Sådan fører glutenfri kost dig til et sundere liv

Publiceret d. 17. januar 2018

Avocado caloriesGluten og glutenallergi er noget, der næsten er umuligt at undgå i disse tider. Supermarkederne bugner med glutenfri mad, hver anden artikel i ugebladene handler om glutenfri kost, og i USA er hele 30% af befolkningen begyndt at skære ned på mængden af gluten.

Alligevel er det de færreste, der faktisk ved, hvad gluten overhovedet er. Og hvilke fordele og ulemper, der er ved en glutenfri kost.

Det vil du dog lære i denne artikel, hvor vi ser på:

  • Hvad gluten er
  • Hvorfor du bør overveje glutenfri mad
  • Og hvordan du kan sammensætte en glutenfri kost

Hvad er gluten overhovedet?

En glutenfri kost er – no surprise – en kost, hvor du har taget et aktivt valg om at skære ned på gluten. Eller helt at undgå gluten.

Men hvad er ”gluten”?

Gluten er et protein. Eller faktisk en hel familie af proteiner. Proteiner spiller en helt essentiel rolle i vores kost og krop, og du får proteiner fra mange forskellige typer mad – og altså ikke kun kød.

Gluten har også en rolle at spille i kosten, men om det er en god eller dårlig rolle, ja det er der altså en del uenighed om i dag.

Hvilken rolle har gluten at spille?

Man kan undre sig over, hvorfor glutenfri kost er så populært, når det så at sige handler om at skære et helt naturligt næringsstof fra.

Men det skyldes nu, at glutens rolle egentlig ikke er så prangende. Faktisk bidrager gluten ikke med meget andet end en smule energi i vores krop. Til gengæld er det gluten, der eksempelvis får brød til at hæve sig op. Og det er gluten, der gør brødet sprødt og lækkert.

Så gluten bidrager som sådan ikke med så meget andet end lidt ekstra energi og æstetik – til gengæld peger nogle studier på, at gluten faktisk kan have en negativ effekt i kroppen.

Derfor vælger nogen gluten fra

Selvom gluten er et helt naturligt næringsstof, som findes i mange kornsorter, så er flere og flere faktisk begyndt at spise glutenfri.

Og det skyldes overordnet to ting:

  • Nogle lider af glutenallergi og kan simpelthen ikke fordøje gluten ordentligt
  • Nogle vælger gluten fra, fordi flere studier har vist, at glutenfri kost generelt er et sundere valg

I takt med at der kommer mere og mere fokus på glutenfri mad, vil der også i supermarkederne kunne findes flere og flere alternativer til gluten. Og det vil så føre til mere fokus, og så videre og så videre.

Hvad er glutenallergi

”Glutenallergi” er egentligt et forkert ord at bruge.

I stedet bør vi hellere kalde det for ”glutenintolerance” – ligesom laktoseintolerance – eller det mere korrekte ord ”cøliaki”. For når man lider af denne sygdom, så er man overfølsom over for proteiner, der findes i visse kornsorter.

Hvis du indtager mad med gluten i, så vil der udløses en lokal reaktion i tyndtarmen. Denne reaktion kan føre til, at kroppens evne til at optage andre næringsstoffer bliver nedsat betydeligt.

Omtrent 5000 danskere er diagnosticeret med glutenintolerance. Men man regner dog med, at 10 gange så mange lider af sygdommen uden at vide det.

Hvorfor er glutenfri kost sundere?

Så hvis det kun er omtrent 50.000 danskere, der lider af glutenintolerance, hvorfor kommer der så flere og flere glutenfri produkter til?

Det skyldes, at en glutenfri kost faktisk er en ret sund kost.

Den mad, der typisk indeholder gluten, er typisk også den mad, der ikke rigtig bidrager med så meget næring. Hvis du så vælger at skære al mad med gluten i fra, så skal du finde nogle alternativer. Og disse alternativer vil højst sandsynligt være meget sundere.

I stedet for hvidt brød vil du sikkert vælge fuldkornsbrød. Og når det kommer til mel, så kan du vælge noget, der faktisk indeholder langt flere proteiner, fibre og vitaminer – det kunne eksempelvis være quinoamel og mandelmel.

