Rosacea kost: Her er kostrådene du bør følge

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 15. jun 2022

Rosacea er en almindelig og kronisk betændelsestilstand i ansigtshuden, og omkring øjnene. 

Rosacea rammer ca 5% af den danske befolkning, og giver sig til udslag ved rødmen og hævelse i ansigtet. Det ses oftere hos kvinder end hos mænd, og symptomer vil variere fra person til person.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er Rosacea?

Bindevævscellerne omkring vores små blodkar, indeholder små korn, eller granula. Disse korn indeholder heparin og histamin, som udvider blodkarrene og hindrer blodets koagulation. 

Hos folk med Rosacea finder man en øget mængde af disse bindevævsceller - også kaldet mastceller. 

Mastcellerne, eller bindevævscellerne skaber en immunrespons i kroppen, der øger inflammation og betændelse i huden.

Hvordan ser rosacea ud?

Et rosacea udbrud får ansigtet til at rødme, med mere eller mindre fremtrædende blodårer i ansigtshuden. Det får ofte huden til at fremstå en smule fortykket, og der vil af og til følge små knopper med, som giver en stikken og prikken i hudens overflade. Det kan minde en smule om akne.

Rosacea kan komme og gå i forskellige stadier, og kan vare fra få uger til - i sjældnere tilfælde flere måneder, hvorefter det vil forsvinde og komme tilbage på ny.

Hvorfor får man rosacea?

Man ved ikke med sikkerhed hvorfor nogle får rosacea og andre ikke gør. 

Noget tyder på at det kan være arveligt, altså genetisk, mens andre mener at stærk udsættelse for sollys kan give rosacea. 

Der er også meget der tyder på at stress og generel uro kan forværre symptomerne og aktivere et udbrud. 

Rosacea kan opstå pludseligt, og de første symptomer kan blive udløst af bestemte fødevarer, der trigger den type hudsygdom rosacea er. 

Det er altså vigtigt at vide, hvilke fødevarer du skal holde dig fra og hvilke der har en gavnlig effekt på rosacea.

Gå til lægen først

Det er vigtigt at du går til en hudlæge hvis du har mistanke om at du har rosacea. En hudlæge vil stille diagnosen efter at have undersøgt din hud og dine øjne. 

Det er hudlægers opgave at stille diagnoser og hjælpe dig til den bedste behandling, så du undgår at forværre din lidelse ved at behandle den forkert.

Hvad kan jeg gøre for at holde Rosacea væk?

Der findes ikke en egentlig kur mod Rosacea, og medmindre du har fået en lægeordineret creme til behandling, skal du holde dig fra at eksperimentere med diverse cremer, som i stedet kan forværre sygdommen. 

I stedet kan du spise en bestemt type fødevarer, som vil hjælpe til at holde rødmen på et lavt niveau, og gøre andre symptomer så milde som muligt. 

Hos nogle patienter kan den rette kost endda holde rosacea helt på afstand.

Læs med her og find ud af præcis hvilke fødevarer du skal holde dig fra, hvilke du skal sørge for at få i rigelige mængder, samt hvilken ny forskning, der er på området.

Rosacea kostråd

Der findes mange holdninger til rosacea og fødevarer, og du har måske selv bemærket, at bestemt typer af fødevarer kan give dig et udbrud.

For mange er der f.eks en klar sammenhæng mellem stærk mad og rødvin og et udbrud af rosacea. 

Begge dele giver hurtigt varme, hævelse og rødmen i huden, så det ved du at du skal holde dig fra at indtage. 

Heldigvis er der også mange madvarer som vil hjælpe til at holde nye udbrud på afstand, og få din hud til at fremstå sundere, og generelt give dig et bedre overskud i hverdagen.

Spis antiinflammatorisk kost 

Der er meget forskning der indikerer at det at følge en antiinflammatorisk kostplan har en gavnlig effekt på de fleste udbrud. 

Da vi har at gøre med en inflammation i din hud, giver det mening, at en basisk og antiinflammatorisk kost vil have en effekt. 

De hjælper nemlig til at mindske betændelse og måske ovenikøbet holde sygdommen helt på afstand.

Der er generelt store fordele for dit helbred ved at spise antiinflammatorisk, men har du rosacea skal du være opmærksom på nogle bestemte madvarer. 

Nogle fødevarer, kendt for deres antiinflammatoriske virkning, er nemlig også kendt for at forårsage udbrud af rosacea. 

Hvidløg og ingefær, og især tomater, som ofte bruges som smagsgivere, er antiinflammatoriske, men indeholder andre stoffer, der ikke er gode for netop rosacea. 

I stedet for at berolige huden, vil disse fødevarer få dit ansigt til at rødme, give hævelser og fremprovokere irritation.

Læs mere om hvilke antiinflammatoriske produkter du skal undgå, og hvorfor, længere nede.

Rosacea og basisk mad

En basisk kost er med til at slå betændelse i kroppen ned, og hører derfor med i den anbefalede kost til at behandle rosacea.

Basisk mad og antiinflammatorisk kost minder meget om hinanden. 

Med basisk kost kan du især lægge vægt på de stærkt basedannende fødevarer såsom agurk, spinat og broccoli, mens meget forskning tyder på, at du skal holde dig fra bestemte basiske fødevarer, der samtidig forværrer rosacea.

 Dette omhandler blandt andet løg, bønner og citron.

