Laktoseintolerans – Sådan er du sund uden laktose

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 05. maj 2022

Hvis du tit oplever dette, så kan det være, du spiser noget, du ikke kan tåle. Og det ”noget” kan lige præcis være dét, som så mange millioner mennesker verden over heller ikke kan tåle:

Laktose.

Hvis du lider af laktoseintolerans, så læs denne guide og lær:

 • Hvad laktoseintolerans er
 • Hvorfor laktose kan være farligt
 • Om du lider af laktoseintolerans
 • Og hvordan du kan leve uden laktose

Du kan også hurtigt oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå dine personlige mål – såsom at undgå laktose.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er laktoseintolerans?

Laktoseintolerans er et begreb, der bliver brugt meget i disse dage. Næsten ligeså meget som glutenfri. Men det er ikke alle, der helt ved, hvad det faktisk dækker over – og om de selv lider af laktoseintolerans.

Laktoseintolerans betyder – helt enkelt – at din krop ikke kan ”tolerere” laktose. At den simpelthen ikke kan fordøje laktose, og at det kan føre til ubehageligheder – såsom en diarre.

Men inden vi kommer så langt, skal vi dog have sat på plads, hvad laktose overhovedet er.

Og hvad er laktose så?

Laktose er en helt bestemt art sukker, som findes i mælk. For at laktose kan fordøjes, skal man have enzymet laktase i sine tarme. Dette enzym bryder laktosen ned i mindre dele – blandt andet glukose – og dét bliver så til den energi, din krop skal bruge, for at holde sig i gang.

Men denne energi kan du også få fra mange andre steder. Det er blandt andet grunden til, at så mange forholder sig skeptisk til mælkeprodukter, da de ikke ser en god grund til eksempelvis at drikke mælk.

Hvad er problemet med laktose?

Som sådan er der ikke noget problem med laktose.

Laktose er en helt naturlig del af den kemiske sammensætning i bestemte fødevarer – ligesom proteiner og fibre.

Problemet er bare, at det ikke er alle, der kan fordøje laktose på samme måde.

Nogle tarme kan simpelthen bare ikke producere det enzym, der skal til, for at laktose kan nedbrydes. Og det betyder, at en smule af laktosen vil køre videre gennem tarmsystemet og begynde at udvikle sig i uheldige retninger.

Derfor er laktose farligt

Hvis du lider af laktoseintolerans, så betyder det, at du ikke kan fordøje mælkeprodukter.

Og det kan lede til nogle meget ukomfortable problemer. Laktoseintolerans er som sådan ikke livsfarligt, men det kan dog give utrolig dårlig mave.

Typiske symptomer ved laktoseintolerans er:

 • Oppustethed
 • Mavekramper
 • Opkast
 • Diarre

Så selvom laktoseintolerans ikke er livstruende, så er laktose dog alligevel en alvorlig bekymring for dem, der ikke kan tåle det.

Sådan tester du dig selv for laktoseintolerans

Det kan være svært at bedømme, om din krop kan fordøje laktose ordentligt.

Især fordi vi lever i en tid, hvor det er blevet moderne at købe laktosefrie produkter. Det kan have en negativ effekt, da mange personer fejlagtig kan komme til at tro, at laktose er slemt for kroppen.

Men du kan dog teste dig selv og finde ud af, om du lider af laktoseintolerans. Du skal simpelthen bare vælge at undgå mælkeprodukter i et par ugers tid. Derefter introducerer du langsomt laktose ind i din krop igen, og hvis du opdager de symptomer, der er forbundet med laktose, ja, så bør du nok begynde at genoverveje din kost.

Du kan selvfølgelig også få taget en mere retvisende blodprøve hos din læge.

Hvorfor lider nogle af laktoseintolerans?

Laktoseintolerans er ikke et sjældent problem.

Faktisk lider op mod 250.000 danskere af laktoseintolerans. Og årsagen til det problemfyldte forhold til laktose kan skyldes mange ting.

Nogle gange kan laktoseintolerans opstå efter en sygdom, såsom influenza. Andre gange kan det være som bivirkning af en operation ved tarmene. Og så er der simpelthen også bare mange mennesker, som bliver født med det, eller som udvikler det i en ung alder, fordi laktoseintolerans løber i familien.

Laktoseintolerans er ikke det samme som mælkeallergi

Mange kan fejlagtigt komme til at tro, at de lider af mælkeallergi fremfor laktoseintolerans.

Men der er dog en stor forskel på disse. Laktoseintolerans er slemt – men til en vis grad. Her er diarre er nok det værst tænkelige scenario.

Mælkeallergi er slemt – meget slemt.

