Lichen Sclerosus kost - Varieret kost kan reducere symptomer

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 26. jun 2022
Lichen Sclerosus kost - Varieret kost kan reducere symptomer

Lichen Sclerosus er en autoimmun hudlidelse, som både er generende og invaliderende. Der findes ingen kur eller medicin som helt kan fjerne lidelsen, men der er tiltag, som kan lindre eller mindske lidelsens symptomer. Kostændringer er et af de tiltag der har vist sig at kunne reducere symptomerne fra sygdom. 

Fælles for autoimmune sygdomme som Lichen Sclerosus er, at det kan være svært at give den rette behandling og det kan ofte være livslange lidelser. De fleste vil kræve en eller anden grad af medicinsk påvirkning. Nogle aftager med alderen som det hormonelle niveau i kroppen falder, andre vil påvirke kroppen hele livet igennem. Sådanne lidelser kan kaldes for kronisk sygdom. 

Langt de fleste kroniske sygdomme, er kroniske fordi der er begrænsede behandlingsmuligheder, og fordi der mangler viden på området. Således kan fremtiden muligvis bringe helbredelse til Lichen Sclerosus. Indtil da, må livsstil og næringsindtag være i fokus, for at komme tættest mulig på en lidelsesfri hverdag. Megen kronisk sygdom kan lindres med mere end medicin. Vores fødevareindtag og livsstil har meget at skulle have sagt, i udvikling og påvirkning af autoimmune sygdomme. 

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Lichen Sclerosus, hvad er det?

Lichen Sclerosus er en sygdom, der sætter sig i hudens væv. Selvom der er usikkerhed omkring dens autoimmune status, giver lidelsen et symptombillede i huden, som svarer til kronisk lidelse forårsaget af autoimmun inflammation. Denne inflammation kan brede sig og forårsage både smerte, kløe og sår. 

Lichen sclerosus er en inflammation som ødelægger elasticiteten i hudoverfladen på kroppen. Særligt lyske, skridt og anus er udsatte, men også nakke, ryg, armhuler og bryst kan blive angrebet. Behandling heraf søges oftest at opnås gennem antiinflammatorisk creme og muligvis medicin som dæmper immunresponset på sygdommen.

Sygdommen forkortes i daglig tale til “LS”. 

Da der findes mange lidelser som kan påvirke hud og slimhinder, bør diagnosen stilles af en speciallæge. Herefter kan behandlingen påbegyndes. 

Foruden medicin og anden behandling ordineret af en læge, kan man dog også selv gøre noget for at afhjælpe symptomerne på sygdommen. 

Afhjælp autoimmune sygdomme med en varieret kost

Mange studier har gennem årene vist, at en lang række sygdomme, herunder autoimmun lidelse og kræft, kan påvirkes opstå og forværres af rygning og alkohol. 

Sammen med øvrige livsstilsforhold, kan kroppen påvirkes i både positiv og negativ retning, afhængig af hvorledes ens livsstilsfaktorer påvirker kroppen. 

For nogle år tilbage, udgav Sundhedsmyndighederne KRAM faktorerne, som handler om Kost, Rygning, Alkohol og Motion. 4 vigtige faktorer som alle har indflydelse på sundheden og påvirkning af sygdomssituationer. 

Sammen med 10 grundlæggende anbefalinger og kostråd, anbefales det at man, både med og uden sygdom, efterstræber at begrænse indtag af tobak, alkohol, mættet fedt, salt og sukker. Dertil kommer også anbefaling om, at dyrke motion hver dag og spise fedtfattigt og grønt. 

Disse grundlæggende anbefalinger anvises, idet man ved, at en sund, næringsrig kost med bevægelse, mindsker påvirkning af opstået lidelse og hindrer yderligere tilkommende lidelse. En lang række sygdomme kan påvirkes positivt med kostændringer og motion, herunder også kræft. 

Spis varieret hvis du har Lichen Sclerosus

Kostindtag har meget at sige for autoimmun sygdom. Hvor alkohol og rygning kan få sygdom til at blusse op, kan et anti-inflammatorisk kostindtag dæmpe symptomer og øge kroppens modstandsdygtighed for lidelser som Lichen Sclerosus. 

De forskellige fødevaregrupper og vitaminer og mineraler, har alle forskellige funktioner og påvirker kroppen på forskellige måder. 

Anbefalinger til en antiinflammatorisk kost med LS

TIl lidelser som LS anbefales det generelt at spise varieret og at diæten skal indeholde rigelige mængder af mælkesyrebakterier, antioxidanter og probiotika. Flere og flere studier peger på, at vores immunforsvar starter i tarmene. Derfor er det vigtigt at tilføre immunforstærkende stoffer og hjælpe kroppen med at styrke immunforsvaret..

En anti-inflammatorisk kost med mange antioxidanter og fibre fra fødevarer som frugt, grønt og nødder har stor indflydelse herpå tarmfloraen og dermed også immunforsvaret. 

Et normalt kostindtag skal indeholde protein, kulhydrater og fedt og knap så meget sukker. Det skal LS kostindtag også, men bestemte fødevarer kan være særligt vigtige og sammensætningen af kosten, er derfor afgørende for dens virkning. 

