Hold din hud og krop sund med kollagen

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 04. sep 2022

Døjer du med stive og smertefulde led? Eller vil du bevare din sunde og smidige hud? 
Hvis ja, så kan du i denne artikel læse, hvordan kosttilskuddet kollagen kan hjælpe dig med at give din krop det boost, den behøver.

Den enorme kollagen-bølge viser, at det er blevet mere almindeligt at dække sig godt ind med tilskud, som kroppen mangler. Her er kollagen faktisk et af de kosttilskud, som både medvirker til bedre fysisk sundhed og skønhed. Endnu en fordel er, at der et rigtig stort udvalg inden for kollagen, og derfor kan du finde lige præcist det, der bedst passer dig og dine behov. 

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

 

Hvad er kollagen?

Måske har du hørt om kollagen før. Det kan være, at det er en af hovedingredienserne i din yndlings ansigtscreme, eller har du måske set det på hylden med kosttilskud? Men hvad ved du ud over det, og ved du, hvad det kan? 
Kollagen er utrolig vigtig for din krop og en uundværlig byggesten til brusk og knogler. Faktisk udgør proteinet en tredjedel af proteinerne i din krop. Det hjælper med at opbygge for eksempel  dine knogler, muskler, hud, sener og blodkar. 
Proteinet kollagen er i bindevæv, hud, ben og sener i både os mennesker og i pattedyr, og det er et protein, der ikke kan opløses. Kollagen består hovedsageligt af 3 forskellige aminosyrer, som er hhv. glycin, prolin og hydroxyprolin. Der findes mange typer af kollagen, men hoveddelen af dem er bygget op som fibrillære strukture. Kollagen er bygget op som en helixstruktur. En helixstruktur dannes af spiralformede molekyler såsom for eksempel DNA. Den består så af 3 kæder, som måler ca. 300 nanometer. 
Kollagen bliver dannet i hudcellerne (læderhuden) og er med til at holde din hud elastisk, fast og hjælper din krop med at udskifte de døde hudceller. Man kan faktisk sammenligne kollagen med en form for lim, der hjælper med at holde kroppen sammen.
Derfor kan kollagen være altafgørende for, om du har en god eller dårlig sårheling, om du har spændstig eller løs hud eller om du har slidgigt eller ikke, i forhold til hvor meget du producerer. Hvis du ikke selv gør det, kan du med fordel tage et kosttilskud i form af kollagenpulver eller -tabletter.

Hvis du er inden for det spirituelle område, kan du læse om, hvordan man med Ayuverda kan behandle kroppen på en anden måde. 

Virker kollagen overhovedet?

Ja, det gør det, hvis du køber den type tilskud, som bedst passer dine behov. Som skrevet tidligere, så er der et rigtig stort udvalg inden for kollagen, og derfor er det enormt vigtigt, at du vælger lige præcis den type, der kan hjælpe dig og din krop. Hvis du for eksempel drømmer om at få sundere led, stærkere muskler og en mere spændstig hud, så kan du vælge den type, der har navnet ‘hydrolyseret’ kollagen.

For lidt kollagen er lig med flere rynker

Vores hudceller danner selv kollagen, men med alderen falder vores kollagenproduktion væsentligt, og det betyder også, at din hud kan begynde at blive slap, og du kan få flere og flere rynker. Mange kvinder oplever en stor reduktion i kollagenproduktionen efter overgangsalderen, fordi at østrogenniveauet falder. 

Opnå en bedre sårheling

Når dit sår heler, spiller kollagen også en enorm rolle. Sårhelingsprocessen bliver inddelt i 3 forskellige faser: betændelse, cellevækst og reorganisering. I første fase stimuleres immunforsvaret, men også syntese af kollagen. I anden fase fungerer kollagen både som byggesten og en form for stillads, som danner en ny struktur, der til sidst lukker såret. I sidste fase mindsker kollagen risikoen for betændelse i såret. 