Hvilke fødevarer du IKKE bør spise hvis du lider af Rosacea (Inflamatorisk mad)

Animalske og forarbejdede produkter:

 • Sukker, kager, wienerbrød og chips
 • Hvide kulhydrater
 • Oksekød som indeholder transfedtsyrer
 • Mælkeprodukter herunder ost
 • Æg
 • Eddike
 • Chokolade
 • Kaffe

Grønt 

 • Citroner, appelsiner og andre citrusfrugter 
 • Tomat
 • Grønne bønner 
 • Løg 
 • Nogle rodfrugter som kartofler og rødbede.
 • Bælgfrugter

Stærke krydderier såsom;

 • Chili 
 • Spidskommen 
 • Ingefær 
 • Sort peber.
 • Ingen krydret mad, varme drikke eller alkohol

Når du drikker varme drikke, det gælder både the og kaffe, så åbner du blodkarrene i ansigtet, og giver gode vilkår for en opblussen.

Det samme gælder når du drikker alkohol og spiser stærk mad, som får dig til at svede og sætter gang i inflammation i huden. 

Antiinflammatorisk mad du skal undgå ved rosacea!

Visse fødevarer er særlig kendt for deres antiinflammatoriske virkning, men lider du af rosacea er der bestemte madvarer du altså alligevel skal gå en stor bue uden om.

Mange overser let dette faktum ved de antiinflammatoriske kostråd, og ender altså med at forværre symptomerne i huden, i stedet for det modsatte.

Tag nu tomater som er stærkt antiinflammatoriske. Tomater, i den rå udgave indeholder nemlig samtidig histamin, som får dine blodkar til at udvide sig og kan forårsage et udbrud. 

Det samme er tilfældet med en lang række bælgfrugter såsom grønne bønner og ærter, samt chokolade og nødder. 

For nogle patienter, der lider af rosacea, har det vist sig at tomat i varmebehandlet udgave ikke har samme voldsomme effekt, og måske derfor i moderate mængder godt kan indgå i din diæt.

Den bedste kost mod rosacea symptomer

Fede fisk: 

 • Sild
 • Laks
 • Makrel
 • Sardiner

Vegetabilske olier - som er gode kilder til omega 3:

 • Olivenolie
 • Hørfrøolie
 • Mandelolie
 • Kokosolie
 •  

Grønt:

 • Asparges
 • Gulerødder
 • Rød peberfrugt
 • Søde kartofler
 • Blomkål

Frugt:

 • Melon
 • Mango
 • Papaya

Bær som kan reducere rødmen:

 • Blåbær
 • Kirsebær
 • Brombær 

Krydderier som kan virke beroligende på inflammation og betændelse; 

 1. Koriander 
 2. Kardemomme 
 3. Safran

Sørg for rigeligt omega 3 samt en masse grøntsager

En kost rig på omega 3, samt en masse antiinflammatorisk grønt vil både lette betændelsen og dermed symptomerne, men det vil også holde dig frisk og sund. 

Det er faktisk ikke kun for mennesker. der lider af hudsygdomme at det har en gavnlig effekt - Det har en gavnlig effekt for os allesammen når vi holder kroppen fri for betændelsestilstande.

Omega 3 holder desuden din hjerne skarp, og store mængder af grøntsager vil give dig et bedre velvære, som vil resultere i bedre søvn og generelt mere energi.

Kylling og fisk

Alle typer af fødevarer, der har en kølende effekt på kroppen vil mindske en betændelsestilstand. 

Du har hermed basis for at afhjælpe mange typer af hudsygdomme og ubehag i kroppen. 

Kylling og fisk har begge et lavt fedtindhold og medvirker derfor til at holde kroppen i god form og er altså det bedste alternativ til rødt kød og frikadeller.

En fiberrig kost er en god kur mod rosacea

Fibre er nødvendige for at opretholde en god fordøjelse og er den vej igennem, med til at eliminere affaldsstoffer og toksiner fra kroppen. Fiberholdige fødevarer er blandt andet; Brune ris, quinoa, pasta og alle typer af fuldkorn

Sørg derfor for at få masser af brune ris og andet godt, mens du spiser dig ud af dine hud problemer. 

Rosacea og probiotika

De seneste år forskes der mere og mere i tarmsystemets bakterier og deres indvirkning på diverse sygdomme. Det gælder både mentale og fysiske sygdomme, samt vores velvære helt generelt. 

Man taler om at vore tarmflora styrer hele kroppen. Floraen har en indvirkning på immunsystemet og hvordan dette reagerer på forskellige angreb. 

Probiotika er kendt for at have en særdeles god indvirkning på netop vores tarmflora og det er derfor vigtigt at tale om, også i forhold til rosacea.

Probiotika tages som supplement i en rum tid - eksempelvis 30 dage, og skal indeholde de to bakteriestammer; Lactobacillus og Bifidobacterium eller L Plantarum til at behandle Rosacea og mindske betændelsen. 

Disse mælkesyrebakterier hjælper til at tilføre din hud fedtstoffer, vitaminer og mineraler som danner grundlag for hudens egen barriere. 

Desuden vil de, via dit tarmsystem, hjælpe din hud til at bekæmpe bakterier og svampe. 

Spis probiotisk

Kål - specielt fermenteret kål, er en super kilde til mælkesyrebakterier og andet godt.

Kål er også fyldt med B vitamin. 

B vitamin er vigtig for en sund hud, og vil desuden tilføre dig afgiftende svovlforbindelser der hjælper din krop til at rense ud i giftstoffer, samt antioxidanter der kan beskytte huden mod inflammation.
 

Ofte stillede spørgsmål

Man ved ikke med sikkerhed hvad rosacea skyldes, men meget tyder på at store mængder sollys og inflammatoriske fødevarer kan forværre hudsygdommen.

Rosacea kan ikke som sådan forsvinde, men du kan afhjælpe symptomerne ved at leve efter specielle kostråd.