Atkins-kuren lover vægttab og lækker mad

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 22. mar 2021
Atkins-kuren går ud på, du skal spise godt med protein og fedt, men samtidig skære ned på indtaget af kulhydrater.

Drømmer du om at tabe dig på en god og sund måde? Men orker du ikke tanken om at starte på en slankekur, da det sikkert betyder sult og kedelig retter?

Hvis du har denne frygt, så bare rolig – det er helt normalt.

Men hvad nu hvis der faktisk fandtes en fed måde at opnå vægttab på? En måde, hvor du eksempelvis skal spise æg og bacon til morgenmad. Og laks til frokost? Og en stor, rød bøf til aftensmad?

Hvad nu hvis den kur fandtes?

Og den hed Atkins-kuren?

Ja, så vil du have en sund måde at tabe dig på, mens du samtidig kan spise (næsten) lige så tosset, som du vil.

I denne guide til Atkins-kuren vil du lære:

 • Hvad Atkins-kuren er
 • Hvordan du starter på en god måde
 • Og hvilke madvarer du må/ikke må spise
Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er Atkins-kuren

Atkins-kuren er opkaldt efter en fyr ved navn Atkins. No surprise there.

Dr. Robert Atkins udformede Atkins-kuren i 70’erne, og den minder i høj grad om de slankekure, der går under fællesbetegnelsen ”LCHF”. Grundtanken ved disse er, at et lavt indtag af kulhydrater – og et meget højt indtag af proteiner og fedt – vil føre til mange livsforbedringer.

Og der er faktisk noget om snakken.  

Det samme gør sig gældende ved Atkins-kuren. Og denne gør sig især bemærket, når man taler om vægttab.

Vent, hvordan kan mere fedt føre til vægttab?

Jo, ser du, det smarte ved Atkins-kuren ligger ikke ved det høje indtag af fedt alene.

Det ligger snarere ved det lave indtag af kulhydrater.

Når du ved Atkins-kuren indtager en minimal mængde kulhydrater, vil du i stedet fylde dig med proteiner og sunde fedtstoffer. Og disse er med til at sænke appetitten, hvilket betyder, at du vil spise færre kalorier.

Ud over det, så vil du ved en LCHF-kur også opleve, at din krop begynder at udskille et biprodukt ved navn ”ketoner”. Det kan kroppen bruge som brændstof, alt imens den forbrænder ekstra kropsfedt.

Og så viser nye studier faktisk, at fedt overhovedet ikke er så slemt, som vi tidligere har gjort det til. Du skal derimod være på vagt over for det hvide sukker.

Dét sker der, når kroppen ikke får kulhydrater

Normalt benytter kroppen kulhydrater til energi, hvorfor kulhydrater omtales som “kroppens brændstof”. