Blåbær - 6 gode grunde til at spise flere blåbær!

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 22. mar 2021
Blåbær betegnes af mange som en superfood. Høj på antioxidanter, og et fantastisk tilskud til et sundt vægttab.

Blåbær er en sand superfood. Det er således et bær, du med fordel kan indtage som en del af din daglige kost.

I denne artikel vil vi guide dig til de største fordele ved at spise blåbær. Og så kan du også blive klogere på, hvilke arter der findes og hvad der adskiller dem. F.eks. har de ikke alle samme farve frugtkød eller størrelse.

Vi giver dig også nogle råd til, hvilke opskrifter du kan pifte op med friske eller frosne blåbær.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er blåbær godt for?

Der er flere gode grunde til at gøre blåbær til en fast del af ens kost. F.eks. er de propfyldt med sunde næringsstoffer, som kroppen har brug for, hvis den skal fungere optimalt. Det er også en fødevare med et højt indhold af antioxidanter.

Antioxidanter hjælper med at nedbryde frie radikaler i kroppen, der ellers kan resultere i diverse sygdomme. 

Kort sagt er blåbær altså godt for dig. 

Vil du vide mere om, hvad blåbær egentlig gør for din krop? I så fald skal du læse med i de nedenstående afsnit, da vi her giver dig 6 fordele ved at spise blåbær.

1) Blåbær styrker helbredet

Lad os bare starte med en helt overordnet grund til at spise blåbær: de har en positiv indvirkning på dit helbred og generelle sundhed. Du kan altså på ingen måde gå galt i byen ved at spise blåbær.

Blåbær er bl.a. med til at mindske risikoen for kognitiv forfald og er bidrager til et velfungerende hjerte-kar-system. Afhængigt af indtaget og din generelle sundhed kan blåbær være behjælpelig til at sænke kolesteroltallet, regulerer blodtrykket, forbedrer produktionen af endogen NOS m.fl.

Blåbær har et højt indhold af C-vitamin

C-vitamin er en antioxidant, og det er netop dette vitamin, som blåbær bl.a. indeholder en del af. Faktisk er der hele 44 mg C-vitamin i 100 gram blåbær.

C-vitamin har en særlig virkning på kroppens immunforsvar, samt for dannelsen af aminosyrer og hormonerne noradrenalin og adrenalin.

Ved at få godt med C-vitamin, giver du kroppen bedre betingelser for at bekæmpe virus og bakterier. Især citrusfrugter, grønne bladgrøntsager og diverse bær, såsom blåbær og solbær, er gode kilder til C-vitamin.

2) Blåbær kan bekæmpe diverse sygdomme

Blåbær er ikke blot medvirkende til, at din krop bedre kan stå imod sygdom. Bærret kan faktisk også resultere i, at din krop bedre kan bekæmpe eksisterende sygdomme, heriblandt kræft og hjertekarsygdomme.

Nogle studier viser desuden, at blåbær kan mindske inflammation i kroppen. I samme stil kan blåbær også bekæmpe ømhed, f.eks. i forbindelse med hård træning, hvis det indtages før træning.

Det er altså et yderst effektivt bær, som du med fordel kan indtage, uanset din nuværende tilstand.

3) Blåbær mindsker hudens aldringstegn

Ud over at bekæmpe diverse former for inflammation og sygdom i kroppen, så kan blåbær også gøre godt for din hud. Det skyldes endnu engang mængden af antioxidanter, heriblandt fenoler og anthocyaniner, der findes i blåbær.

Antioxidanter beskytter huden mod ældning og almindelig nedbrydelse. Det betyder, at der kan gå længere tid før din hud viser aldringstegn, hvis du sørger for at få en god mængde blåbær.

4) Blåbær er et godt middel i kampen mod diabetes

Hvis du har problemer med dit blodsukker, så kan blåbær hjælpe dig bedre på vej. Studier har nemlig vist, at blåbær er behjælpelig med at regulere blodsukkeret. Det skyldes, at blåbær hjælper med at forbedre insulinfølsomheden, især hos overvægtige personer, der er insulinresistente.

Vi kan derfor kun anbefale dig at spise godt med blåbær, hvis du har diabetes eller ligger i risikogruppen.

