Grønne kaffebønner hjælper med vægttab

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 08. sep 2022

Jeg er personligt selv vild med kosttilskud, men jeg kan også være tvivlsom. Nogen gange lyder det for godt til at være sandt, når et kosttilskud lover et nemt vægttab. Derfor går denne artikel i dybden med, hvad grønne kaffebønner (GCE) er, hvordan det virker, og hvad videnskaben siger omkring det. 

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

 

Hvad er grøn kaffebønne ekstrakt, og virker det? 

Det mest udbredte og populære slankemiddel blandt sundhedsentusiaster til vægttab er kosttilskud i pilleform. Mange forskellige tv-kanaler og -shows har vist og viser det stadig frem, fordi den er overraskende god til at hjælpe med at forbrænde fedt. Faktisk er kosttilskud blevet så populært, at det dominerer slankeprodukter på markedet. 

Slankepille-testen

Det kan være enormt uoverskueligt og svært at tabe sig. Derfor har mange taget flere forskellige former for slankeprodukter for at lette opgaven lidt. Heriblandt er Green Coffee Bean Extract. Lige nu er slankeproduktet er faktisk en af verdens mest populære kosttilskud til at hjælpe med vægttab. Kosttilskuddets ingredienser er udvundet fra grønne kaffebønder, og det er også derfor, navnet er ‘Green Coffee Bean Extract’. Ekstraktet indeholder et stof, der kaldes chlorogensyre, og det er et virkende slankemiddel, mener mange. Det var Dr. Oz, der 2012 viste ekstraktet frem for offentligheden. Dr. Oz er en amerikansk læge, der ofte er i tv, og han er formentlig den mest ansete sundhedsvejleder i hele verden. 

Hvad er grønne kaffebønner for noget?

De grønne kaffebønner er egentlig bare ganske almindelige bønner, som bruges til kaffe, men uristede. Faktisk er kaffebønner grønne i naturen, men oftest så bliver de ristet, inden de kommer ud på hylderne i supermarkedet. Dette forløb gør dem mørkebrune og giver dem den duft og aroma, som vi kender til. Kaffebønner indeholder antioxidanter og farmakologisk aktive forbindelser, som lyder lidt nørdet. Men to af de vigtigste forbindelser er så koffein og chlorogensyre. Man mener, at chlorogensyre er den mest betydningsfulde ingrediens, der hjælper med vægttab. Når almindelige kaffebønner bliver ristet, fjernes meget af chlorogensyren. Derfor er grøn kaffe blevet et elsket alternativ til almindelige kaffebønner, fordi det virker bedre. Hvis vi opsummerer, så er grønne kaffebønner altså magen til normale bønner, men de er bare ikke ristede, og derfor har de stadig masser af chlorogensyre, som hjælper med vægttab. 

Sådan virker det

Kaffebønner indeholder koffein, og man har fundet frem til, at det kan øge ens stofskifte med op til 3-11%. Den vigtigste aktive ingrediens er dog chlorogensyre, som skrevet foroven. Forsøg på mennesker har vist, at chlorogensyre kan begrænse, hvor mange kulhydrater, fordøjelseskanalen optager. Det resultere i lavere blodsukker og insulinniveau. Hvis det er rigtigt, så kan det betale sig at indtage grønne kaffebønner, fordi at det så svarer til at spise færre kulhydrater. 
Flere undersøgelser har faktisk også vist, at chlorogensyre kan:

  • reducere din vægt
  • gøre kroppen resistent over for fedt
  • mindske fedt i og rundt om leveren

Helt opsummeret, så begrænser grønne kaffebønner altså, at man tager på. Det kan være fordi, at det hjælper kroppen med at absorbere færre kulhydrater fra maden. 

