Guldimplantation: Alternativ behandling til slidgigt i nakken

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 10. maj 2023

Slidgigt i nakken er måske noget af det mest hæmmende, man som person kan komme ud for i sit liv. Lidelsen kommer til udtryk i stivhed og smerter, når man bevæger hovedet, og smerterne kan også stråle ud til arme.

Inden en omfattende operation kommer på tale, kan det dog være gavnligt at overveje smertestillende alternativer. Et godt alternativ til operation for slidgigt i nakken er at få indsat guldimplantater omkring det smerteramte område.

Guldimplantater blev første gang anvendt i lægepraksis i 1970’erne, hvor amerikanske dyrlæger benyttede metoden til at smertelindre hunde med ledproblemer. Den dag i dag er behandlingen fortsat populær og effektiv til smertebehandling af dyr – men også af mennesker.

I 1996 begyndte danske speciallæger at benytte behandlingen på mennesker med ledproblemer. Dette gælder også personer, der kæmper med gigt i leddene – herunder slidgigt i nakken. Du kan læse mere om selve behandlingen af smerter og slidgigt i nakken her, hvor klinikken skrive en dybdegående artikel om emnet.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvordan kan guldimplantater hjælpe på slidgigt i nakken?

Guldimplantater er en kendt behandlingsform, der afhjælper eller helt fjerner smerterne ved ledproblemer hos mange patienter. Det kan for eksempel være gigtsmerter i nakke, ryg, hofte og knæ. Faktisk er der ikke rigtig nogen begrænsninger på hvilke led, man kan smertelindre med guldimplantater.

Behandlingen med guldimplantater i nakken bruges ofte som et alternativ til en nakkeoperation. Behandlingen har vist fremragende resultater, og langt de fleste, der får indsat implantaterne i nakken, oplever en delvis eller fuldkommen lindring af symptomerne. Læg dette oven i, at der ikke er nogen kendte bivirkninger eller komplikationer ved guldimplantater.

Er det nødvendigt at spørge sin egen læge til råds?

Hvis du overvejer at få indsat guldimplantater i nakken, så behøver du ikke at tale med din egen læge om behandlingen først. Mange almindelige læger i Danmark kender nemlig slet ikke til behandlingsformen.

I stedet bør du kontakte en speciallæge, der har specialiseret sig i ledbehandling med guldimplantater. I Danmark er det udelukkende speciallæger på privatpraktiserende klinikker, der udfører behandlingen.

Hvordan foregår en guldimplantation i nakken?

I forhold til en nakkeoperation, hvor leddene stivgøres, er behandling med guldimplantater ved slidgigt i nakken et meget skånsomt indgreb.

Selve behandlingen tager sjældent mere end en times tid. Når du møder op på klinikken vil speciallægen foretage en række scanninger af din nakke for at finde ud af om du kan hjælpes med guldimplantater. Hvis det er tilfældet kan scanningerne også afsløre hvor implantaterne skal indsættes.

Herefter lokalbedøves området. Guldimplantaterne indsættes strategiske steder i det smerteramte område via nogle tynde kanyler. Denne proces minder meget om almindelig akupunktur, og er ikke farlig. Når guldimplantaterne er indsat forbliver de det samme sted i resten af patientens liv, hvorfra de virker smertelindrende.

Du kan tage hjem samme dag som behandlingen udføres, og smertelindringen har effekt med det samme. Der er ingen behov for genoptræning, øvelser eller andet efter behandlingen.

Hvilken virkning har guldimplantater?

Den smertelindrende virkning af guldimplantater har været kendt siden 1970’erne. Kort sagt virker implantaterne på to måder:

  1. Guldimplantaterne placeres på og stimulerer kendte akupunktur-punkter i det smerteramte område. Det vil implantaterne fortsætte med at gøre efter behandlingen.
  2. Guldimplantaterne påvirker PH-værdien i det smerteramte område på en sådan måde, at smertesignalerne hæmmes.

Det er vigtigt at påpege, at guldimplantater ikke går ind og fjerner slidgigten i nakkehvirvlerne. Det er udelukkende en smertelindrende behandling.

Hvad kan man forvente efter en behandling med guldimplantater?

Patienter, der får en behandling med guldimplantater i nakken, kan forvente en øjeblikkelig smertelindring fra det øjeblik, behandlingen er udført (når lokalbedøvelsen fortager sig, vel at mærke). Ofte er smertelindringen så markant, så mange patienter helt kan genoptage de fleste normale bevægelser med nakken helt uden, eller med betydelig nedsættelse af smerterne.

Desuden medfører behandlingen ingen kendte bivirkninger eller komplikationer. Der er intet behov for genoptræning eller øvelsesprogram efterfølgende.

Hvad siger patienterne, der har fået behandlingen?

Patienter, der har fået behandlet slidgigt i nakken med guldimplantater, beretter ofte om fornyet livskvalitet, og en hverdag, der er helt eller delvist fri for smerter i nakken. Dette gælder både på kort og længere sigt for de fleste.