KJ til kcal – Sådan holder du styr på vægten

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 15. okt 2020

KJ til kcalHvis du – som så mange andre – dagligt kæmper for at holde en god vægtbalance, så er det nødvendigt at kende til begreberne ”KJ” og ”kcal”. Mange ved ikke, hvad disse står for, hvordan man omregner fra KJ til kcal, eller hvordan de kan bruges på en smart måde.

Denne guide giver dig et simpelt overblik og en matematisk udregning, der omregner ’KJ’ til ’kcal’ og omvendt.

Hvordan omregner jeg ’kcal’ til ’KJ’ og omvendt?

Det er meget simpelt. For at omregne ’kcal’ til ’KJ’, skal du bare gange 1 kcal med 4,184.

Altså er 1 kcal = 4,184 KJ.

For at omregne ’KJ’ til ’kcal’, skal du bare gange 1 KJ med 0,239.

Altså er 1 KJ = 0,239 kcal.

Du kan nemt omregne Kcal til KJ ved hjælp af Aronos udregner.

Omregn kj til kcal

Svarer til: 358.5 kcal

Omregn kcal til kj

Svarer til: 2092 kJ

 

 

Få en gratis personlig kostplan!

Hvad betyder ’kcal’?

Kort fortalt, så er både ’KJ’ og ’kcal’ betegnelser for energien i kosten i forhold til ernæring.

’Kcal’ står for ’kilokalorie’. Mange bruger ordet ’kalorier’ i flæng, men den rette betegnelse er faktisk kilokalorie, når man snakker om kost og motion.

1 kalorie (’cal’) er den mængde varme, det kræver for at opvarme 1g vand til 1°C . Med andre ord, så beskriver kalorier både den mængde energi, vi bruger (motionen), og den mængde energi, vi indtager (maden). Hvis du vil vide mere om kalorier, så læs vores dybdegående guide her.

Kilo betyder 1000, det vil altså sige, at 1 ’kcal’ er det samme som 1000 ’cal’.

Du kan finde ud af, hvor mange kalorier der er i din mad, ved at kigge på informationerne på bagsiden af en vare. Ellers kan du også huske på, at:

  • 1 gram protein indeholder 4 kcal.
  • 1 gram kulhydrat indeholder 4 kcal.
  • Og 1 gram fedt indeholder 9 kcal.

Hvad betyder ’KJ’ så?

Så hvorfor findes der dog også en enhed ved navn ’KJ’? Det skyldes, at kalorier faktisk ikke er den rigtige betegnelse, man bruger inden for fysikken. Kalorier hører snarere til fitness-verdenen.

’KJ’ er forkortelsen for ’kilojoule’. Joule er den mængde energi, det kræver at løfte 1 kg 10 cm. Ligesom ved ’kcal’, så svarer 1 ’KJ’ til 1000 ’joule’.  

  • 1 gram protein indeholder 17 KJ.
  • 1 gram kulhydrat indeholder 17 KJ.
  • Og 1 gram fedt indeholder 37 KJ.

Og hvad betyder alt dette så? Ærlig talt, så gør det ingen forskel, om du bruger den ene eller den anden betegnelse. Hvad der betyder noget er, hvordan du bruger disse enheder i praksis.

 

Hvad kan jeg så bruge denne viden til?

At kende til kilokalorier og kilojoule er det første skridt på vejen til at få kontrol over din vægt. Nu kan du omregne fra KJ til kcal.

Når du bevæger dig, forbruger du kalorier, og når du spiser mad, indtager du kalorier. Det betyder, at hvis dit indtag og forbrug er det samme, så vil du hverken tage på eller tabe dig.

Men hvis du til gengæld spiser mere, end du forbrænder, så vil disse kalorier omdannes til fedt, som oplagres i din krop. Du kan læse meget mere om dette i vores guide til kalorier her.

Få en gratis personlig kostplan!