Superfood - ALT du bør vide i 2023 (Gør en forskel for din krop)

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 03. apr 2023

I denne artikel sætter vi fokus på såkaldt “superfood”. Du kan derfor læse alt om, hvad superfood er, og hvorfor det er en god idé at inddrage flere af disse madvarer i kosten. Vi guider dig også til, hvilke typer mad der tæller som værende superfood, så du ved, hvilke du skal gå efter i fremtiden. 

Husk dog endelig, at det ikke er nødvendigt at indtage alle former for superfood i løbet af en dag. Det er blot ingredienser, der kan booste dit immunforsvar og sikre et sundere udgangspunkt.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er superfood?

Betegnelsen “superfood” bliver benyttet om nogle bestemte fødevarer, der indeholder et højt indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytokemikalier, proteiner m.fl. Alle disse typer af næringsstoffer er nogle, som kroppen har brug for, for at kunne fungere optimalt.

Der findes utroligt mange forskellige fødevarer, som indeholder en god mængde næringsstoffer og i sig selv er sunde. Forskellen på dem og de såkaldte “superfoods” er, at superfood indeholder lige dét mere af de forskellige næringsstoffer.

Man kan praktisk talt tænke en superfood fødevare som værende en booster - altså en ingrediens med ekstra gode egenskaber, der kan have en positiv indvirkning på kroppen, hvis den indtages i forbindelse med en varieret kost.

Superfood er næringstætte råvarer

Vi nævner, at de forskellige former for superfood er gode, da de indeholder antioxidanter, vitaminer, mineraler m.fl. Men hvad betyder det egentlig? Jo, det betyder, at de er rige på en masse næring, som kroppen ikke selv kan producere. Vi skal altså have det ind via kosten for, at næringen bliver tilført vores kroppe.

Og hele fordelen ved superfoods er, at de indeholder et højt indhold af de forskellige næringsstoffer, som kroppen ikke kan fungere optimalt i længere tid uden. Det betyder ikke, at du ikke kan få næringen andre steder fra - for det kan du. Det handler blot om, at superfoods er så næringstætte, at du får en god spand fuld, når du spiser dem frem for andet.

Antioxidanter

Normalt taler man om E- og C-vitamin, beta-karoten og selen, når man henviser til antioxidanter.

Antioxidanter spiller en stor rolle i bekæmpelsen af de frie radikaler. Disse dannes konstant, idet kroppen forbruger ilt. Man kan altså ikke undgå frie radikaler - og nogle benyttes da også af din krop. Frie radikaler kan bl.a. være medvirkende til celleforandringer, og kan have en skadelig virkning på ens krop og helbred. Af den grund er det godt at tænke sunde kilder til antioxidanter ind i kosten.

Vitaminer og mineraler

Der findes to typer af mineraler og vitaminer: vandopløselige og fedtopløselig. De vandopløselige tæller B og C vitaminer, mens de fedtopløselige er A, D, E og K vitaminer. Herunder kan du se en kort oversigt over, hvad de enkelte vitaminer har af gode indvirkninger på kroppen:

 • A, D, K og C vedligeholder skelettet, musklerne, huden og slimhinderne
 • A-vitamin bidrager til vedligeholdelsen af et normalt syn
 • K-vitamin er medvirkende til at få blodet til at størkne, mens B12 danner blodlegemer
 • B-vitamin er afgørende for, at ens krop omsætter kulhydrater, fedt og protein til energi
 • B12 og A-vitamin, samt folat regulerer både gener og væksten
 • C og E vedligeholder immunforsvaret og det antioxidative forsvar

Boost immunforsvaret og mindsk risikoen for sygdomme med superfoods

Ifølge fødevareloven må man ikke tale om, at én type fødevare kan forebygge, lindre eller behandle visse sygdomme. Af den grund vil vi afholde os fra det i denne artikel. Vi kan dog nævne, at superfoods kan have en positiv indvirkning på din krop, så denne bliver sundere og dermed mere modstandsdygtig.

En sund krop kan bedre stå imod diverse sygdomme, hvorfor du ved at være opmærksom på din generelle sundhed kan undgå at få problemer med blodtrykket, hjertet, hukommelsen, kolesteroltal, led, knogler, energiniveau etc. Overordnet set vil en sund kost hjælpe dig til et bedre helbred. Og som nævnt tidligere kan superfoods virke som booster for dette formål.

Med superfood kan du spise sund mad hver dag

De forskellige typer af superfood er en god kilde til diverse næringsstoffer, som kroppen har brug for i dagligdagen. Superfoods indeholder en så stor mængde af vitaminer, mineraler, antioxidanter, kostfibre, protein, magnesium, calcium m.fl., at man får lettere ved at indtage den rette mængde, hvis man gør superfoods til en fast del af kosten.

Indtaget af den rette mængde og blanding af superfood giver dig altså mulighed for at droppe vitaminpiller fremover, da du får nok ind via kosten. Ikke nok med at superfoods er super sunde, så smager de fleste også utroligt lækkert i diverse retter. 

