Få hjælp af en kostvejleder til dit sunde vægttab

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 05. maj 2022
Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er en kostvejleder?

En kostvejleder er en person, der er uddannet inden for sundhed, kost og motion. Kostvejlederen kan hjælpe dig med at komme på rette spor, hvis du er kørt fast i nogle dårlige vaner, og du ikke føler, at din egen eller dine nærmestes hjælp er nok.

De kender til sundhed, kost og motion – ikke kun på amatør- og interesseplan, men de er simpelthen uddannede inden for området.

En del af deres uddannelse er viden om anatomi (menneskekroppens indre), fysiologi (menneskekroppens funktion) og sygdomslære, og de ved derfor med garanti, hvad de snakker om. De er desuden uddannede i at være opdaterede på den seneste forskning inden for sundhed.

Hvad kan en kostvejleder gøre?

Hvis du gerne vil have hjælp til at tabe dig, kan du gå til en kostvejleder. Det er en god idé, hvis du er kørt fast i dine egne (dårlige) vaner og rutiner, eller hvis du ikke synes, du kan hjælpe dig selv godt nok.

En kostvejleder kan hjælpe dig med alt fra vægttab til vægtøgning til viden om generel sundhed. Kostvejlederen vil højst sandsynligt starte med at kigge på din kost. De vil i den forbindelse hjælpe dig med, hvordan du kan ændre dine dårlige vaner, så du kan leve sundt og varieret på en måde, der passer til dig. Derefter vil de hjælpe dig til at få mere motion i hverdagen.

De vil hjælpe dig ved at lytte til, hvad du har behov for, men samtidig hjælpe dig på vej mod en sundere og bedre livsstil.

5 gode grunde til at opsøge en kostvejleder

 • Du får menneskelig støtte
 • Du får en opdateret viden om sundhed
 • Du får hjælp til at lægge dine kostvaner om
 • Du får hjælp til at vælge den rigtige (sunde) kost
 • Du får hjælp til en livsstilsændring

Hvad gør det for dig og din livsstil, at du opsøger en kostvejleder?

Hvis du overvejer at søge hjælp hos en kostvejleder, skal du endelig gøre det!

Ligegyldigt, hvad udfaldet bliver, vil du komme ud på den anden side med en opdateret viden om, hvad sundhed egentlig er. Det vil hjælpe dig til at tage de rigtige valg i hverdagen. Også selv om den er fuld af stress, børn, arbejde, samliv og dårlige perioder eller andre ting.

En kostvejleder hjælper dig ikke kun med din kost, men giver dig også menneskelig støtte. De vil hjælpe dig til at se, hvad du gør forkert i hverdagen, og hvad du kan lave om. I sidste ende vil du selv være opdateret om sundhed, og du vil finde dig selv midt i en helt ny og sundere livsstil.

Hverken pinligt eller en dårlig ting at opsøge en kostvejleder

Det er ikke altid nemt at spise sundt og varieret og dyrke nok motion – især ikke i en travl hverdag eller i perioder, hvor man ikke har det godt. Men en kostvejleder vil i de fleste tilfælde få dig til at indse, at en bedre livsstil vil give dig mere overskud og gøre dig gladere.

I en verden med mange fristelser er det ikke svært at forstå, at man falder i. Det vil en kostvejleder også have fuld forståelse for. Af samme årsag, skal du på ingen måde føle, at det er hverken pinligt eller en dårlig ting at opsøge en kostvejleder.

Det betyder ikke du har givet op. Tværtimod viser det, at du er stærk og har indset at du må gøre noget ved din livsstil. Ikke mindst viser det, at du er villig til at gøre noget for at få det bedre og blive sundere.

Forskellige mennesker har forskellige behov

En kostvejleder vil snakke med dig og lytte til dig, og ikke mindst vil de acceptere, at forskellige mennesker har behov for forskellige ting. De vil hjælpe dig på vej mod en bedre og sundere livsstil baseret på lige netop DIG.

Når du har opsøgt en kostvejleder og snakket med dem, vil du uden tvivl komme ud på den anden side med et mere positivt syn på vægttab, vægtøgning og/eller et sundere liv.

De er til for at hjælpe dig med at opnå dine mål og for at gøre dig til et gladere og sundere menneske.

Kan en kostvejleder hjælpe mig, hvis jeg er kronisk syg?

Det korte svar er – JA.

Ikke kun et ønske om vægttab eller vægtøgning kan være gode grunde til at opsøge en kostvejleder. Hvis du har en sygdom (måske én af dem, som bliver nævnt i næste afsnit) kan det, ligegyldigt hvordan du går til sygdommen, være en god idé at snakke med en kostvejleder.