Undersøgelser og forsøg

Der er lavet mange undersøgelser og forsøg med grøn kaffebønne ekstrakt på mennesker. Undersøgelserne og forsøgene er det, man kalder “randomized controlled trials”, som betyder, at resultaterne er så troværdige og sande, som muligt. Et af forsøgene gik ud på, at man tog 30 tilfældige overvægtige personer ind. De blev delt op i 2 grupper, hvor den ene normal kaffe, og den anden drak også normal kaffe men med 200 mg grønne kaffebønner ekstrakt. Forløbet varede i 12 uger, og ingen af personerne måtte ændre deres kost- og motionsvaner. 
Resultaterne blev skrevet ind i en graf, som viser de 2 grupper over 12 uger:

Den gruppe, der drak kaffe med grøn kaffebønne ekstrakt, tabte sig med hele 5,4 kg., og den gruppe, der drak normal kaffe, tabte sig kun 1,7 kg. Gruppen der drak grøn kaffebønne ekstrakts fedtprocent blev reduceret med 3,6%, og den gruppe, der drak normal kaffes fedtprocent blev reduceret med 0,7%. Denne undersøgelse er ikke den eneste, der viser, at grøn kaffebønne ekstrakt medvirker til vægttab. 
Beviserne bag grøn kaffebønne ekstrakt blev undersøgt, og man fandt frem til: "... Resultaterne fra disse forsøg er lovende. Der er dog behov for mere stringente forsøg for en endelig bedømmelse af GCE som et effektivt værktøj til vægttab." Jeg er meget enig i udtalelsen, men der mangler mere præcise og større undersøgelser over længere perioder. 
For at opsummere, viser mange forsøg og undersøgelser på mennesker, at grøn kaffebønne ekstrakt kan medvirke til et stort vægttab. 


Dosering og bivirkninger

Overraskende nok, ud fra de oplysninger, vi har, er der faktisk ikke de store bivirkninger ved grøn kaffebønne ekstrakt. Det eneste, man har lagt mærke til i undersøgelserne var, at nogle af forsøgspersonerne stoppede, fordi de fik hovedpine. Men man ved dog ikke, om hovedpinen kom på grund af grøn kaffebønne ekstrakten, eller om det var helt tilfældigt. 
Udover det, så kan koffein give bivirkninger som angst, anspændthed, hurtig hjertebanken mm., hvis kroppen får for meget af det. Hvis du ved, at din krop er sensitiv over for koffein, så er det en god ide, at du er varsom med at indtage grøn kaffebønne ekstrakt. Nogle har fået allergiske reaktioner, fordi de indtog bønnerne. Derfor, hvis du ved, at du er allergisk overfor kaffe, så er det en god ide ikke at indtage det. 
Chlorogensyre har bivirkningerne, at det kan give mild diarré. 
Advarsel: Man ved ikke, om grøn kaffebønne ekstrakt er sikkert for ammende eller gravide, og udover det må børn ikke indtage dem. 

I forhold til den bedste dosis, ved man endnu ikke noget, og der er heller ingen forsøg, der undersøger det. I forsøgene beskrevet foroven, anvendte de doser, som var mellem 120 til 300 mg. i de 12 uger. I forhold til chlorogensyre, så afhænger det af dit valg af tilskud. Doseringen kan variere med  240-3000 mg. pr. dag. 
Jeg anbefaler dog det, der er mest overskueligt, og det er at følge anvisningen på flasken. Udover det er det bedst at indtage slankepillen cirka en halv time før hvert måltid. 

Bør jeg så prøve det?

Som skrevet tidligere, så er Grønne kaffebønner et godt slankemiddel, og det kan hjælpe dig med at opnå det vægttab, du ønsker. Udover det, kan det faktisk også have andre goder, som for eksempel lavere blodtryk og blodsukker. Men hvis du ønsker et langvarigt vægttab, så bør du ændre dine kostvaner. Her er det en god ide at skære ned på kulhydraterne og samtidig spise mad, der er uforarbejdet. 
Hvis du har lyst til at prøve de grønne kaffebønner, så giv det et skud. Uanset om du bare er nysgerrig, eller om du har brug for hjælp til at tabe dig. Men husk, at et langvarigt vægttab ikke er et sprint men et maraton, og derfor virker hurtige løsninger sjældent. Også selvom grønne kaffebønner er en af det bedste slankeprodukter på markedet. Hvis du vil have de mest optimale resultater, bør du indtage kosttilskuddet i mindst 2 uger. 

Pas på med snyd

Når noget bliver populært, prøver mange at udnytte forholdene ved at kopiere og snyde, og det er heller intet nyt for slankeprodukter. Der er fundet mange eksempler på forhandlere, der sælger falske slankeprodukter, som ikke virker. Derfor er det en god ide at købe produkterne fra en pålidelig dansk forhandler.