KJ til kcal – Sådan holder du styr på vægten

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 07. jun 2021
At omregne KJ til Kcal kan gøres let med vores beregner

Hvordan omregnes kj til kcal og kcal til kj?

Både KJ og kcal er begge måleenheder for energien i kosten i forhold til den ernæring vi indtager. Begge betegnelser bruges i Danmark, og kan beregnes med en nem formel. 

  • 1 kilojoule (kj) svarer til 0,239 kcal 
  • 1 kalorie (kcal) er 4,184 kilojoule (kj)

For at omregne kj til kcal, skal du gange 1 KJ med 0,239, da 1 KJ = 0,239 kcal.

Du omregner kcal til kj ved at gange 1 kcal med 4,184. Altså er 1 kcal = 4,184 kJ. 

Brug Aronos beregner for nemt at omregne kcal til kj eller omvendt.

Omregn kj til kcal

Svarer til: 358.5 kcal
Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

 
 

Omregn kcal til kj

En fødevare indeholder både proteiner, kulhydrater og fedt, og;

  • 1 gram protein indeholder 4 kcal/17 kj
  • 1 gram kulhydrat indeholder 4 kcal/17 kj
  • 1 gram fedt indeholder 9 kcal/37 kj

Ovenstående bruger mange til at udregne deres ‘makroer’, så de kan holde styr på hvor meget protein, kulhydrat og fedt de indtager.

Svarer til: 2092 kJ

 

Hvad betyder ’kcal’?

Kcal står for kilokalorie. Mange bruger ordet ’kalorier’ i flæng, men den rette betegnelse er kilokalorie, når man snakker om kost og motion. Kroppen har brug for kalorier, da de giver energi til kroppen. Kalorier er kroppens benzin, og de gør, at vi kan bevæge os, tænke og holde os raske. 

Der findes kalorier i alle vores fødevarer, og du kan finde ud af, hvor mange kalorier der er i din kost, ved at kigge på informationerne på bagsiden af en vare.

1 kalorie (’cal’) er den mængde varme, det kræver for at opvarme 1 gram vand til 1°C . Med andre ord, så beskriver kalorier både den mængde energi, vi bruger (motionen), og den mængde energi, vi indtager (maden).

Kilo betyder 1000, det vil altså sige, at 1 ’kcal’  er det samme som 1000 ’cal’.

Hvad betyder KJ?

Kilojoule(KJ) er også en måleenhed for energi. Ligesom der findes to forskellige måleenheder af afstand; kilometer og miles, så findes der også to måleenheder for energi.

Kalorier(kcal) er faktisk ikke er den rigtige betegnelse, man bruger inden for fysikken, men i stedet bruger man kilojoule. Kalorier hører snarere til i fitness-verdenen. 

Joule er den mængde energi, det kræver at løfte 1 kg 10 cm. Ligesom ved kcal, så svarer 1 KJ til 1000 joule.  

Og hvad betyder alt dette så? Ærlig talt, så gør det ingen forskel, om du bruger den ene eller den anden betegnelse. Hvad der betyder noget er, hvordan du bruger disse enheder i praksis.

Tab dig ved at være i underskud af kcal/kj

At kende til kilokalorier og kilojoule er det første skridt på vejen til at få kontrol over din vægt, da du kan holde styr på dit kalorieindtag. 

Når du bevæger dig, forbruger du kalorier, og når du spiser mad, indtager du kalorier. Det betyder, at hvis dit kalorieindtag og forbrug er det samme, vil du hverken tage på eller tabe dig, også kaldet ‘ligevægtsindtag’.

Hvis dit kalorieindtag til gengæld er højere, end du forbrænder, så vil disse kalorier omdannes til fedt, som oplagres i din krop.

Er dit kalorieindtag lavere end du forbrænder, vil kroppen i stedet tage af fedtdepoterne, hvis der ikke er nogle kalorier at forbrænde, og derved vil du tabe dig. 

Der findes utallige kostplaner og slankekure, og det vigtigste er at finde en som passer til dig og din livsstil.
Se evt. vores kostplaner, som er inddelt i hvor mange kalorier du spiser om dagen. De kan være en god hjælp til at komme i gang med dit vægttab;

Hvor mange kalorier har kroppen brug for? 

Kroppens kaloriebehov afhænger af ens vægt, og hvor meget man forbrænder i løbet af en dag, og derfor vil det variere fra person til person.

En rask mænd eller kvinde mellem 18 og 60 år skal have ca. 10.000 kilojoules om dagen (svarende til ca. 2400 kcal), hvis de har en vægt på ca. 80 kg. og et stillesiddende job. 

Du kan også bruge tommelfingerreglen om, at en voksen har brug for 30 kcal pr. kilo kropsvægt om dagen. 

Er din kropsvægt på 75 kg. udregnes dit daglige kaloriebehov sådan; 75 x 30 = 2250 kcal.

Undgå tomme kalorier

Hvis du ønsker at tabe dig, bør du undgå de tomme kalorier, der er fødevarer såsom chips, slik, is og sodavand. Vi bør undgå tomme kalorier, da de typisk kun indeholder fedt og sukker, og de er generelt ikke nødvendige for kroppen. 

Hvis du alligevel ikke helt kan droppe den søde tand, er det selvfølgelig okay, at spise lidt en en gang imellem. Det er op til dig selv.

Men det er vigtigt, at de tomme kalorier kun udgør en lille del af dit samlede kalorieindtag f.eks. 7% af dit samlede indtag.

Hvad kan jeg så bruge denne viden til?

At kende til kilokalorier og kilojoule er det første skridt på vejen til at få kontrol over din vægt. Nu kan du omregne fra KJ til kcal.

Når du bevæger dig, forbruger du kalorier, og når du spiser mad, indtager du kalorier. Det betyder, at hvis dit indtag og forbrug er det samme, så vil du hverken tage på eller tabe dig.

Men hvis du til gengæld spiser mere, end du forbrænder, så vil disse kalorier omdannes til fedt, som oplagres i din krop. .

 

Få en gratis personlig kostplan!

 

Ofte stillede spørgsmål

For at omregne kilojoule(kj) til kalorier(kcal), skal du gange kj med 0,239, da 1 KJ = 0,239 kcal. Derfor svarer 1000 kj til 239 kcal.

Når du skal omregne kcal til kj, skal du gange gange kcal med 4,184, da 1 kcal = 4,184 kJ. Så 500 kalorier svarer til 2092 kilojoules.

Ja, kalorier og kilojoule er det samme, men to forskellige måleenheder på den energi som fødevaren indeholder. Alle vores fødevarer indeholder energi, så kroppen kan bevæge sig, tænke og holde os raske.

Din krop forbrænder altid en hvis mængde kalorier, men jo mere aktiv du er, jo flere kalorier forbrænder du. Ønsker du at forbrænde flere kalorier om dagen, så øg dit aktivitetsniveau.

Få 14 dages personlig kostplan gratis.

Ønsker du at opnå et varigt vægttab? Klik nedenfor, og få en kostplan.

Hent din personlige kostplan

Prøv vores nye app

Få 14 dages personlig kostplan helt gratis!

Hent din personlige kostplan