Dertil skal al kosten have begrænset indhold af sukker og mættet fedt som stammer fra fx animalske produkter som fed yoghurt, kød, smør m.v. Den almene tilgang skal således være “spis varieret”, men nedenstående fødevarer kan være særligt vigtige at inkludere i en varieret kost.

 • Fisk - gerne fede fisk som laks og makrel, ål og sild
 • Bælgfrugter - linser, bønner, kikærter
 • Grøntsager
 • Frugt, helst friske og ikke tørrede (meget højt sukkerindhold)
 • Æg
 • Korn
 • Fibre
 • Mælkeprodukter, særligt yoghurt og magre mejeriprodukter

Hvilke indholdsstoffer i maden er vigtige for Lichen Sclerosus?

Mælkesyrebakterier

Med både magre mejeriprodukter og fede mejeriprodukter, får man probiotika og prebiotika ind i kroppen. Disse er sunde for tarmene, hvor immunforsvaret dannes. Hvis almindelige mælkeprodukter ikke er tilstrækkeligt, kan man tage et tilskud som indeholder mange forskellige bakteriestammer som styrker tarmen. 

Protein

Med proteiner dannes vores celler på ny og dermed også huden som består af celler. Proteiner findes i mange fødevarer og grøntsager, herunder f.eks bælgfrugter, majs, spinat, ærter.

A vitaminer

A vitamin er et vigtigt vitamin mod infektioner, både i hud og krop og øger tilførslen af væske til slimhinder og hud. Det findes i mange frugter og grøntsager samt fede mælkeprodukter og æg.

B og C vitaminer

Hvor c vitamin er velkendt for de fleste i sammenhæng med vores immunforsvar, er b vitamin mindre kendt. C vitamin findes i mange fødevarer mens b vitamin er i færre. Særligt rå grøntsager, brød og frugter har b vitaminer, men de er ikke nemme at optage gennem tarmen. Samspillet mellem vitaminerne er derfor essentielt for optagelsen af stoffer som er svære at optage gennem tarmvæggen. Jo sundere og mere modstandsdygtig tarmen er, jo nemmere har den også ved at optage næringsstoffer.

Jern og Zink

Jern er et mineral som findes både i korn, spinat og æg og som kroppen bruger mod infektioner. På samme måde virker Zink, særligt ved sårheling. Disse to stoffer, bliver derfor vigtige i bekæmpelsen af infektioner, for eksempel som udslæt og eksem og sår.

D vitamin

D vitamin har en vigtig rolle at spille i immunsystemet. Særligt autoimmune sygdomme synes at være resultatet af for lavt d vitamin i kroppen. Omvendt er et for højt niveau en risikofaktor for udvikling af kræft, hvor denne balance er vigtig af mestre. Niveauet kan måles i en blodprøve ved egen læge. 

Fiskeolie

Fiskeolie har en antiinflammatorisk virkning i kroppen og kan derfor være gode mod påvirkning fra autoimmun sygdom. De fleste både som flydende på flaske og som kapsler som skal sluges. 

Spis anti-inflammatorisk mod Lichen Sclerosus

Hvis inflammationstilstanden i kroppen er høj, er risikoen for generende symptomer fra sygdom større. For at modvirke denne betændelsestilstand, kan man spise en antiinflammatorisk kost. Denne vil typisk indeholde mange antioxidanter, som findes meget i planter og mindre i kød, fisk og andre animalske produkter. 

Antioxidanter skal altså således findes i grøntsager og planter, urter m.v.

Få antioxidanter ind i hverdagen

Hvis man gerne vil spise masser af antioxidanter som tilskud til en antiinflammatorisk livsstil, kan nedenstående indhold hjælpe initiativet i gang.

 • Spis masser af rå grøntsager, eller let dampede grøntsager
 • Spis masser af frisk frugt og nødder 
 • Få kostfibre fra plantebaserede fødevarer
 • Spis fiskeolie som tilskud til det øvrige fødevareindtag
 • Spis tilskud af probiotika og andre mælkesyrebakterier
 • Begrænset indtag af sukker, både sukker i forarbejdet mad og i tørret frugt
 • Spis proteiner fra proteinrige grøntsager frem for proteiner fra kød, korn og æg

Ofte stillede spørgsmål

Der findes stadig usikkerhed om hvilken type lidelse LS er. De fleste sundhedsfaglige hælder dog overvejende til, at det er en autoimmun lidelse og ikke en bindevævssygdom. Læs mere om LS i artiklen.

Som udgangspunkt går autoimmune lidelser ikke væk, hverken af sig selv eller ved medicinsk behandling. Flere lidelser vil dog have lange perioder hvor de er i dvale, hvorefter der vil følge en periode med udbrud. Sådanne lidelser er følsomme overfor stress og angst og mistrivsel, hvorfor udbrud kan følge de psykiske udsving man har i sit liv. Da mange lidelser er hormonelt betingede, kan man ligeledes opleve, at de bliver mindre invaliderende med alderen, som det hormonelle niveau i kroppen falder.