Paradentose: Hvad er det, og hvad er behandlingen?

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 10. maj 2023

Paradentose er noget, de fleste har hørt om. Til familiemiddagen fremhæves tandløse personer som skrækeksemplet, der får os til at tage vores tandlægebesøg alvorligt.

Og det er ikke for ingenting, at paradentose også kaldes for “de løse tænders sygdom”. For lidelsen gør desværre, at mange mister deres tænder i en relativt tidlig alder.

Men hvad er paradentose egentlig? Og hvad kan du gøre for at komme lidelsen til livs, inden dine tænder bliver løse? Det kaster vi et blik på herunder.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er paradentose?

Paradentose er en betændelsestilstand i tandkødet, der – hvis ubehandlet – med tiden inficerer de dybereliggende væv og selve tandroden. Sygdommen udvikler sig over længere tid, og kan i værste tilfælde føre til løse tænder, eller at tænderne slet og ret falder ud af munden, én efter én.

Hvad er symptomerne på paradentose?

Når folk ser den ovenstående beskrivelse af paradentose, lyder tilstanden umiddelbart ubehagelig. Men ekstra ubehageligt bliver det, når man finder ud af, at der er overraskende få symptomer på paradentose – indtil tænderne falder ud.

Paradentose er ikke forbundet med forstyrrende smerter, eller et særligt udseende på tænder eller tandkød. Med andre ord arbejder bakterierne i høj grad i det skjulte, indtil det en dag går galt. De første symptomer på paradentose er typisk tænder, der mister fæstet i tandkødet.

Rigtig mange, der lider af paradentose, finder først ud af det, når lidelsen er blevet omfattende. Enten er det fordi en tand er faldet ud, eller fordi flere tænder rundt omkring i munden begynder at rokke.

Sådan forebygges og behandles paradentose

Paradentose er en sygdom, der skal tages i opløbet, hvis man vil undgå kirurgiske indgreb i munden. Heldigvis er det relativt let at behandle paradentose.

Behandlingen for paradentose foregår hos tandlægen, og består mest af omfattende rensninger af tænder, tændernes rødder og tandkødet. Nogle gange kan behandlingen også involvere antibiotika, hvis bakterierne har ekstra godt fat i tandkødet.

Det skal nævnes, at den skade, som paradentosen har bevirket, ikke kan kureres uden kirurgi. Hvis man opdager tilstanden tidligt, kan man stoppe udviklingen inden det bliver værre. Hvis paradentosen til gengæld har udviklet sig slemt, og tænderne er begyndt at falde ud, kan tandproteser komme på tale. Du kan her læse mere, hvis du gerne vil vide mere om paradentose og behandling.

Hvordan opstår lidelsen?

Paradentose opstår ved, at tandkødet bliver inficeret med bakterier, der forårsager en betændelsestilstand. Særligt er det i tandkødsranden, hvor bakterierne først begynder at formere sig.

I første omgang kan tilstanden karakteriseres som en almindelig tandkødsbetændelse. Hvis denne tandkødsbetændelse forbliver ubehandlet, vil lidelsen med tiden udvikle sig til decideret paradentose.

Hvor mange rammes af paradentose?

Paradentose rammer omkring 12% af den danske befolkning.

Forstadierne til paradentose har de fleste af os. Omkring 90% af unge i 20’erne har tandkødsbetændelse. Hvis denne ikke behandles, vil tandkødsbetændelsen kunne udvikle sig til paradentose i løbet af 30-40-års alderen. Det er derfor vigtigt at sørge for at besøge sin tandlæge jævnligt for at få foretaget dybdegående rensninger af tænderne, og holde bakterierne og tandkødsbetændelsen for døren.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge paradentose?

Der er flere ting, du selv kan gøre for at sikre dig, at du ikke udvikler paradentose.

For det første er god mundhygiejne alfa og omega. Hvis du ryger bør du stoppe med det, da det forværrer mundhygiejnen. Daglige tandbørstninger samt tandtråd er også vigtigt.

Derudover kan din kost også spille en rolle i vedligeholdelsen af den gode munghygiejne. Her kan du med fordel læne dig op ad følgende råd:

  • Spis grove madvarer – de klistrer ikke til tænderne, og er med til løbende at rense dine tænder for plak.
  • Undgå usunde mellemmåltider – så chokoladebaren, du lige smider ind som en snack, bør du holde dig fra. Frugt indeholder også sukker, og har den samme effekt på dine tænder som andre søde sager.
  • Skyl munden efter indtagelse af sukker eller syre, så du minimerer risikoen for syreskader.
  • Spis mindre mættet fedt – altså, det vi får fra animalske produkter. Forskning viser nemlig, at mættet fedt kan være med til at forøge risikoen for at udvikle tandkødsbetændelse og paradentose.

Hvis din paradentose er i udviklet grad, bør du søge tandlæge. I dette tilfælde vil bakterierne nemlig få adgang til tændernes rødder og fæste via små tandkødslommer, som du ikke selv kan tilgå og rense. Her er en dybdegående rens hos tandlægen nødvendig.

Hvad sker der, hvis man ikke bliver behandlet?

Hvis du har paradentose, og du ikke søger behandling for tilstanden, så går det desværre kun én vej. Tænderne vil med tiden begynde at miste deres fæste i munden, løsne sig – og til sidst falde ud.