Vi kan altså blot anbefale dig at tænke de forskellige typer af bær, nødder, grøntsager, frugter o.l. ind i din daglige kost, da du så vil være sikker på, at du giver din krop de bedste betingelser for at fungere optimalt.

5 grupper af superfood du skal kende med et højt indhold af antioxidanter, vitaminer og mineraler

Der findes faktisk en del madvarer, som betegnes som superfood grundet deres høje næringsindhold. Af den grund kommer vi ikke til at nævne dem alle sammen i denne artikel. Vi kan dog fortælle, at man i grove træk kan inddele de forskellige typer af superfood i 5 grupper.

Du kan læse mere om, hvilke typer af fødevarer der blandt andet hører med i de enkelte grupper herunder:

 • Grøntsager, planter og tang: Især mange grønne grøntsager, heriblandt grønkål, rosenkål, spinat, broccoli - men også quinoa, byg, bønner, kikærter, sorte ris, rødbeder m.fl.
 • Frugt og bær: Gå gerne efter citrusfrugter i form af f.eks. appelsiner og grapefrugt, men også frugter og bær som avacado, gojibær, blåbær, granatæble, æble m.fl
 • Nødder og frø: Du kan sagtens benytte frø og nødder som toppings i andet mad, f.eks. med at hakke dem eller benytte det som pulver. Blandt gode ingredienser er: hampefrø, chiafrø, pistacienødder, mandler m.fl.
 • Kød: Primært fisk i form af laks, sardiner og tun e.l.
 • Andet: Man er også nødt til at have en “andet”-kategori, da der findes så mange gode super-ingredienser. Vi kan bl.a. nævne hampeolie, kokosmel, yoghurt, te (primært matcha grøn te), rødvin, fermenteret mad m.fl.

Alle de ovenstående typer af superfood har hver deres gode egenskaber. Nogle indeholder f.eks. essentielle eller sunde fedtsyrer, omega 3 fedtsyrer e.l., mens andre er rig på eller en kilde til fibre, protein, vitaminer, mineraler og antioxidanter, såsom jern, magnesium, calcium, c-vitamin e.l.

Hvis du leder efter en bestemt form for kilde, vil vi anbefale dig at søge efter dette specifikt, da du så kan få en oversigt over, hvilke super foods, der har et optimalt indhold af kilden. Så ved du fremover, hvad du skal gå efter.

Superfood i smoothies

Hvis du har en meget travl hverdag, kan det være svært at indtage den rette mængde superfood. Heldigvis er utroligt mange af disse madvarer gode i smoothies, hvorfor du nemt kan blande dem sammen i en smoothie og tage dem med på farten.

Dette gælder f.eks. forskellige typer af bær og frugt, heriblandt gojibær, blåbær, acaibær, kirsebær, ribs m.fl. Du kan også sagtens mixe grøntsager, frø eller planter i din smoothie, da det vil sikre alt fra essentielle fedtsyrer til de rette aminosyrer, fibre etc.

Smoothies er en god måde at få indtaget en lang række superfoods, uden at skulle inddrage dem i dine måltider gennem hele dagen. Og hvis du nu leder efter nogle gode opskrifter på nettet, er vi sikre på, at du nemt kan finde frem til velsmagende smoothies med superfoods i.

Husk at spise varieret

Vi vil gerne have lov at pointere, at man ikke blot holder sig sund ved at spise diverse superfoods hver eneste dag. Det hjælper naturligvis en del at inddrage dem i kosten, som vi har nævnt i de tidligere afsnit, men de forskellige typer af superfoods er altså ikke en form for mirakelmiddel.

Du kan derfor ikke tro, at hvis du indtager en række superfoods gennem dagen, så er alt som det skal være.

I stedet handler det om at spise så varieret som muligt, så du får næringsstoffer fra forskellige kilder. Du skal altså gerne veksle lidt mellem de gode kilder frem for at spise de samme fødevarer igen og igen. 

En varieret kost vil sikre dig en sundere krop, og højst sandsynligt også give dig mere overskud og energi i hverdagen.

Få en gratis personlig kostplan!

Ofte stillede spørgsmål

Superfood er betegnelsen for mad, der har et højere indhold af diverse næringsstoffer, vitaminer, antioxidanter, mineraler e.l. end andre typer af madvarer. 

Der er faktisk en del madvarer, der tæller som værende superfood. Dette gælder bl.a. broccoli, blåbær, gojibær, avocado, sorte ris, tang, nødder, rødbeder, kikærter m.fl. Læs mere i artiklen.

Overordnet set er det sundt at få de næringsstoffer som “super”-fødevarerne indeholder. Uanset om du indtager dem hele, i skiver, som pulver e.l. kan de være med til at forbedre dit immunforsvar m.m.

Du taber dig ikke decideret ved at spise superfood, men det hjælper, hvis du i forvejen forsøger at tabe dig ved at skrue ned for kalorieindtaget, dyrke motion o.l., viser flere studier.