Blodtypekost: Virker det at spise efter din blodtype? (2023)

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 03. apr 2023

Der findes et hav af diæter, som du kan vælge imellem, når du ønsker at gå på kur eller foretage en reel livsstilsændring. Èn af de mere omdiskuterede af slagsen er, hvor du spiser efter din specifikke blodtype.

I denne artikel kan du læse, hvad blodtypediæten går ud på, samt hvilke fordele og ulemper der er ved at følge en blodtypekost. Du kan også blive klogere på, hvad du skal spise og hvordan du skal træne afhængigt af din blodtype. På den måde er du klar til at gå i gang, hvis du vælger at følge en blodtypekost.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad betyder det, at spise efter sin blodtype?

Idéen om, at man kan undgå diverse sygdomme og generelt opnå en bedre sundhed, hvis man spiser efter sin blodtype, har flere gange været oppe at vende i medier og faglige kredse i løbet af de sidste 20 år. 

En af de helt store fortalere for denne type diæt er Dr. Peter J. D’Adamo. D’Adamo er en amerikansk naturopatisk læge, som har skrevet flere bøger om emnet. Naturopather udfører ofte en terapeutisk behandling til deres patienter med fokus på bl.a. kost.

Kort sagt handler blodtypediæten om, at man tilvælger og fravælger diverse typer af fødevarer ud fra ens blodtype. Dette er for at mindske risikoen for udviklingen af sygdomme, f.eks. kræft, diabetes m.fl.

Det betyder, at du f.eks. som blodtype 0 skal holde dig til nogle bestemte føde, mens type A godt må spise disse eller omvendt. Man skal se denne type diæt som en anbefaling til, hvad man bør spise for at undgå øget risiko for sygdom.

Spis efter din blodtype

I de følgende afsnit kan du læse, hvad det anbefales at spise for de forskellige blodtyper, hvis man ønsker at følge blodtypediæten.

Kender du ikke til din blodtype, bør du få taget en blodprøve, så du er sikker på, at du følger den rette kost. Testen kan udføres i hjemmet, så du behøver ikke at lægge vejen forbi din læge.

Blodtype 0

Godt og vel 41 procent af den danske befolkning har blodtype 0[1]. For denne blodtype siges det, at der er øget risiko for infektionssygdomme og mavesår, hvis ikke man følger den anbefaled blodtypekost.

En blodtype 0 kost skal gerne bestå af godt med kød og grøntsager. Man bør desuden undgå hvede og de fleste kornsorter. Samtidig er det ikke alle, der har godt af mælkeprodukter - også selvom man ikke er decideret intolerant. Derudover skal man dyrke motion, der gerne er krævende.

Blodtype A

Der argumenteres for, at personer med blodtype A har godt af at være vegetarer. Det skyldes, at deres krop reagerer bedst på vegetarisk kost. Man kan dog for de flestes vedkommende spise en vis mængde kød, f.eks. kylling eller fisk, uden at det mindsker den ønskede effekt.

Det er vigtigt, at personer med blodtype A får en kost, som er rig på vitaminer. Personer med blodtype A anbefales ikke at indtage mælkeprodukter.

Derudover mener fortalere for denne type diæt, at personer med blodtype A har bedst af at dyrke relativt blide former for motion. Du skal altså gerne holde dig til yoga, meditation, golf o.l., hvis du har blodtype A.

I Danmark har flest mennesker blodtype A. Taller sniger sig op omkring 44 procent, så alt en smule højere end blodtype 0. Det siges, at folk med blodtype A har større risiko for at udvikle kræft, hjerte-karsygdomme, sukkersyge o.l., hvis de ikke lever efter den beskrevne kost.

Blodtype B

Hvis du er blandt de 10 procent i Danmark, der har blodtype B, kan du (som den eneste blodtype) gå amok i mælkeprodukter. Det er faktisk nok “nemmest” at være blodtype B, når man ønsker at følge blodtypekosten. Det skyldes, at du som blodtype B blot skal sørge for at spise en varieret kost. Du må altså både få kød, mejeriprodukter og grøntsager - uden forbehold.