Forskning har vist, at gluten ikke er godt for kroppen

Det er dog ikke kun sundere alternativer, der lokker så mange over på den glutenfri side.

Der har også været en del forskning, som har vist, at gluten kan have nogle negative effekter.

Ét studie har eksempelvis draget en sammenhæng mellem mad med gluten og dét at lide af irritabel tyktarm. Et andet studie har vist, at gluten også kan være med til at skabe inflammation i kroppen.

Og så har man set betydelige forbedringer ved folk, der lider af Alzheimers og epilepsi, efter de er begyndt på en glutenfri kost.

Så spørgsmålet er vel nu, hvordan du kommer i gang med en glutenfri kost?

I disse madvarer finder du gluten

Det er heldigvis ikke så svært at kaste sig over glutenfri mad. Faktisk er det så let, som noget kan være: Du skal jo bare skære al mad med gluten fra!

Alligevel kan det være svært at starte pen glutenfri kost, da utrolig meget af vores mad indeholder dette protein. Gluten kommer nemlig hovedsageligt fra følgende fødevarer:

  • Hvedemel
  • Durumhvede
  • Grahamsmel
  • Rugmel
  • Rugkerner
  • Havregryn
  • Bulgur
  • Couscous
  • Spelt

Men gluten kan også gemme sig i de mærkeligste madvarer, såsom disse:

  • Ristede løg
  • Frysepizza
  • Madlavningsfløde
  • Is
  • Fyldt chokolade
  • Vingummi
  • Kakao
  • Øl

Så det kræver altså, at du aktivt kaster et blik på indholdet i din mad, og at du er villig til at gå på kompromisser.

Sådan lægger du din kost om til glutenfri

Det kan være et stort skridt at skulle begynde på en glutenfri kost. Men det kan lade sig gøre!

Det kræver bare, at du er villig til en kostomlægning. En kostomlægning handler om at kaste et kritisk blik på den mad, du til dagligt spiser. Du finder ud af, om du får de rette næringsstoffer og den rette mængde kalorier. Og så ændrer du dine kostvaner.

Du kan vælge at søge professionel hjælp hos en diætist.

En diætist er en person, som kan hjælpe dig til en sundere kost og et sundere liv. Du vil få fortalt, hvordan du kan gøre dit liv sundere, og så får du også en konkret kostplan, så din kostomlægning bliver så let som muligt.

Du kan selvfølgelig også lægge din kost om uden anden hjælp end den, du selv søger efter på nettet – såsom på Arono.dk.

Disse glutenfri opskrifter kan du prøve af

Hvis du vil spise efter en glutenfri kost, så kan du enten vælge alt glutenholdigt mad fra, eller du kan finde alternativer. Og dem er der masser af. Der findes stort set et glutenfrit alternativ til alt i dag.

Derfor er det heller ikke så svært at lave mad efter glutenfri opskrifter.

Nettet bugner af glutenfri opskrifter og her er nogle gode steder at starte:

  • På den amerikanske hjemmeside Health.com tager de oftest en videnskabelig funderet tilgang til kosten, og her finder du gode glutenfri opskrifter.
  • Hvis du søger et lidt mere uformelt forhold til mad, så har stjernekokken Jamie Oliver også nogle lækre forslag
  • På den danske scene er det heller ikke svært at finde gode muligheder. Madbloggen MadforLivet mener, at ”glutenfri mad behøver bestemt ikke være tørt og kedeligt. Med de rigtige ingredienser, et par teknikker og gode opskrifter kan det blive helt fantastisk.”

Lær meget mere om det sunde liv på Arono.dk

Hvis du er nysgerrig på mere viden om glutenfri kost og hvordan kroppen virker, så læs videre på Arono.dk.

Her kan du blandt andet også lære, hvordan du kan sammensætte en kostplan, der passer til lige præcis dig. Og så har vi en masse artikler og guides, der hjælper dig med vægttab, muskelopbygning og den gode kost.

Det bedste af det hele er, at du kan oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan – såsom en glutenfri kost.

Få en gratis personlig kostplan!