5) Blåbær kan bidrage til en bedre hjerte- og hjernefunktion

Vi har allerede været en smule inde på dette punkt, men det er trods alt en meget stort fordel ved at indtage blåbær. Det lille blå bær kan nemlig være med til at forbedre både hjerte og hjernefunktionen for mennesker.

Studier har vist, at det især gør sig gældende hos ældre, men yngre personer kan også få glæde af at spise blåbær, da de netop også er modvirkende.

Almindelige blåbær, uanset om de vokser vildt i naturen eller er amerikanske blåbær, kan øge den kognitive funktion. Dette resulterer i, at blåbær kan mindske risikoen for sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Derudover kan blåbær også helt generelt bidrage til en bedre hukommelse. Og så er der netop de tidligere nævnte fordele i forhold til hjertekarsygdomme.

6) Blåbær kan styrke synet

Blåbær gør ikke det helt store, hvis du allerede har en bygningsfejl e.l. Det er således ikke en mirakelkur, der kan give dig et perfekt syn, selv hvis du spiser blåbær hver dag.

Dog kan blåbær være medvirkende til at sikre, at du ikke forværrer dit syn. Det er egentlig de samme parametre, der er på spil igen. Antioxidanterne i blåbær kan forhindre skader på nethinden ved at mindske mængden af oxidanter i kroppen og bekæmpe inflammation.

Nogle påpeger endda, at blåbærs antioxidant anthocyanin kan beskytte øjnene mod solens skadelige UV-stråler. Alligevel vil vi ikke anbefale dig at se direkte op på solen, selvom du spiser blåbær til daglig.

Næringsindhold i blåbær

I den nedenstående tabel kan du se en oversigt over næringsindholdet i blåbær. Tallene kommer fra DTU Fødevareinstituttet og gælder pr. 100 gram.

Vær opmærksom på, at de nedenstående tal er for rå blåbær. Der kan være forskel på rå og frosne blåbær.

 

Næringsindhold pr. 100 gram blåbær

Energi

219 kJ / 52 kcal

Protein

0,7 gram

Kulhydrat

10,4 gram

Fedt

0,5 gram

Sukker

0 gram

Kostfibre

1,5 gram

Aske

0,2 gram

Tørstof

13,3 gram

Vand

86,7 gram

Vitamin A

1,08 RE

B2-vitamin (riboflavin)

0,0300 mg

B6-vitamin

0,0600 mg

Vitamin C

44 mg

Niacin

0,400 mg

Natrium, Na 

3 mg

Kalium, K

103 mg

Calcium, Ca

15 mg

Magnesium, Mg

7 mg

Fosfor, P

9 mg

Jern, Fe

0,800 mg

Kobber, Cu

0,110 mg

Zink, Zn

0,1000 mg

Mangan, Mn

3,30 mg

Blåbær indeholder flere næringsstoffer end medtaget i tabellen, så ovenstående tabel er blot et udpluk.

Vælg mellem 3 forskellige typer af blåbær

Man benytter begrebet blåbær om blå bær, der tilhører henholdsvis Lyng- og Bølleslægten. Det betyder også, at der findes flere sorter af blåbær. I de nedenstående afsnit vil vi komme ind på de tre mest udbredte i Danmark.

Blåbær er kendetegnede ved deres blå farve. Nogle er mere mørkeblå end andre, hvilket skyldes et højere indhold af stoffet anthocyanin. Bærrene vokser normalt på høje buske, normalt omtalt som blåbærbusken, men det afhænger af sorten, hvordan grene og bladene er formet.

De fleste blåbær har en sød smag - medmindre de er plukket for tidligt. De fleste blåbær i Danmark bliver modne og er i sæson mellem juli og oktober.

Almindelige blåbær / nordiske blåbær

Nordiske blåbær (vaccinium myrtillus) kaldes også for almindelige eller ægte blåbær. Det er ofte sådanne blåbær, som vokser vildt, hvorfor de også kaldes vilde blåbær.

Lige netop denne type af blåbær adskiller sig fra de andre to ved at være karakteristiske blå - både indeni og udenpå. De har altså både blå skræl og frugtkød, hvilket adskiller sig en smule fra amerikanske blåbær.

Det betyder også, at nordiske blåbær efterlader megen farve. F.eks. vil din mund højst sandsynligt blive blå / lilla, hvis du spiser nordiske blåbær. Samtidig vil de i den grad give farve til en smoothie eller kage.

