæg.

Aftensmad

Der er ingen grund til at overspise ved aftensmåltidet. Spiser du regelmæssigt, har du trods alt fået en god del af det, du skal indtage over en hel dag.

Til aftensmad kan du med fordel lade måltidet bestå af en god mængde grøntsager og kød. Måske endda en smule sovs, hvis du ikke har indtaget særlig meget fedt i løbet af dagen. Gør gerne måltidet spændende ved at tilføre det godt med krydderier, så der er noget smag at komme efter.

Mellemmåltider

Der er utroligt mange valgmuligheder, når det kommer til valg af sunde mellemmåltider. Disse har nemlig blot til formål at stille den lille sult og holde fordøjelsen i gang.

Du kan med fordel vælge følgende til dine mellemmåltider:

  • Grøntsager - alt fra gulerødder, broccoli, lidt salat, agurk etc. er optimalt
  • En smule frugt (gerne sammen med noget grønt)
  • Nødder og frø
  • Knækbrød med fedtfattigt pålæg, hytteost, laks e.l.
  • Smoothie
  • Skyr eller yogurt

Mellemmåltiderne skal gerne bestå af mellem 50 og 150 kalorier. Mængden af mellemmåltidet kommer altså an på, hvad du vælger at spise.

Kostplan til effektiv slankekur

Som nævnt tidligere kan det i den grad anbefales at benytte sig af en kostplan, når man har et ønske om at gennemføre en (effektiv) slankekur. Det kan nemlig være svært at holde styr på, præcis hvor mange kalorier man indtager i løbet af dagen - medmindre du vejer al din mad.

Med en kostplan kan du hurtigere danne dig et overblik over dit daglige kalorieindtag. Og så får du desuden lettere ved at fordele indtaget på de forskellige måltider, så du ikke indtager for meget til f.eks. aftensmad, men ikke nok til morgenmad.

En fast kostpln resulterer desuden i, at du ikke skal bekymre dig om, hvad der nu skal laves til de forskellige måltider hver dag. Du skal jo trods alt blot følge det, som kostplanen indikerer, at du skal spise.

Mange oplever faktisk også, at de får mere gåpåmod til at fuldende slankekuren, hvis de følger en kostplan, da de så har noget at holde fast i undervejs i processen.

Bliver en kostplan ikke kedelig at følge?

Det kan ikke nægtes, at du vil blive træt af din kostplan - især hvis du har valgt at følge én, der ikke tilbyder særlig meget afveksling. F.eks. er der nogle, som sværger til, at man taber sig mest effektivt, hvis man spiser det samme morgen, middag og aften i hele perioden. Men som sagt: det bliver kedeligt i længden.

Hvis du gerne undgå en kedelig kostplan, kan vi anbefale dig at downloade Arono app’en på din enhed. Med denne app får du adgang til over 800 lækre opskrifter, og så kan du nemt selv sammensætte din fremtidige kostplan af de retter, som du kan lide. På den måde bliver kuren på ingen måde intetsigende - måske du endda falder over en ny yndlingsret på Arono?

Få en gratis personlig kostplan!

Træning og slankekur

Måske du tænker, at man sagtens kan gennemføre en slankekur og tabe vægt, uden brug af træning? Det er korrekt, at kalorieindtaget er den største faktor i et vægttab, men træning spiller nu alligevel en afgørende rolle - både cardio- og styrketræning.

Træning hjælper bl.a. med at:

  1. Opretholde en god forbrænding
  2. Opbygge muskelmasse, hvilket forbedrer forbrændingen
  3. Lade dig nå dine mål hurtigere
  4. Stramme kroppen op, så du får endnu mere ud af dit vægttab
  5. Give dig mere overskud i hverdagen
  6. Holde motivationen oppe til at fortsætte slankekuren

Derudover giver regelmæssig træning også mulighed for at spise lidt mere på de dage, hvor du træner, hvis du har svært ved at holde dig indenfor kaloriegrænsen. 

Du kan naturligvis også holde dig til det fastsatte kalorieindtag, og i stedet nyde, at de overflødige kilo rasler hurtigere af dig.

Du kan godt tabe dig på kostændringer alene, men vi anbefaler et træningsprogram for optimalt vægttab

Træn gerne flere gange om ugen

Det er vigtigt at holde sig aktiv i hverdagen. Dette gælder, uanset om du ønsker at tabe vægt eller ej. Men når du ønsker at tabe kilo, så kommer du ikke helt uden om at dyrke motion. Det behøver dog ikke at være alle ugens dage. Træning et par gange om ugen kan have stor betydning for dit vægttab.

Det er desuden helt op til dig, hvilken type træning du vil udføre. Er du mest til en gåtur i et raskt tempo, en løbetur med en veninde eller en styrketrænings-session i dit lokale fitnesscenter? Alle dele kan have en positiv indvirkning på din krop, mentalitet og dét at tabe vægt.

Vedligeholdelse af vægttab

Man bliver naturligvis utroligt glad for at se et vægttab, når det er noget, man har kæmpet for at gennemføre. Desværre kan man ikke sige, at det er et vellykket vægttab medmindre du også kan holde vægten efterfølgende. Mange mennesker gennemfører et vægttab, men tager hurtigt kiloene på igen, når de stopper på kuren. Og så kan man jo pænt starte forfra igen. 

Af den grund skal du ikke kun tænke på, hvordan du smider kiloene nu og her, men også på hvordan du kan holde vægten, når du først er kommet af med nogle af de ekstra kilo.

Vi kan især anbefale, at du ikke blot går tilbage til dine tidligere vaner, idet sekund du er færdig med kuren. Din krop har trods alt vænnet sig til at spise mindre, så der er ingen grund til at proppe den med mad, når kuren er stoppet. 

Har du f.eks. fulgt en slankekur, hvor indtaget af kulhydrater var meget lavt, skal du ikke fra den ene dag til den anden begynde at indtage hvidt brød, store mængder sukker e.l. I stedet kan du tænke i de grove alternativer og langsomt vænne din krop til at spise mere kulhydrat. 

Laver du drastiske ændringer fra dag til dag, kan det resultere i, at du får det dårligt og at du hurtigt vil føle, at du tager på igen.

Tænk i en livsstilsændring

Det lyder virkelig træls at skulle tænke i en livsstilsændring, når du nu blot vil på en kort slankekur, men det er altså dét, der skal til for at holde vægten efter et vægttab. 

Vi siger ikke, at du skal lægge hele din hverdag om, som var du stadig på din kur resten af livet. Men du kan med fordel implementere nogle af de gode råd fra kuren i din dagligdag fremover, og dermed foretage en mindre livsstilsændring. 

F.eks. er det godt at holde ved træning, selv efter at kuren er overstået, samt at blive ved med at spise godt med grøntsager og protein til dine måltider. Det vil nemlig sikre, at du ikke er helt så snacksulten - og så har du lettere ved at gøre snackeriet til noget særligt frem for en ting, der sker hver aften.

Ofte stillede spørgsmål

Antallet af kalorier afhænger af dit mål, din nuværende vægt og hvilken slankekur du vælger. Helt generelt er det dog oplagt at holde sig cirka 500 kalorier under dit normale indtag.

Man kan ikke som sådan sige, at én eller to slankekure er bedre end andre. Det er nemlig forskelligt fra person til person, hvad man har gavn af. Læs vores artikler og bliv klogere på slankekure.

Du SKAL ikke træne, men det anbefales i høj grad. Regelmæssig motion resulterer bl.a. i større motivation, opbygning af muskelmasse, højere forbrænding og mere overskud i hverdagen.