Glutenfri kost - Sådan sammensætter du en glutenfri diæt
Gluten, glutenallergi og glutenfri kost var for få år siden noget de færreste vidste hvad var.
I dag støder man ofte på folk, der lever af mere eller mindre glutenfri mad, og det er for mange den rigtige vej at gå for et sundere liv og et bedre velvære.
Forskning viser faktisk at det at undgå gluten i kosten kan være sundt, hvad end du har glutenallergi eller ej.
Men hvad er det nu gluten er? Og er det egentlig svært at finde mad uden gluten?
Hvor findes gluten og hvad er det?
Gluten er en familie af proteiner og en fællesbetegnelse for netop den type protein, der er i kornsorterne, hvede, byg og rug, samt meltyperne fremstillet heraf.
I mel er gluten afgørende for dets kvalitet og bageevne. Det er f.eks gluten, der gør mel elastisk og i stand til at hæve. Derfor vil man typisk opleve at glutenfrit brød og bagværk har en helt anden struktur og konsistens, end brød bagt med gluten.
Gluten og menneskekroppen
Protein er nødvendige byggesten i vores organisme, og er altså ikke noget vi udelukkende får fra kød, modsat af hvad mange mennesker tror.
Proteiner findes i stort set alle fødevaregrupper i forskellig form og mængde. Den type proteiner, der udgør gluten er ikke en type, der tilføjer meget næring til menneskekroppen.
Gluten tilføjer højest en mængde energi til vores system, som sagtens kan erstattes af et sundere alternativ.
Glutenallergi
Glutenintolerance eller glutenallergi, betegnes også som cøliaki. Cøliaki er en kronisk sygdom i tyndtarmen, der aktiveres når man indtager produkter med gluten og forårsager mavesmerter, oppustethed og diarré. Et stort indtag af gluten mistænkes desuden af forskere for at give andre sygdomme, såsom irritabel tyktarm.
Hvordan føles glutenallergi?
Folk der lider af mild form for glutenallergi vil ofte føle klage over oppustet mave og træthed der fører til generel dårlig trivsel efter indtag af glutenholdige fødevarer.
Har du fået konstateret cøliaki vil du ofte have oplevet oplevet stærke mavesmerter, diarre og vægttab i forbindelse med indtagelse af gluten.
Cøliaki giver sig mest til udslag i mave-tarm kanalen, men det er også set hos nogle at det giver symptomer som blodmangel, muskel- og ledsmerter samt en hudsygdom der kaldes cøliaki i huden.
Det er heldigvis få der lider af voldsom cøliaki - under 1 % af den danske befolkning, mens flere og flere danskere føler, at de har svært ved at tåle gluten i mere eller mindre udstrakt grad.
Der er altså mange der vil opleve en bedring ved at omlægge sin kost, og leve helt uden gluten.
Er glutenfri kost sundere?
Der er meget forskning der tyder på at det at mindske indtaget af gluten kan være vejen til et liv med mere energi og øget velvære.
Men medmindre du lider af cøliaki skal du dog være varsom med fuldstændig at udelukke bestemte fødevaregrupper fra din kost, og du kan i stedet overveje at mindske indtaget af gluten.
Udfordringer ved en glutenfri diæt
En af det største udfordringer ved at spise glutenfrit er, at daglig indtagelse af fuldkorn og fibre, som er et af de officielle kostråd, kan blive en udfordring. For mange er den lette vej til fuldkorn og kostfibre igennem rugbrød og andet groft brød.
Det er ikke fordi man ikke kan få nok kostfibre ad andre veje men det kræver lidt kreativitet og ændringer i vanerne, hvis man er ny udi den glutenfri verden.
Hvordan sammensætter man en glutenfri diæt?
Hvad end du har fået konstateret cøliaki eller blot ønsker at leve af en mere glutenfattig kost er det nogle markante ændringer i den ellers traditionelle kost.
For 10 år siden var det så godt som umuligt at finde et glutenfri alternativ til de gængse produkter, men det er langtfra tilfældet i dag, hvor der findes mange glutenfrie produkter på hylderne. Det gør livet langt lettere for dig, der ønsker at spise glutenfrit eller leve af en glutenfattig kost, for et bedre helbred.
Lad os først se på hvilke fødevarer, der indeholder gluten
De mest almindelige fødevarer der indeholder gluten
- Gluten findes hovedsageligt i mel, både hvede, rug og byg. Derudover findes det også i durumhvede og grahamsmel.
- Rugkerner
- Havre - indeholder ikke gluten, men er oftest fremstillet sammen med korntyper der indeholder gluten og vil derfor ofte give udslag hos en person med cøliaki.
- Bulgur og couscous
- Spelt
Her er gluten skjult i din mad
- Øl
- Madlavningsfløde
- Flødeis
- Pasta
- Ristede løg
Derudover findes der gluten i enormt mange forskellige fødevarer såsom fast food og frysepizza. Også meget slik kan indeholde gluten, så vær opmærksom på indholdsfortegnelsen, hvis du lever efter en glutenfri diæt.
Sådan sammensætter du en glutenfri kost
En glutenfri diæt består hovedsageligt af rene råvarer.
Du kan altså stadig spise mad fra alle fødevaregrupper selvom du har cøliaki. Faktisk alle typer af grøntsager, frugt og bær, fisk, kød og rene mælkeprodukter.
Det du hovedsageligt skal undgå er mel, korn, færdigretter, mange brødtyper, øl og slik.
Dertil er det meget vigtigt at du sørger for at få nok fibre i din kost. Fuldkornsprodukter og fibre er vigtige for vores fordøjelse og indeholder vigtige vitaminer og mineraler, som du skal sørge for at få fra andre kilder.
Fiberholdige fødevarer uden gluten:
- Grove grøntsager
- Frugt
- Brune ris
- Loppefrøskaller
- Kartofler
- Glutenfri havregryn
Det kan være en stor omvæltning pludselig at skulle udelukke fødevarer fra sin mad, og det kræver ofte ændringer i indgroede vaner.
Mens det stadig er nyt for dig kan det være en hjælp at udarbejde din egen kostplan uden gluten, og der er heldigvis mange glutenfri fødevarer til at hjælpe dig på vej.
Glutenfri kostplan
I danmark har vi en stærk tradition for at bruge mel i mange ting, så her får du lidt råd og vejledning til at undgå gluten i din kost i løbet af din dag.
Vær opmærksom på at mange der har levet længe med symptomer på glutenallergi eller har cøliaki, vil have nedsat tolerance overfor andre fødevarer i et stykke tid.
En glutenfri morgenmad
Det er ofte gennem vores morgenmadsprodukter vi indtager fiberholdige fødevarer.
Havrefras eller branflakes kan erstattes med glutenfri müsli eller havregryn og indtages med mælk eller yoghurt.
Det almindelige brød erstattes af glutenfrit brød, som f.eks kan være knækbrød bagt med majs eller mandelmel.
Det er også en oplagt mulighed for at skifte den traditionelle morgenmad ud med en god yoghurt toppet med frisk frugt, nødder og bær så du samtidig får boostet dit daglige indtag af vitaminer.
OBS! Vær opmærksom på at nogle gluten allergikere har en nedsat tolerance overfor mælkeprodukter.