Vilde blåbær er mindre end de amerikanske af slagsen. Og så er vokser de med takkede blade og kantede grene.

Amerikanske blåbær

Amerikanske blåbær (vaccinium corymbosum) er de mest almindelige blåbær på det danske marked. Det er således nok disse du køber, når du handler ind i supermarkedet. Denne type blåbær indeholder en god mængde anthocyaniner, men ikke lige så meget som de vilde blåbær.

De er desuden en hel del større end de andre varianter af blåbær, hvorfor de nogle gange kaldes for storfrugtet blåbær. Amerikanske blåbær er knap så blå i frugtkødet som vilde blåbær. I stedet har de lyst frugtkød, der enten kan være hvidt, grønligt eller blåligt. De har også en hårdere skal.

Mosebøllebær

Den sidste variant af blåbær, som du kan spise, er mosebøllebær (vaccinium uliginosum). Du kan plukke bærrene i den nordiske natur, hvorfor de ofte forveksles med vilde blåbær.

Forskellen på mosebøllebær og vilde blåbær er, at mosebøllebær ej heller har blåt frugtkød. På dette punkt minder bærret mere om de amerikanske blåbær.

Mosebøllebær er større end vilde blåbær, men mindre end amerikanske blåbær. De smager desuden ikke af helt så meget i forhold til de andre typer af blåbær.

Find gode opskrifter med blåbær

Du kan lave alverdens lækre retter med blåbær. Og vi taler ikke blot om kager. For selvom det er oplagt at lave diverse kager, f.eks. tærte, muffins, pandekager, cheesecake etc. med blåbær, så kan du også sagtens lave reelle middagsretter med de sunde bær.

Blåbær er f.eks. oplagt at putte i en salat, der gerne må være lidt frisk, i koldskål eller hvad med at lave et blåbærkompot? Det er kun dig selv, der sætter grænser for, hvad blåbær kan bruges til.

Du skal ikke tænke så meget over, hvilken type af blåbærrene du benytter til madlavning - og ej heller om bærrene er frosne eller ej. Blåbærrenes indhold forbliver nemlig i høj grad det samme, uanset hvilken type blåbær du benytter.

Så har du kun adgang til de vilde blåbær, såsom mosebøllebær eller nordiske blåbær, kan du sagtens benytte dem frem for at købe amerikanske blåbær. Uden for sæson skal du dog forberede dig på, at du nok ikke kan få dine blåbær helt friske.

Ændrer smagen sig fra friske til frosne blåbær

Umiddelbart vil der ikke være den store forskel i smagen fra frosne til friske blåbær. Bærrene smager altså sådan søde, uanset om de er blevet frosset ned og gemt i flere måneder eller spises friske fra haven / indkøb.

Du skal ej heller være bange for, at bærret mister sine vitaminer og andre næringsstoffer. Ligger de på frys i ét år, har de nemlig “kun” mistet 10 procent af f.eks. vitamin A. Blåbærrene forbliver altså lækre og sunde, uanset hvordan du vælger at opbevare og tilberede dem.

Lær mere om det sunde liv på arono.dk

Hvis du vil vide mere om, hvordan du lever et sundt liv, så læs videre på arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy en kostplan til vægttab.

Få en gratis personlig kostplan!
 
 

Ofte stillede spørgsmål

Det er sundt at spise blåbær. Det skyldes, at de blå bær har en positiv indvirkning på din krop og dens immunforsvar. Blåbær hjælper bl.a. med at bekæmpe sygdomme, inflammation og sikre bedre helbred.

Der findes mange forskellige blåbær. I Danmark spiser vi primært amerikanske blåbær (dem i butikkerne), samt nordiske blåbær og mosebøllebær, der begge vokser vildt. Alle disse blåbær er sunde.

Blåbær er sunde, men derfor er der ingen grund til at overdrive indtaget. Du kan med fordel spise en håndfuld blåbær om dagen eller lidt mere. Men lad være med at spise blåbær til alle måltider.

Blåbær kan også gøre underværker for din hud. F.eks. vil bærret kunne mindske aldringstegn, da det mindsker frie radikaler i kroppen og huden. Så spis du bare disse bær!