Folk med B blodtype bør desuden dyrke moderat motion, såsom cykling, svømning, gåture etc. Du behøver altså hverken at gå lige så hårdt til den som blodtype 0 eller holde dig til helt blide motionsformer som blodtype A.

Har du blodtype B, kan du have risiko for at udvikle langsomt-voksende virussygdomme, hvis du ikke tænker over, hvad du spiser.

Blodtype AB

Tilhører du gruppen af mennesker med blodtype AB, har du visse tendenser fra både blodtype A og B. Det betyder, at du egentlig har bedst af en meget blandet kost. Du skal f.eks. gerne spise forskelligt kød, mejeriprodukter, kornprodukter, grøntsager, frugt og til en vis grad fisk.

Mennesker med blodtype AB har tendens til at blive ramt af stress og problemer med tarmene. Overordnet set har folk med blodtype AB dog et af de mest tolerante immunsystemer.

Kun 5 procent af den danske befolkning har blodtype AB. Det anbefales, at personer med blodtype AB udfører diverse afspændingsøvelser, yoga og moderat belastende motion, såsom vandreture, golf m.fl.

Rhesus blodtype

Vi må desuden hellere nævne, at blodtypen ikke kun inddeles i A, B, AB og 0. Alle mennesker er også enten rhesus negative eller rhesus positive. Dette bedømmes ud fra, om man har et D-antigen på sine røde blodlegemer.

Du kan læse mere om, hvad det betyder i de punkterne herunder. 

  • Rhesus positiv: Du er rhesus positiv (RhD pos), hvis du har D-antigenet på dine røde blodlegemer. I alt er 84 procent af den danske befolkning rhesus positive 
  • Rhesus negativ: Du er rhesus negativ (RhD neg), hvis du ikke har det omtalte D-molekyle. I alt er 16 procent af den danske befolkning rhesus negative

Det er vigtigt at nævne, at rhesus blodtypen ikke har nogen indvirkning på typen af kost, som du bør indtage, hvis du ønsker at spise efter din blodtype.

Fordele og ulemper ved at spise efter sin blodtype

Er du endnu ikke sikker på, om du bør følge en kost baseret på din blodtype? I så fald skal du læse med i de nedenstående afsnit, hvor vi sætter fokus på såvel fordele som ulemper ved blodtypekost.

Fordele ved at spise efter sin blodtype

I teorien er der flere fordele ved at tilrettelægge kosten efter ens specifikke blodtype. Diverse fagmænd, såsom Dr. D’Adamo, påpeger nemlig, at det kan have en positiv indvirkning på risikoen for at udvikle forskellige typer af sygdomme. Disse tæller blandt andre kræft, sukkersyge, problemer med lever, tarm og mave, stress, virusdannelse m.fl.

Man kan således argumentere for, at du kan opnå et bedre helbred, hvis du følger en blodtypekost.

Er blodtypekosten sundhedsfremmende?

Man kan i en vis grad argumentere for, at dét at følge en kost, der passer til din blodtype kan virke sundhedsfremmende. Det skyldes dog i høj grad, at personer, der skifter til en blodtypekost, helt generelt begynder at spise bedre i hverdagen.

Af den grund er der flere forskere og fagmænd, som pointerer, at dette nærmere ligger til grund for de helbredsmæssige fordele. Og dermed siger de, at blodtyper ikke har så meget med processen at gøre, men at der nærmere er en sammenhæng mellem den forbedrede sundhed og en generel omlægning af livsstilen.

Ulemper ved at spise efter sin blodtype

Da blodtypediæten generelt består af sund mad, uanset hvilken blodtype kost du skal følge, er der ikke som sådan ulemper ved at følge denne diæt.

