Sådan opnår du lettest er varigt vægttab

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 17. jun 2022

Annonce fra HelloFresh

At tabe de overflødige kilo er ikke let. Der skal vedholdenhed og en livsstilsændring til, og det kan være svært i en travl hverdag. Her guider vi derfor til, hvad du kan gøre i dagligdagen for smide nogle af kiloene, så de ikke kommer tilbage på sidebenene.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Vægttab kræver en hård indsats

Planlægger du at tabe nogle kilo, skal du først og fremmest vide, at der ikke er nogen let vej til et varigt og sundt vægttab. Derfor skal du være topmotiveret til at opnå vægttabet, for ellers kan det være hårdt at blive ved, når det bliver svært. Der er generelt tale om to bærende søljer, når det kommer til vægttab:

  • Kost
  • Motion og bevægelse

Kalorierne afgør, om du taber dig eller tager på

For de flestes vedkommende er det kosten, der udgør den største brik i vægt-puslespillet. Kroppen skal have en bestemt mængde kalorier for at fungere ordentligt hver dag, men indtager du flere, så vil du tage på. Det varierer fra person til person, hvor mange kalorier deres kroppe har brug for hver dag, og specielt køn og alder spiller ind her. Som tommelfingerregel skal kvinder indtage 2000 kalorier og mænd 2400 kalorier hver dag for hverken at tage på eller tabe sig.

Sundere kost

Det betyder, at du bør starte med at se din kost og dine madvaner efter i sømmene. Det kan være en svær opgave, men forsøg at tælle, hvor mange kalorier du indtager hver dag. Finder du ud af, at du får mere end de 2000/2400, så er det ikke så underligt, at du har svært ved at tabe dig.

I så fald skal du til at sammensætte en ny kost, og det kan bestemt være en udfordring. Her skal du gå efter de mere kaloriefattige fødevarer og sundere retter uden selvfølgelig at sulte dig. Det skal understreges, at et vægttab skal være forsvarligt, og derfor skal du ikke spise hverken for lidt eller for næringsfattigt.

Hvis du har svært ved at finde ud af, hvad du kan lave til aftensmad og middag, så maden stadig bliver velsmagende og sund, så kan du prøve en måltidskasse, hvor menuerne er sammensat og fødevarerne udvalgt for dig. Du kan for eksempel se mere på HelloFresh, hvor du kan vælge mellem mange kasser med tilhørende opskrifter. Ellers ligger udfordringen i det daglige, hvor du bør undgå for meget af det fede og søde og i stedet vælge det sunde. Prøv dig frem, og oplev, at sund mad ikke behøver at være tørt og kedeligt.

Mere motion

Motion og bevægelse spiller også ind, når du gerne vil tabe dig. Bevægelse er i det hele taget vigtigt for kroppen, så den bevarer sin funktionalitet, og det er sundt for den at blive rørt. Når du bevæger dig, forbrænder du kalorier, så motion vil bestemt bidrage til et vægttab, men det vil ikke kunne stå alene. Det betyder, at forbedrede kostvaner og mere bevægelse går hånd i hånd, når det gælder et sundt vægttab.

Gå efter den motionsform, du godt kan lide. Start blødt op, så du undgår at blive skadet og at miste modet, hvis det er for hårdt. Al bevægelse tæller – lige fra fitnesscentret til holdsport, cykling, løb, svømning, vandring eller havearbejde. Kombiner gerne motionen med styrketræning, som vil styrke dine muskler og sætte din forbrænding op.

Vedholdenhed er nøgleordet

Med et godt sammenspil mellem mere motion og sundere kostvaner vil du lettere kunne nå i mål. Husk, at vedholdenhed er nøgleordet, for her er tale om en længerevarende proces og ikke noget, der sker på nul komma fem.