Hvor meget vand skal man drikke om dagen?

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 01. aug 2021
Hvor meget vand skal man drikke om dagen

Vi hører ofte, at vi skal huske at drikke vand – masser af vand. Det er alment kendt, at det er vigtigt at drikke vand, men de færreste af os ved dog, hvorfor det er vigtigt og hvor meget vand vi egentlig skal drikke. 

Vand er en nødvendighed for os mennesker og har desuden en essentiel betydning i forhold til regulering af både kroppens og hjernens funktioner.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Så meget vand skal du drikke om dagen?

Det er individuelt hvor meget væske vi har brug for, da det blandt andet afhænger af vores vægt, alder samt fysiske aktivitetsniveau. Hos en voksen, som er rask og har en god nyrefunktion, bør det daglige væskebehov være mellem 1,5 - 2 liter om dagen, mens børn har brug for lidt mindre, da de ikke vejer så meget.

Ifølge Erling Bjerregaard Pedersen, som er professor ved klinisk institut for medicin på Aarhus Universitet, er det blot et cirkatal, hvorfor det ikke er nødvendigt at have et decilitermål i tasken, for at opnå et præcist væskeindtag dagligt.
Hvis man dyrker motion, sveder meget, har et fysisk krævende job eller udsættes for et varmt klima, så skal man naturligvis indtage ekstra væske. 

Hvorfor er det vigtigt at drikke vand?

Hvis ikke vi drikker tilstrækkeligt med vand, nedsætter kroppen disse funktioner, hvilket kan resultere i træthed, svimmelhed og hovedpine. Kroppen består af 40-70 % vand, og da vand er alle steder i vores krop, er det ikke overraskende, at det er et livsnødvendigt næringsstof. Den vigtigste kvalitet som vand har, er dets evne til at agere taxachauffør for næringsstoffer, proteiner og affaldsstoffer i kroppen.

Vand er desuden afgørende i forhold til at stabilisere kroppens temperatur, da kropsvæskerne har som funktion at absorbere al den varme, som kroppen producerer. Dette hjælper til at afkøle vores krop via. fordampning af sved fra hud og lunger, så vi ikke overopheder.

Vi mister konstant væske, når vi sveder og går på toilettet, og derfor er det vigtigt at tilføre kroppen tilstrækkeligt at drikke dagligt. Hvis man er fysisk aktiv, vil det medføre en øget svedproduktion, hvorfor det er væsentligt at indtage ekstra vand, for således at få fyldt kroppens depoter op.

Høje temperaturer og et varmt klima resulterer også i en større produktion af sved, fordi kroppen forsøger at komme af med varmen. 

Drik vand inden du bliver tørstig

Dehydrering er et udtryk for, at kroppen ikke har den mængde væske i sig, som den burde have. Årsagen hertil kan være, at vores krop taber for meget væske i forhold til den mængde vi indtager. 

Ironisk nok, opstår følelsen af tørst først efter kroppen er begyndt at dehydrere, og derfor er det vigtigt at man ofte drikker vand, for at undgå at tørsten først skal indfinde sig. Når tørsten indtræffer, så er kroppen allerede dehydreret med 0,8 - 2,0 % af kropsvægten.

Det er vigtigt at pointere, at det ikke blot gennem det vi drikker, at vi får væske, men også via det vi spiser. For eksempel har grøntsager (f.eks. tomater og agurker) eller frugt (f.eks jordbær) et højt væskeindhold. Det vil sige, at vores væskebehov således både dækkes af det vi drikker og spiser. 

Kan det være farligt at drikke for meget vand? 

Selvom det er vigtigt at drikke vand, særligt når det er varmt, er det faktisk muligt at drikke for meget vand, hvis man glemmer at indtage salt. Drikker man 4-5 liter om dagen, risikeres det, at nyrernes evne til at udskille urin i kroppen forringes, hvilket kan medføre at man får en vandforgiftning.


I vores nyrer foregår nogle processer, der sikrer at man har det vand og salt i kroppen, som er nødvendigt. Det vil sige, at hvis man drikker 4-5 liter vand om dagen gennem en længere periode, vil ens nyrer tage skade, fordi der går “kludder” i systemet. Hvis nyrerne overbelastes grundet for store mængder vand, kan det resultere i svimmelhed, manglende balance, kramper og i ekstreme tilfælde dødsfald. 

Kroppen har automatisk behov for vand

Det er helt fundamentalt at vi skal drikke vand, da vores krop er udstyret med en negativ vandbalance. Stofskiftet hos en normalvægtig person producerer 0,5 liter vand om dagen, men der udskilles cirka 1 liter gennem vores åndedræt, fra sved og via urinen/afføringen. Derfor er der behov for at udligne balancen, for at undgå dehydrering, mener professoren Erling Bjerregaard Pedersen. 

Der er ligeledes flere forklaringer på, at vand kan være medvirkende til vægttab, blandt andet fordi at vand bidrager til at holde de af kroppens processer i gang, som øger stofskiftet og forbrænder kalorier. Desuden udskiller vand tilsætningsstoffer, som ophober sig i kroppen, og kan holde på dens fedt. 

Hvad tæller med i dit daglige væskeindtag?

Mange glemmer at drikke nok vand i løbet af dagen i forhold til hvad der anbefales - men da mange grøntsager samt frugt indeholder meget vand, kan dette bidrage til at holde en velhydreret.

Vand indeholder i modsætning til eksempelvis saft og forskellige læskedrikke ingen kalorier og er dermed det bedste til at slukke tørsten. For børn gælder det, at mælk indgår i det daglige væskeindtag, da det indeholder calcium og en række andre vigtige næringsstoffer.


Erling Bjerregaard Pedersen mener, at det er en misforståelse at tro, at kaffe, te, kakao og spiritus er så vanddrivende, at det ikke kan bidrage til en god væskebalance. Dette skyldes, at den vanddrivende effekt er så svag, at det stort set ingen betydning har. Hvis væsketabet, som følge af hård fysisk udfoldelse (f.eks. et maraton) er meget stort, er det ikke tilstrækkeligt med almindeligt vand alene - det er her vigtigt at få tilført salte. 

Hvordan vurderer man, hvorvidt man har drukket nok? 

Hvis man ikke har drukket nok vand, vil det typisk kunne mærkes i kroppen, og kan komme til udtryk i form af træthed, hovedpine og tørst. Man kan typisk se på ens urin, om man har fået nok væske - en mørk og koncentreret urin er en indikation på, at har man fået for lidt væske, mens en lys og vandig urin er et godt tegn. 

Kilder:

  1. https://samvirke.dk/artikler/kan-man-drikke-for-meget-vand
  2. https://www.sygeforsikring.dk/nyt-sundt/faa-en-sund-vaeskebalance
  3. https://jyllands-posten.dk/livsstil/madvin/ECE13023295/sandt-eller-falskt-du-kan-drikke-for-meget-vand/

 

Lær mere om det sunde liv på arono.dk

Hvis du vil vide mere om, hvordan du lever et sundt liv, så læs videre på arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy en kostplan til vægttab.

Få en gratis personlig kostplan!
 
 

Ofte stillede spørgsmål

En sund og rask voksen bør drikke mellem 1,5 - 2 liter vand om dagen for at opretholde en god væskebalance. 

Kroppen består af 40-70% vand, og udfører en vigtig rolle for kroppen. Læs mere om det i artiklen.