Sådan hjælper en diætist dig til en sundere kost
Har du svært ved at få kontrol over vægten? Eller lider du måske af nogle sygdomme eller skavanker, som du bare ikke kan finde årsagen til?
Så gemmer svaret sig måske i din kost!
Igennem de sidste årtier har man inden for lægevidenskabens verden langsomt begyndt at ændre opfattelse. Man ser i langt højere grad på, hvad der ligger på tallerkenen. For kosten har en ret stor betydning for, om du bliver ramt af sygdomme.
Og det er her, en klinisk diætist kommer ind i billedet!
I denne artikel vil du lære:
- Hvad en klinisk diætist er
- Hvem der kan have glæde af én
- Hvor du kan finde en diætist
- Typiske tips fra diætister
- Og hvordan en kostplan kan være et godt alternativ
Hvad er en diætist?
En diætist er, kort fortalt, en person, som kan hjælpe dig til en sundere kost og et sundere liv. En klinisk diætist er professionelt udlært, og han/hun kan både arbejde for den enkelte person eller for samfundet som helhed. De kan hjælpe dig med livstilssygdomme og dårlige vaner.
Og så kan diætister fortælle dig – ned til mindste detalje – hvordan du kan gøre dit liv bedre.
Du kan stole på de danske diætister i Danmark, da diætistuddannelsen er en sundhedsfaglig bacheloruddannelse, og det kræver autorisation at praktisere inden for landets grænser.
Hvem kan have glæde af en diætist?
Det korte svar er, at stort set alle kan få noget ud af at besøge en diætist.
Men hvor diætister især viser sig fordelagtige, er ved livsstilssygdomme og vægttab.
Hvis du lider af:
- forhøjet kolesteroltal
- forhøjet blodtryk
- diabetes
- allergier
- mave-tarm-sygdomme
- skrumpelever
- Crohns sygdom
- og visse typer af kræft
så bør du opsøge en diætist.
Mange af disse sygdomme knytter sig nemlig til kosten, og især hvis du er under- eller overvægtig, er der en klar sammenhæng.
Men du kan selvfølgelig også tage til en diætist, hvis du egentlig bare kæmper med overvægten. Her ser man som oftest gode og langvarige resultater.
Hvordan arbejder en diætist så helt konkret?
Den kliniske diætist er en ekspert inden for kost og ernæring. Han/hun vil hjælpe dig med at lægge den korrekte kostplan, der tager højde for dine skavanker og præferencer.
Du vil blive stillet en masse spørgsmål. Din højde? Din vægt? Hvad er dine problemer? Hvad er dine mål? Hvad bryder du dig om? Hvordan vil du helst leve?
Ud fra personlige samtaler med dig vil diætisten komme frem til, hvordan du på bedste vis kan leve det liv, du drømmer om.
Laver diætisten andet end at snakke?
Ja, det kan du tro.
Men den personlige samtale er nu det vigtigste. Diætisten kan nemlig ikke tvinge dig til noget. Du skal selv gøre det hårde arbejde. Alt, hvad en diætist kan gøre, er at lægge slagplanen for dig.
Men diætisten sidder ikke bare på sit kontor dagen lang. En diætist kan komme hjem til dig en gang om ugen eller en gang om måneden, alt efter hvad du har brug for. Han/hun vil løbende følge med i din gøren og laden, og du vil altid have en støtte at finde motivation hos.
Hvor finder du så en klinisk diætist?
Du kan finde diætister overalt i landet.
Her er nogle eksempler på gode diætister:
Her finder du en diætist i Århus:
- Klinisk diætist Lykke Duvald finder du på Elkjærvej i Åbyhøj. Hendes specialer er overvægt og sportsernæring.
- Diætist- & Sundhedshuset har flere diætister, du kan søge hjælp hos, og de kan hjælpe dig med kostplaner i forhold til vægttab.
Her finder du diætister i København:
- I København er der næsten for mange diætister at nævne i denne artikel. Du kan i stedet finde en god oversigt over de forskellige praksisser her.
Her finder du en diætist i Aalborg:
- Min Diætist finder du på Annebergvej i det nordlige Aalborg. Diætist Helle Brøcher har særlig fokus på sportsernæring og vægttab.