De ved, hvilken kost der kan hjælpe dig med at få det bedre og/eller supplere en speciel kost med den medicin, du måske tager, eller det forløb du måske følger.

Kosten kan have en positiv effekt ved disse 8 sygdomme

 • Forhøjet kolesteroltal
 • Forhøjet blodtryk
 • Diabetes
 • Allergier
 • Mave-tarm-sygdomme
 • Skrumpelever
 • Crohns sygdom
 • Visse former for kræft

Hvorfor er det vigtigt at leve sundt?

At leve sundt gør livet bedre.

Det er essentielt for dit velvære, at du spiser sundt og varieret. Selvom det kan være svært at gøre, hvis man er kommet ind i en dårlig spiral, så er det altså det værd i sidste ende. Af samme årsag, kan det være en god ting at tage en snak med en kostvejleder, så du kan få det godt. For det er det det handler om.

Hvis du spiser sundt, vil du få mere energi og overskud, du vil blive gladere og dit hår, dine negle og dine knogler vil blive stærkere. Listen er lang. Ikke mindst vil de søde sager og den usunde mad smage meget bedre, når du en sjælden gang giver dig selv lov til at spise det!

Er det også vigtigt at dyrke motion?

Udover at tænke på, hvad man putter i munden, er det i dén grad også vigtigt at dyrke motion.

Det er vigtigt at du får pulsen op dagligt, ligegyldigt om du gør det ved hjælp af løb, cykling, træning, sjipning, hopning eller noget andet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du træner på den ene eller den anden måde cirka 60 minutter om dagen.

En sund kost er dog endnu vigtigere. Mange eksperter mener, at det sunde liv udgøres af 75% kost og 25% træning. Motion betyder altså en del, og kosten betyder endnu mere.

Hvor kan jeg finde en kostvejleder?

Her kan du finde en kostvejleder i København:

Her kan du finde en kostvejleder i Århus:

Her kan du finde en kostvejleder i Aalborg:

Her kan du finde en kostvejleder i Odense:

Hvad kan jeg forvente, hvis jeg tager til en kostvejleder?

Det er svært at sige, præcis hvad en kostvejleder vil gøre for dig. Det afhænger meget af deres måde at gøre tingene på, og det afhænger selvfølgelig mest af alt af, hvad du gerne vil have ud af besøget. Dog vil dette være nogle typiske råd, som en kostvejleder vil give dig:

 • Du skal indtage mange proteiner: Proteiner er meget vigtigt for dig, og det er det, der giver dig en stærk og modstandsdygtig krop. Sørg for at spise proteiner til hvert måltid. Det kan være alt fra kød til linser, bønner og grøntsager.
 • Du skal spise frugt og grønt: Sørg for at få 6 stykker frugt hver dag, og spis en masse grøntsager til hvert måltid.
 • Du skal have mindst 4 farver i maden: På din tallerken bør du altid finde mindst 4 naturlige farver. Det vil sige, at du skal huske at spise en varieret kost.
 • Giv dig selv lov til at spise sukker og fastfood nogle gange: Selvom sukker og fastfood ikke er godt for dig, skal du huske på, at du ikke hjælper dig selv ved at udelukke det helt fra din kost. Så vil du blot ende med at starte forfra på nye slankekure hele tiden, hvis du føler, at du har givet op, når du rører noget usundt. Du kan eksempelvis sige til dig selv, at du må spise sukker og fastfood én gang om ugen. Så har du altid noget at glæde dig til.

Arono hjælper dig på vej som digital kostvejleder

Hvis du opsøger en professionel kostvejleder, vil de hjælpe dig på vej til en sund og bedre livsstil. Men der er også noget, du selv kan gøre. Hvis du eksempelvis laver en kostplan, vil du gøre det hele meget nemmere for dig selv. Det kan være svært at finde en kostplan, da der findes et hav af dem på nettet, men hos Arono kan du finde den der lige netop passer til dig, og på en nem og overskuelig måde.

Du kan læse meget mere i vores udførlige guide til en sund kostplan her.

Hvis du vil have hjælp til, at tabe dig eller tage på eller noget andet, så læs videre på Arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå dine personlige mål – alt sammen helt som du ønsker det.

Få 14 dages personlig kostplan gratis.

Ønsker du at opnå et varigt vægttab? Klik nedenfor, og få en kostplan.

Hent din personlige kostplan

Prøv vores nye app

Få 14 dages personlig kostplan helt gratis!

Hent din personlige kostplan