Mavefedt: Tab dig på maven på en sund og nem måde

Senest opdateret d. 01. oktober 2020

Tab mavefedtHvis du lider af overvægt, eller hvis du bare generelt ikke er tilfreds med dit udseende, ja, så er du blot én blandt mange. Det kan være en hård kamp at smide de ekstra kilo. Meget hård.

Især når det kommer til mavefedt. Du har sikkert spurgt dig selv: ”Hvordan taber man sig på maven?” Og med god grund, for at tabe fedt på maven er faktisk én af de hårdeste kampe, du kan kaste dig ud i.

Men vidste du, at mavefedt ikke nødvendigvis har noget med resten af din sundhedstilstand at gøre? At du godt kan have et sundt BMI-tal og stadig have usundt fedt på maven?

Den er skam god nok, og i denne guide vil du lære:

  • Hvad mavefedt er
  • Hvorfor mavefedt er så besværligt
  • Og hvordan du kan tabe fedt på maven

Hvad er mavefedt?

Mavefedt er noget, som vi alle har.

Mavefedt er helt normalt, selv for de mest trænede. Det kan findes lige inde under huden, men det kan også findes dybere inde, rundt om de vigtige organer.

Det er dog også her, problemet kan opstå. Hvis du har for meget af det dybe mavefedt, kan det udgøre en potentiel risiko for din sundhed – såsom for højt blodtryk og diabetes.

Alle kan have for meget mavefedt

Problemet er bare, at du kan være nok så sund og alligevel have farligt mavefedt.

En helt tynd person kan sagtens have for meget mavefedt, for så vil personen kaldes ”tyndfed”. Og du bliver ”tyndfed” – eller bare ”fed med masser af mavefedt” – ved enten at spise forkert eller være for inaktiv.

Selvom du har et BMI-tal, der falder inden for standarderne, skal du alligevel snarere se på din fedtprocent. Et godt BMI-tal er altså ikke nødvendigvis lig med en sund krop.

Hvornår skal du bekymre dig for mavefedt?

Du kan udregne din fedtprocent ved at kende til din BMI, men der er faktisk en lettere måde at finde ud af, om du har for meget mavefedt.

(Hvis du altså ikke lige orker at tage forbi din læge til en scanning.)

Du kan helt enkelt tage et målebånd og måle dig rundt om livet – lige ved navlen. Hvis du er en mand, bør du måle max 100 centimeter. Hvis du er en kvinde, bør tallet være max 90 centimeter.

Sådan kommer du af med dit mavefedt

Viser målebåndet lidt for meget?

Så er det vist på tide at hviske: ”Tab dig på maven!”

Der findes som sagt to årsager til dit mavefedt: For dårlig kost og for lidt aktivitet. Begge dele kan rettes op på, og herunder forklares hvordan.

Denne kost skal du følge for at få dit mavefedt væk

Helt simpelt, så vil en sundere kost føre til et sundere liv. Du kan læse meget mere om sund kost og vægttab her. Men der er især nogle principper, du kan følge, hvis du vil fokusere på dit mavefedt:

  • Ingen sukker: Sukker er én af de helt store syndere. Sukker er slemt. Men sukker er også slemt for maven, da fruktose kan føre til store mængder mavefedt. Så hvis du vil tab dig på maven, så bliver du nødt til at sige farvel til slik og sodavand.
  • Spis færre stykker brød: ”Hurtige kulhydrater”, som du eksempelvis finder i hvidt brød. Fokuser hellere på fiberholdige fødevarer.
  • Få flere proteiner: Når du spiser mad med meget protein, så vil du automatisk også spise færre kulhydrater og mindre fedt. Du vil være mæt i længere tid. Og så er der faktisk fundet en sammenhæng mellem protein og mindre mavefedt.

Løb dit mavefedt væk

Ud over kosten, så spiller motion også en stor rolle.

Det kan dog være meget hårdt at komme ordentligt i gang med motion. Daglig motion.

Heldigvis er det ikke så kompliceret. Faktisk behøver du kun at løbe omtrent 30-45 minutter 3 gange om ugen. Og så har forskningen vist, at daglig/ugentlig motion kan være med til at forhindre, at dit mavefedt kommer igen i fremtiden.

Vil maveøvelser hjælpe på dit mavefedt?

Både ja og nej.

Da man ikke kan punkt-tabe sig på den måde, kan du ikke bare kan træne dine mavemuskler og kun tabe dig dér. Sådan fungerer kroppen ikke, desværre.

Til gengæld kan maveøvelser gavne på en anden måde. Du vil som sådan ikke forbrænde dit mavefedt, men du vil gøre dine muskler mere tonede og dermed mere synlige. Og det kan hjælpe en hel del på det æstetiske.

Lad Arono skræddersy den perfekte kostplan til dig

Hvis du drømmer om at smide dit mavefedt væk, så bør du også have den rette kostplan ved hånden.

Det kan Arono hjælpe dig med.

Du kan hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå dit personlige mål om at tabe mavefedt.

På Arono.dk kan du også læse meget mere om, hvordan du lever et sundt liv. Her finder du mange andre slankekure og kostplaner, du kan prøve af – så det er bare med at komme i gang!

Få en gratis personlig kostplan!