Sukkertrang - 20 nemme tricks der virker (Slip sukker i dag!)

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 22. okt 2021

Du er kommet til det rette sted, hvis du har svært at styre din sukkertrang. I denne artikel giver vi dig nemlig 20 gode råd til, hvordan du kan stå imod. 

Det kan være utrolig svært at komme sukkertrangen til livs, selvom man gør sit bedste for at gå forbi slikskabet eller snack-hylderne i supermarkedet. Har du brug for yderligere hjælp, kan du finde inspiration i de senere afsnit om alternative metoder til at fjerne trangen til sukker.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

20 gode råd til at komme sukkertrangen til livs

I de nedenstående afsnit giver vi dig 20 gode råd til, hvordan du kan komme sukkertrangen til livs, så du ikke kaster dig over slik, kage, chokolade, chips etc., når du forsøger at holde dig fra det. Det er muligvis ikke alle råd, der fungerer for dig, så prøv dig gerne frem.

Du behøver naturligvis ikke at implementere alle rådene, men ved blot at følge et par af dem, vil du med garanti opleve, at trangen til sukker bliver mindre over tid.

1) Gør dig nogle overvejelser om, hvorfor du spiser så meget sukker

Helt overordnet set er det oplagt at starte ud med at tænke over, om der er bestemte årsager til, at man ikke kan holde sig fra de søde sager. Har det noget at gøre med, at du er ked af det eller stresset? Måske du har mange bekymringer i hverdagen? Eller måske du altid har forbundet slik og godter med weekend, et TV-show, som belønning e.l. 

Hvis du finder ud af, hvorfor du snacker, har du nemmere ved at være opmærksom på det.

Det kan også være, at du i bund og grund er sukkerafhængig. Så er der ikke blot tale om en trang, du skal overkomme, men en decideret afhængighed. Og så kan det godt være, at du skal have noget hjælp for at kunne nå dit mål om at skære ned på sukkeret.

2) Drop alt sukker - tag en kold tyrker

Det er langt fra alle, der kan klare at tage en kold tyrker - altså at droppe sukker helt. Men hvis du kan, er det klart en optimal løsning. De første dage kan godt være rigtig hårde, så det er med at stå imod sukkertrangen.

Til gengæld vil flere opleve, at trangen til sukker og snacks formindskes, når man ikke har indtaget det i et par dage. Det skyldes, at dit blodsukker er blevet mere stabilt, og derfor har du nemmere ved at holde dig fra alt det usunde.

3) Lad være med at nægte dig selv enkelte snacks

Vi er godt opmærksomme på, at dette punkt står i kontrast til det ovenstående - men vi nævnte jo også, at ikke alle kan tage en kold tyrker. Og så er det i stedet optimalt at skrue gevaldigt ned for indtaget, men stadig give sig selv lov til at synde, f.eks. én eller to gange / dage om ugen.

Du skal naturligvis ikke gå amok de dage, hvor du giver dig selv lidt længere line. Indtag i stedet de søde sager med mådehold.

4) Nyd det, når du endelig spiser søde sager

Hvis du har været god til at holde dig fra at spise sukker, skal du forsøge at undgå at føle dig skyldig, når du så vælger at synde lidt. For det vil i flere tilfælde blot give dig lysten til at smide håndklædet i ringen, og give efter for din sukkertrang. Nyd i stedet, at du endelig kan spise lidt usundt med god samvittighed.

5) Fjern alle fristelser

Kan du ikke lade være med at tænke på den pakke chokolade eller pose slik, der gemmer sig i skabet? Så smid det ud, giv det væk, læg det ned i kælderen e.l. Bare gør noget, så du ikke så let kan komme til det. Det vil nemlig give dig ekstra tid til at stå imod, når sukkertrangen melder sig.

6) Vælg kvalitetsprodukter frem for de billige

Det kan godt betale sig at gå efter kvalitetsprodukter frem for de billige alternativer, når du endelig skal snacke. I så fald vil du helt generelt kunne holde lidt igen, fordi det har kostet mere, samt er ekstra godt. Du vil højst sandsynligt også nyde et stykke kvalitetschokolade mere, end den billige mælkechokolade til 8 kroner.

7) Spis både snacks og grøntsager, når du virkelig ikke kan holde igen

Du kan med fordel hælde både lidt snacks og grøntsager op, når du ikke kan afvise sukkertrangen. På den måde vil du få en god mæthedsfornemmelse, så du ikke begynder at spise mere af det usunde.