Man kan dog argumentere for, at du begrænser dig selv i, hvilke fødevarer du må indtage. Og det er der ingen grund til, hvis ikke det har en positiv indvirkning på dit helbred. Tåler du f.eks. fint mejeriprodukter, behøver du ikke nødvendigvis at lægge dem på hylden. Du kan sagtens drikke et glas mælk, uden at være nervøs for, at det forringer dit helbred.

Derfor skal du kende til lektiner

Det er utrolig vigtigt, at du kender til lektiner, uanset om du følger en diæt baseret på blodtype eller ej. Men måske især hvis du ønsker at følge denne type kost, da det sjældent specificeres, hvordan fødevarer skal tilberedes.

Lektiner er en form for protein, som findes i planter, grøntsager og visse frugter, samt i diverse fuldkornsprodukter og nødder. Du finder bl.a. lektiner i svampe, bønner, linser, kartofler, tomater m.fl. Lektiner er forsvarsstoffer, som har til formål at beskytte fødevaren mod bakterier og svampedannelse.

De fleste lektiner udskilles helt automatisk, da vores immunsystem fjerner dem. Nogle lektiner vil dog reagere ved at ødelægge vores blodlegemer, både hvide og røde, ved at få dem til at klumpe sammen. Lektinernes virkning kan enten forstærkes eller formindskes, alt efter hvordan man tilbereder maden. F.eks. vil kogning af banan øge virkningen af lektiner, mens kogning af bønner uskadeliggøre dem.

Kritik af blodtypekosten

Blodtypekosten har fået umådelig meget kritik i videnskabelig kredse. Det skyldes, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at denne type kost har en positiv indvirkning på kroppen. Der er nemlig ikke udført større forskning e.l., som indikerer, at kosten virker - andet end at den generelt sikrer et bedre helbred, fordi man spiser sundere end tidligere.

Dette betyder ikke, at teorien ikke kan have rod i noget, der kunne have betydning. Der er bare ingen beviser på, at det øger eller mindsker risiko for at udvikle diverse sygdomme.

Bogen af Dr. Peter J. D’Adamo har især modtaget kritik, da den fortæller, hvad man bør spise, men ikke hvordan de forskellige fødevarer skal tilberedes. Dette resulterer i, at flere kan blive dårlige af at indtage lektiner på daglig basis. 

Noget af teorien, som blandt andre Dr. D’Adamo stiller sig bag, er desuden i komplet modstrid med diverse fakta. F.eks. at blodtype 0 er den første blodtype, og derfor skal personer med denne blodtype spise som jægerfolk, som vores forfædre.

Indtil der er udført mere forskning i kost for de enkelte blodtyper, er der ingen garanti for, at denne blodtypekost har virker eller på nogen måde påvirker / understøtter dit immunsystem og krop. Du skal således kun vælge denne diæt til, hvis du mener, at den kan hjælpe dig med at spise sundere mad.

Lær mere om det sunde liv på arono.dk

Hvis du vil vide mere om, hvordan du lever et sundt liv, så læs videre på arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy en kostplan til vægttab.

Få en gratis personlig kostplan!

Ofte stillede spørgsmål

Nogle mener, at det er fordelagtigt at spise efter blodtyper, da man i så fald kan mindske risikoen for at udvikle diverse sygdomme. Læs mere om, hvad du skal spise afhængigt af din blodtype her.

Der er ingen forskning, som viser, at blodtypediæt er den “rigtige” måde at leve på. Flere fagmænd indikerer, at de positive tendenser i stedet kan skyldes, at man generelt spiser sundere med kosten.

Der findes fire forskellige blodtyper: A, B, AB og 0. Derudover er alle mennesker også enten rhesus positive eller rhesus negative. Bliv klogere på blodtyper i vores artikel.

Der er ingen beviser for, at blodtypen har en betydning for, om du udvikler sygdom eller ej. Flere faktorer spiller ind i sygdomsudvikling. Tal med din læge, hvis du har brug for mere vejledning.