Sådan finder du din idealvægt

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 01. okt 2020

IdealvægtKigger du nogle gange på dig selv i spejlet og tænker: ”Gid jeg var tyndere”? Eller måske omvendt: ”Kunne jeg dog bare ikke tage lidt flere kilo på”?

Så er du ikke alene.

Men i virkeligheden burde du faktisk stille dig et helt tredje spørgsmål, nemlig:

”Hvor meget burde jeg veje?”

Og det er der et svar på: Din idealvægt.

I denne guide vil du lære, hvad idealvægt og BMI er, samt hvordan du udregner din egen idealvægt.

Hvad er en idealvægt?

Din idealvægt er – ligesom navnet antyder – det specifikke tal, du burde veje. Det er dog ikke et konstant tal hele livet igennem. Det kommer helt an på din højde, alder, køn, kropsbygning og fedtprocent i forhold til muskelmasse.

Du bør ikke se din idealvægt som værende det endegyldige mål. Dét, du bare skal opnå. Du skal i stedet se det som en rettesnor: Hvis du er langt fra din idealvægt, bør du træne noget mere og spise sundere mad. Hvis du er godt på vej mod din idealvægt, kan du slappe mere af.

Sådan udregner du din idealvægt

Der findes ikke én bestemt måde at udregne sin idealvægt. Der er faktisk ret mange, hvor nogle er mere komplicerede end andre. Nogle fokuserer alene på talje-hofte-ratio, mens andre kun kigger på fedtprocenten. Dit BMI er dog en af de mest anvendte måder at udregne din idealvægt på. Du kan nemt udregne dit BMI med Arono’s BMI udregner.

BMI står for ”Body Mass Index”, og det er en formel, der viser, hvordan din kropsvægt er i forhold til din højde. Gennem omfattende undersøgelser har forskere faktisk lavet præcise mål for, hvad en idealvægt bør være. Det betyder altså, at du kan bruge BMI til at undersøge, om du er under-, normal- eller overvægtig i forhold til standarderne.

Hvad siger BMI om din (u)sundhed?

DR Nyheder har undersøgt hvad BMI egenlig betyder som din sundhed. I videon forklarer forskningsansvarlig overlæge, Jens-Christian Holm, hvorfor BMI ikke altid siger noget om, hvor sund du er.

BMI er dog ikke alt

Du skal dog være opmærksom på, at BMI kun er én måde at finde frem til din idealvægt. Og den bliver også ofte kritiseret for at være for simpel.

For at få det bedste billede af din idealvægt, bør du kombinere en BMI-beregning med en beregning af din muskelmasse/fedtprocent og fordelingen af dit fedt på dine hofter og talje.

Hvad er en sund idealvægt?

Din sundhedsrisiko øges kun en smule, hvis den ligger nogle få point fra det optimale. Det betyder, at selvom din vægt er +/- 6 kg fra din idealvægt, så er vægten stadig inden for det optimale område.

Opnå din idealvægt
Prøv en personlig kostplan – 100% gratis!

Hvad gør jeg, hvis jeg vejer for lidt i forhold til idealvægten?

Hvis din vægt ligger 5-8 kg under, skal du ikke øge din vægt med fed mad – det vil nemlig blot øge din fedtprocent. Derimod skal du øge din muskelmasse. Dette gør du ved at spise sund mad og dyrke motion, der aktiverer dine muskler.

Hvad gør jeg, hvis jeg vejer for meget i forhold til idealvægten?

Hvis din BMI er over 30; hvis du har lav muskelmasse; og hvis du muligvis har nogle livsstilssygdomme, såsom type 2-diabetes; bør du overveje at gå på slankekur.

Har min kropsbygning betydning for min idealvægt?

Din kropsbygning (altså dit skelet) kan påvirke kropsvægten med 6-8 %. Af den grund er der i de fleste beregninger af idealvægt en indbygget justering på +/- 8%.

Er der andre faktorer, der påvirker min idealvægt?

Hvis du er ryger eller er tidligere ryger, bør din BMI være lidt højere end ikke-rygere. Det skyldes, at rygere har risiko for at udvikle følgesygdomme (f.eks. KOL). En tidligere ryger vil have større sandsynlighed for at bekæmpe en sygdom, hvis kropsvægten er i overvægtsområdet eller normalområdet frem for undervægtsområdet.
Din idealvægt vil også stige, jo ældre du bliver. Dog skal ældre mennesker have i tankerne, at de stadig skal kunne bevæge sig og være mobile.

Lær mere om det sunde liv med Arono

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan opnå din idealvægt, så læs videre på Arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance. Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå et vægttab – og i bedste fald nå din idealvægt.

Få en gratis personlig kostplan!