8) Hav altid sunde snacks til rådighed

Den bedste måde at komme sukkertrangen til livs er ved at have sunde alternativer liggende klar, når blodsukkeret falder og kroppen har brug for noget at spise - hurtigt. I så fald skal du ikke først stå at skære grøntsagerne, hvorfor det bliver nemmere at tage det sunde valg.

Det er optimalt både at have diverse grøntsager i skiver i køleskabet (læg dem eventuelt i et vandbad, så de forbliver lækre), og lidt forskelligt frugt til rådighed.

9) Lad være med at reagér på din sukkertrang med det samme

Vent gerne minimum 10 minutter med at rejse dig for at hente det, du har lyst til at spise. Det giver mulighed for, at du faktisk kan holde sukkertrangen i ave. Og så kan det være, at du slet ikke har lyst til sukker, når de 10 minutter er gået.

10) Spis regelmæssigt

En af de bedste metoder til at sætte en stopper for din sukkertrang er ved at sikre dig, at du faktisk ikke er sulten. Dette gøres bedst ved at spise nærende mad (mere om det i punktet herunder), samt ved at spise regelmæssigt. Det kan godt betale sig at spise hver tredje til fjerde time, så du holder fordøjelsen i gang, og ikke sukker efter alt det søde, sure eller salte slik.

11) Spis nærende mad, der mætter

Du skal naturligvis ikke spise, hvad som helst, selv når du spiser regelmæssigt. I stedet skal du sørge for, at kroppen får de rette næringsstoffer. Tænk derfor over, hvordan du sammensætter dine måltider med protein, fedt og kulhydrater.

Vælg gerne de grove varianter til, f.eks. rugbrød og grovpasta, tænk over hvilket fedt du indtager og prioritér protein, da det giver en rigtig god mæthedsfornemmelse.

12) Drik en smoothie eller en kop te

Ofte er det egentlig ikke fordi du er SÅ sulten, at du har lyst til at spise sødt. Normalt er det fordi blodsukkeret er lavt eller du er “hygge-sulten”, og dermed blot har lyst til at proppe noget i munden. Du kan komme dette sukkertrang til livs, og snyde kroppen en smule, ved at drikke smoothie eller en kop te.

Gør det gerne så lækkert som muligt, uden at det bliver decideret usundt, så du stiller trangen og dit blodsukker.

13) Gå efter sukkerfrie drikkevarer

Der er utroligt mange kalorier i diverse drikkevarer. Selv juicer er ikke altid det bedste at drikke. Af den grund kan vi anbefale dig at prioritere de sukkerfrie drikkevarer, hvis du virkelig ikke kan holde dig fra dem.

Vær dog opmærksom på, at sødestoffer ej heller er det bedste for kroppen, så du skal altså ikke overdrive indtaget, blot fordi noget er sukkerfrit.

14) Bliv tilfredsstillet på andre måder

Sex kan være en rigtig god adspredelse, der får dig til at tænke over noget andet end chokolade og tomme kulhydrater. Så hvis du og din partner prøver at holde jer i skindet, kan I jo forsøge at skrue lidt op for besøget i soveværelset.

15) Gå en tur eller dyrk anden form for motion

Stop sukkertrang ved at gå en tur, når du får lyst til at spise sukker. Det er nemlig ikke nødvendigvis sådan, at du har lyst til det, når du kommer hjem. Det samme gælder for andre motionsformer, så du kan bare slå dig løs.

16) Forkæl dig selv med et bad

Slip af med sukkertrang ved at forkæle dig selv med et dejligt bad. Det vil give dig mere energi og tid til at tænke over dagen, dine følelser e.l. Og så har du muligvis snydt hjernen, så den ikke længere craver sukker.

17) Hold dig beskæftiget på de tidspunkter, hvor trangen melder sig

Som du måske allerede har udledt, går flere af rådene ud på, at du skal lave noget andet, når du har sukkertrang. Ved du, at du altid har sukkertrang efter måltid eller midt på eftermiddagen, kan du undgå at spise sukker ved at holde dig beskæftiget, så du slet ikke har mulighed for at spise usundt.

18) Børst dine tænder tidligere om aftenen

Kommer din sukkertrang om aftenen, er dette råd uundværligt for dig. De færreste har lyst til at spise mere, når de først har børstet tænder. Så ved at børste tænder lidt tidligere, f.eks. kl. 20, kan du muligvis helt undgå sukkertrang.

19) Spis et stykke tyggegummi

Snyd hjernen til at tro, at den får noget lækkert ved at spise et stykke tyggegummi i ny og næ. Det giver også en frisk smag i munden, så du ikke har lyst til at spise mad, kage, chokolade e.l. lige efter.