Kollagen i skønhedsbranchen og sundhedssektoren

Kollagen bliver både brugt i skønheds- og i sundhedsbranchen, fordi det er fantastisk dygtigt til at reparere og opbygge. Noget ret vildt er, at det faktisk kan hjælpe ofre af brandsår med at opbygge ny og sund hud, og det kan også anvendes til at reparere brud på knoglerne eller andre former for skade derpå.
Derfor giver det god mening, at kollagen har en betydelig rolle i forhold til at danne ar, fordi det har en beskyttende virkning for bindevævet og hjælper kroppen med at lave ny brusk. Det er derfor også en selvfølge, at mange sportsfolk tager kollagen kosttilskud, fordi de jo slider på deres krop og muskler. Selvom man ikke dyrker sport, så kan man også have gavn af at tage kollagen tilskud. 
Kollagen tabletter er også meget udbredt i skønhedsbranchen for at opnå skønnere og pænere hud og hår. Det er nemlig fordi, at det hjælper med at bevare elasticiteten. Når du bliver ældre, vil du naturligt producere mindre kollagen, og derfor kan det være nødvendigt også at tage kosttilskud. Især i modebranchen, hvor der er enorm meget fokus på udseendet.
Vi kan faktisk også være med til selv at nedbryde vores egen kollagen ved at indtage for meget sukker eller alkohol. Hvis man ryger eller ofte bliver solskoldet, er man også i risiko for at bremse sin egen produktion af kollagen. Så derfor, des mindre kollagen man producerer, des mere rynker vil man opleve, og læberne kan også langsomt synes tyndere. For ikke at få tyndere læber, er der mange, der får sprøjtet kollagen ind, for at de synes store og fyldige. 

Kombination med C-vitamin

Det er vigtigt, at kollagenen bindes i kroppen, og derfor er det nødvendigt, at kroppen har nok C-vitamin, inden den får kollagen. Mange kollagen tilskud indeholder faktisk allerede C-vitamin, men hvis de ikke gør det, så skal man selv supplere med vitaminerne. Udover at C-vitamin hjælper med at binde kollagen i kroppen, så er det også godt for hudens sundhed.

Mangler du kollagen?

Som skrevet tidligere, er kollagen en af de mest betydelige proteiner, som hjælper vore krop til at fungere, som den skal. Derfor kan mangel af kollagen have mange og store konsekvenser for den fysiske helbred. De konsekvenser kan for eksempel være: muskelsvind, ledsmerter, feber og ekstrem træthed. 
Selvom man ikke skulle tro det, vil alt på kroppen faktisk være påvirket på en og samme tid. Det vil sige, at man både kan se det på huden, der poser og bliver tør, neglene og håret mister glansen, og der vil opstå rynker diverse områder. En af grundene til disse ændringer er mange på kollagen. Kroppen bliver ofte stiv, når den bliver gammel, og man er udsat for smerter i led. Selvom disse konsekvenser ikke lyder lidt skræmmende, så er det ikke de mest alvorlige. Inde i kroppen vil blodtrykket påvirkes voldsomt. De vaskulære vægge svækkes, da kroppen ikke har nok kollagen. Det fører til, at hjertet langsomt svigter, og ledbåndene brydes ned. Tilskud med kollagen kan bremse disse konsekvenser.

Kan din krop tåle for meget kollagen?

Ja, den kan faktisk få for meget kollagen. Hvis du overdriver dit indtag af kollagen, vil dine drømme blive dit værste mareridt, fordi at du opnår de modsatte resultater af, hvad du havde forventet og drømt om. Organerne kan ikke fungere, som de skal, fordi at de vaskulære vægge, hud og hår svækkes. 
Hvis du indtager en smule for meget kollagen, vil det oftest påvirke fordøjelsen. Konsekvenserne er sure opstød, og du kan samtidig være besværligt for kroppen at fordøje din mad optimalt. 
For at undgå at indtage for meget kollagen, er det vigtigt, at du følger pakkens instrukser, så du får lige præcis det, din krop har brug for. 

Hvornår på dagen må jeg indtage kollagen?

Fordi at kroppen restituerer om natten, er det bedst at tage sit kosttilskud lige inden, du går i seng. Kroppen har brug for at slå visse systemer til og fra, samtidig med at den genopbygger. Derfor er det et perfekt tidspunkt at tage sit tilskud, så man er sikker på, at kroppen udnytter det fuldt ud.