Kend din fedtprocent og kend din sundhed

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 01. okt 2020

FedtprocentHvad er en fedtprocent? Hvor meget fedt bør du have på kroppen? Og hvordan finder du ud af dette?

Disse spørgsmål har du utvivlsomt stillet dig selv før. Og du er ikke alene! Mange tænker hver dag på, hvordan deres krop ser ud, og hvordan den bør se ud. Både de ”normalvægtige”, de ”undervægtige” og de ”overvægtige”. Men hvordan ved man så, hvilken gruppe man hører til?

Forskel på fedtprocent

”Fedtprocenten” er, kort fortalt, den mængde fedt, du har på kroppen i forhold til alt andet. Nogle har en høj fedtprocent, andre har en lav. Nogle motionerer meget, andre spiser sundt, og så er der dem, der gør begge dele – eller ingenting. Og det har en effekt.

Og ud over det, så er der også forskel på mænd og kvinder (altså også når det kommer til fedtprocent). Kvinder har typisk en højere fedtprocent end mænd. Men bare rolig, det er sådan, naturen har indrettet os på en sund måde.

De ideelle fedtprocenter

Gennem studier af menneskekroppen har forskere fundet ud af, hvad de ideelle fedtprocenter burde være for mænd og kvinder. Det er altså muligt at finde ud af, hvad der adskiller den regulære person fra atleten på 100-meter-banen.  

En normal fedtprocent for mænd og en fedtprocent for kvinder vil være således:

Beskrivelse Kvinder Mænd
Essentielt fedt 10-13% 2-5%
Atlet 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Normalvægtig 25-31% 18-24%
Overvægtig 32% eller mere 25% eller mere

Kilde: American Council on Exercise

Kroppen har brug for fedt

Som det blandt andet også fremgår af tabellen, så er fedt i sig selv ikke en slem ting. Kroppen har brug for fedt, ligesom den har brug for proteiner og kulhydrater. Fedt beskytter ens organer og oplagrer energi, som du kan bruge på andre tidspunkter. Du må bare ikke have for meget fedt på kroppen, da der er en række sundhedsrisici forbundet med dette.

Hvordan måles ens fedtprocent?

Der er forskellige måder at finde ud af, hvad din fedtprocent er på.

– Du kan kaste et blik på dig selv i spejlet. Det kræver dog et trænet øje at kunne gennemskue ens egen fedtprocent. Men hvis du sammenligner dig selv med billeder af forskellige kroppe med dertilhørende fedtprocenter, burde det give dig et godt udgangspunkt.

– Du kan også gå til lægen og få tjekket din fedtprocent med en fedttang.

– Og så kan du få en ordentlig DEXA-scanning foretaget af hele kroppen – dette er dog et større projekt, der kræver tid og ressourcer.

Du kan også prøve at udregne din BMI

BMI står for ”Body Mass Index”, og det er en formel, der viser, hvordan din kropsvægt er i forhold til din højde. Og så kan det også fortælle dig, hvad din ideelle vægt bør være.

BMI siger ikke noget specifikt om din fedtprocent, men BMI kan bruges som et udgangspunkt til at udregne din fedtprocent. Hvis du kender din BMI, højde, alder og køn (hvilket burde være ligetil), så er du klar til at hive lommeregneren op af lommen.

Hvordan udregnes dit BMI-tal?

Du kan nemt udregne dit BMI med Aronos gratis udregner.

 

De ideelle BMI-tal

BMI er inddelt i forskellige grupper, der viser, hvilken vægtkategori du hører under. Du skal dog være opmærksom på, at det kun er vejledende. Hvis du for eksempel er kraftigt bygget, kan din BMI godt være over 25, uden at du er overvægtig.

Inddelingen af BMI er således for voksne (+19 år og ikke gravid):

  • BMI under 18.5 = undervægtig
  • BMI mellem 18.5-24.9 = normalvægtig
  • BMI mellem 25-29.9 = overvægtig
  • BMI mellem 30-39.9 = fedme
  • BMI over 40 = svær fedme

Arono’s egen BMI-udregner

Hvis du nemt og hurtigt vil have din egen BMI beregnet – uden at hive lommeregneren op fra den støvede papkasse med alt dit folkeskoleudstyr – så har vi her på arono.dk lavet vores egen BMI-udregner. Du kan finde den her, og samtidig læse meget mere om BMI.

Hvordan udregner jeg så min fedtprocent?

Du har altså nu udregnet din BMI, og nu kan du gå videre til selve fedtprocenten. Formlen lyder som følgende:

Fedtprocent = 1,2 x BMI + 0,23 x alder – 10,8 x køn– 5,4

Her skal “køn” erstattes med et 1-tal, hvis du er en mand, eller et 0-tal, hvis du er en kvinde.

Så altså, hvis du er en mand med en BMI på 23,1 har en alder på 30 år, så vil udregningen se sådan ud:

18,4% = 1,2 x 23,1 + 0,23 x 30 – 10,8 x 1– 5,4

Altså ville du have en fedtprocent på 18,4%. Ikke dårligt!

Hvad er risikoen ved ikke at være normalvægtig?

At have en for høj fedtprocent kan føre til mange sundhedsproblemer. Et sundt BMI-tal kan blandt andet betyde bedre blodcirkulation, mindre pres på hjertet, bedre søvn, mindre risiko for hjertekarsygdomme – og meget mere.  

  • Hvis du er undervægtig, er der risiko for knogleskørhed, næringsmangel, træthed, muskelsvind, lavt blodtryk, svimmelhed og nedsat modstandskraft.
  • Hvis du er overvægtig, er der risiko for at udvikle slagtilfælde, diabetes, hjertekarsygdomme, blodpropper, brystkræft og slidgigt.
  • Hvis du er i kategorien ‘fedme’, er der meget stor risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, højt blodtryk, slagtilfælde og diabetes.

Lær mere om det sunde liv på Arono

Hvis du vil vide mere om, hvordan du lever et sundt liv, så læs videre på arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå dine personlige mål – f.eks. at tabe 5 kg.

Få en gratis personlig kostplan!