20) Sig til din omgangskreds, at du forsøger at skære ned

Det kan være svært at stå imod sin trang til sukker og snacks. Men du kommer faktisk langt, hvis du blot siger det højt. Især hvis du informerer dine nærmeste om dit mål, om at spise mindre sukker. I så fald vil du nok heller ikke friste dig helt så meget, hvilket giver et bedre udgangspunkt for dig.

Hvad er sukkerafhængighed?

Det lyder voldsomt, men du kan faktisk godt være afhængig af sukker. I så fald skal du nærmest på “sukkertrang afvænning”, da det er en form for spiseforstyrrelse. Sukkeret påvirker nemlig dit humør, energi, overskud i hverdagen m.fl. Og du bliver ikke rar at være i nærheden af, når du føler, at du mangler sukker.

De ovenstående råd kan højst sandsynligt hjælpe dig til at få kontrol over din sukkerafhængighed, men det kan også være, at du skal have hjælp for at komme helt af med den ustyrlige trang.

Er dit blodsukker ustabilt?

Hvis du ikke sørger for at spise tre hovedmåltider om dagen og et par mellemmåltider, risikerer du, at dit blodsukker svinger utroligt meget. Dette gælder, uanset om du har diabetes eller ej. Diabetikere skal dog tage andre hensyn. 

Et lavt blodsukker påvirker os alle, da kroppen reagerer på den manglende energi. De fleste oplever at få hovedpine, kvalme eller begynde at ryste på hænderne. Du har dog ikke brug for usundt sukker, når blodsukkeret er lavt. I stedet er det bedre at indtage frugt eller sunde kulhydrater.

Slip af med din sukkertrang

Der er udført flere undersøgelser i forhold til, hvad du kan gøre for at få bedre kontrol over din sukkertrang. Vi har allerede givet dig 20 tips og tricks, der kan hjælpe dig godt på vej. Men har du brug for mere hjælp, kan du eventuelt overveje en af de nedenstående metoder.

Virker chrom mod sukkertrang?

Nogle undersøgelser har vist, at en mangel på stoffet chrom kan resultere i, at man har svært ved at holde blodsukkerbalance optimal. Det skyldes, at det ikke er al sukkeret, man indtager, der når frem til cellerne. Chrom kan dog hjælpe til at få sukkeret til at nå ud i cellerne.

Af den grund kan du udmærket overveje at tage et kosttilskud med chrom, hvis du har virkelig svært ved at styre din trang til kage, chokolade, chips, slik e.l. Chrom findes desuden i kød, fuldkornsprodukter og broccoli, så du kan også skrue op for indtaget af disse fødevarer.

Piercing mod sukkertrang

Der er en sandsynlighed for, at en piercing vil kunne afhjælpe din sukkertrang. Vi må dog skynde os at pointere, at det ikke gælder for alle. Det er altså lidt af et sats. Men har du virkelig svært ved at holde dig fra fedt og sukker, når trangen melder sig, kan det måske være forsøget værd.

Hypnose mod sukkertrang

Føler du ikke lige for at få en piercing for at kunne sige nej til sukker, kan du i stedet forsøge dig med hypnose. Hypnose har vist sig at have en positiv indvirkning på flere afhængigheder og problemer, som man ikke selv er herre over.

Vær opmærksom på, at hypnose ikke som sådan resulterer i en “afsky” over for usund mad, såsom slik, kage eller snacks. I stedet hjælper det kroppen til bedre at kunne sige fra over det usunde. Vi reagerer desuden alle forskelligt på hypnose, så der er både mulighed for, at det fungerer optimalt for dig eller at du ikke ser de store forbedringer.

Lær mere om det sunde liv på arono.dk

Hvis du vil vide mere om, hvordan du lever et sundt liv, så læs videre på arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy en kostplan til vægttab.

Få en gratis personlig kostplan!

Ofte stillede spørgsmål

Du skal bl.a. spise regelmæssigt og forsøge at vælge sund mad til, der mætter bedre. Derudover er det optimalt at holde sig beskæftiget, når trangen melder sig, så du ikke falder så nemt i.

Nej, ikke nødvendigvis. Men det kan være godt at sige nej ind imellem. Melder trangen sig f.eks. om eftermiddagen, kan du prøve, om et stykke rugbrød ikke skulle være nok til at stoppe trangen.

Ja, det kan man godt. I så fald kan det være, at man skal have professionel hjælp for at komme sin sukkertrang til livs. Eller skære det helt væk i hverdagen. Få vejledning i artiklen.

Har du brug for yderligere hjælp til at holde dig fra slik og søde sager? I så fald kan du forsøge dig med en piercing eller hypnose til at kontrollere trangen. Læs mere i artiklen.