Ved mælkeallergi er du decideret allergisk over for mælk. Eller, rettere sagt, det bestemte protein der er i mælk. Og som ved mange andre typer allergier er symptomerne slemme:

 • Mavesmerter
 • Diarre
 • Kløe
 • Svimmelhed
 • Hævelse i halsen
 • Problemer med at trække vejret

Det er dog et meget mindre antal danskere, der lider af mælkeallergi. Det er kun omtrent 2% af danske børn, der udvikler mælkeallergi. Hvis du er i tvivl om, om du lider af mælkeallergi, bør du opsøge din læge og få taget en blodprøve.

Hvad skal du gøre, hvis du ikke kan tåle laktose?

Det korte svar er, at du skal undgå laktose.

Dog kan det variere, hvor meget eller hvor lidt du kan tåle. Nogle personer lider af laktoseintolerans, men kan stadig fordøje små mængder laktose. Især hvis mælkeprodukterne bliver indtaget sammen med anden mad.

Men hvis du lider af kraftig laktoseintolerans, bør du helst undgå alle mælkeprodukter. Dette er dog ikke den værste nyhed, for i dag findes der heldigvis masser af alternativer.

Sådan sammensætter du en laktosefri kost

Hvis du bare ikke kan leve uden dit daglige glas mælk, så kan du altid drikke laktosefri mælk. Du ville formentligt ikke engang lægge mærke til det, hvis din kammerat skiftede dit glas mælk ud med et laktosefri alternativ.

Men der er også andre måder at få indtaget calcium og vitamin D på. Du kan nemlig sammensætte en laktosefri kost, og heri kan følgende madvarer især indgå:

 • Grønkål
 • Broccoli
 • Bønner
 • Tofu
 • Mandler
 • Æg
 • Lever
 • Makrel, tun og laks

Hvad skal du undgå, hvis du vil undgå laktose?

Laktose er som sagt en helt naturlig sukkerart, der findes i mælkeprodukter. Derfor skal du helst undgå disse madvarer, hvis du lider af laktoseintolerans:

 • Mælk
 • Smør
 • Mælkepulver
 • Det meste bagværk
 • Chokolade

Du bør altid kunne læse på bagsiden af en madvare, om den har mælk eller laktose i sig.

Disse retter kan du lave uden laktose i

Det bør ikke være et problem at leve laktosefrit.

Faktisk det stik modsatte. I dag kan du finde hundredvis laktosefri produkter, og så vil du også let kunne lave lækre retter, der end ikke har været i nærheden af mælk.

Det kræver ikke meget mere end en hurtig Google-søgning, og du vil have et hav af opskrifter ved din hånd. På hjemmesider lige fra Jamie Oliver til BBC kan du finde gode bud på retter til dem, der lider af laktoseintolerans. Du kan også finde en masse opskrifter på denne danske opskriftshjemmeside.

Har du overhovedet brug for mælk?

Det er faktisk blevet meget nemmere i dag at finde laktosefrie produkter og gode alternativer til mælk. Det skyldes, at flere og flere vælger mælkeprodukter fra, fordi de mener, at mennesker som sådan ikke har brug for mælk.

Men er dette sandt? Svaret er både ja og nej.

Skarpt skåret behøver mennesker som sådan ikke at drikke mælk. Mælk er en god kilde til calcium, vitamin D og protein – men det er så mange andre madvarer også. Så du kan sagtens sammensætte en god, varieret kost og stadig få de næringsstoffer, du har brug for.

Er laktose og mælk dårligt for kroppen?

I en anden grøft ligger de, som mener, at mælk er direkte skadeligt for menneskekroppen.

At vi simpelthen ikke er designet til at skulle drikke mælk. Det argument bliver typisk fulgt op med den populære pointe, at ”mennesket er det eneste pattedyr på jorden, der drikker andre pattedyrs mælk”.

Nogle mener eksempelvis, at mælk kan være en årsag til kræft. Det er ikke bevist.

Andre mener, at mælk og laktose fører til svagere knogler. Det er heller ikke bevist.

Alt i alt skulle der ikke være nogen grund til at frygte mælk – medmindre du altså har laktoseintolerans eller lider af mælkeallergi.

Lær meget mere om kost og sundhed med Arono

Hvis du vil vide mere om, hvordan du sammensætter den bedste kost – muligvis uden laktose – så kan du læse vores komplette guide til en kostplan her.

Ud over det kan du på Arono.dk finde en masse artikler og guides, der hjælper dig med vægttab, en sundere livsstil og den gode kost.

Du kan også hurtigt oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå dine personlige mål – såsom at undgå laktose.

 

Få en gratis personlig kostplan!

Få adgang til masser af opskrifter uden laktose – 100% gratis

 

Få 14 dages personlig kostplan gratis.

Ønsker du at opnå et varigt vægttab? Klik nedenfor, og få en kostplan.

Hent din personlige kostplan

Prøv vores nye app

Få 14 dages personlig kostplan helt gratis!

Hent din personlige kostplan