- Diætist Lone Bjerregaard Rosenkilde har klinik på K. E. Færgemannsvej, og hun er professionel inden for kostvejledning og livsstilscoaching.
Her finder du diætister i Odense:
- På Hunderupvej finder du diætist Mette Merlin Husted, som kan hjælpe dig med vægten, kolesteroltallet, blodtrykket, hjertekarsygdomme, diabetes og meget mere.
- I DiætistHuset i Odense møder du Pernille Plougstrup og Louise Blaabjerg, som kan hjælpe dig med vægttab, mave-tarmgener eller ønsket om at optimere dit energiniveau.
Men husk på, at disse kun er få eksempler. Du kan let og hurtigt finde frem til lige præcis den diætist, du føler passer bedst til dig.
Det er fint nok alt sammen – Men hvad med at få pulsen op?
Hvorfor så meget fokus på kosten og ikke motionen?
Jo, motion er også vigtigt. At få pulsen op dagligt er helt essentielt i et velbalanceret liv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du som minimum udfører træning, der svarer til en 50 minutters cykeltur hver dag.
Men en sund kost er endnu vigtigere. Mange eksperter mener, at det sunde liv udgøres af 75% kost og 25% træning. Altså kan kosten være 3 gange vigtigere end motionen, og det betyder, at en kostplan kan være det første store skridt mod et sundere liv.
Hvad hvis du er på medicin?
Hvis du er på den ene eller den anden form for medicin, så bare rolig. En diætist vil kende til de medikamenter, du bruger, samt kende til sygdom og situation. Det gælder også homøopatisk medicin og naturmedicin. Inden en diætist udarbejder en kostplan, kan du være sikker på, at der er taget højde for det hele.
Hvis du er allergisk eller ikke kan tåle nogle specifikke fødevare, så undgår den kliniske diætist dette.
Her er nogle typiske tips fra diætister
Hvad kan du så forvente af en diætist?
Det varierer meget fra person til person og fra hvad dit mål er. Men langt de fleste diætister kan blive enige om disse principper, der hjælper dig til en bedre kost:
- Indtag mange proteiner: Proteiner er kroppens byggesten. Proteiner er helt essentielt for en stærk og modstandsdygtig krop, så sørg for at få masser af proteiner til hvert måltid.
- Spis frugt og grønt: Det kommer sikkert ikke som en overraskelse, men det kan altid være godt at gentage: Sørg for at få frugt og grønt hver dag. Gør en dyd ud af at få mindst 6 stykker om dagen
- Hav mindst 4 farver i maden: På din tallerken bør du altid finde mindst 4 naturlige farver. Det vil sige, at du skal huske at spise en varieret kost.
- Giv plads til sukker og fast food: Det lyder måske meget paradoksalt, men det virker faktisk! Hvis du lover dig selv, at du kun får slik eller fast food én gang om ugen, eksempelvis noget fredagshygge, så kan du stadig leve et normalt liv med en sund kost. En diætist prædiker ikke total afholdelse – det gør munke.
En kostplan kan være et godt alternativ
En professionel klinisk diætist hjælper dig til en sund kost og bearbejdelse af sygdomme. Men du kan også på egen hånd finde meget hjælp i en kostplan. Der findes et hav af kostplaner i dag, og du kan helt sikkert finde én, der passer perfekt til dig. Uanset om du vil smide nogle kilo eller eksempelvis stabilisere dit insulinniveau.
Du kan læse meget mere i vores udførlige guide til en sund kostplan her.
Her er nogle af de bedste kostplaner
Kostplaner har igennem årene udviklet sig og vundet popularitet verden over. Her er nogle af dem, der har vist de bedste resultater:
Lad Arono skræddersy en kostplan
Har du ikke tid til at besøge en klinisk diætist? Så lad vores app skræddersy en kostplan, der dækker lige præcis dine behov!
Du kan hurtigt og let oprette dig som bruger, og derefter skal du bare indtaste nogle personlige oplysninger om dig selv, samt hvad dine mål for en kostplan er. F.eks. et vægttab.
Hvis du vil lære mere om det sunde liv, så læs videre på Arono.dk. Her finder du artikler, guides og meget mere, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.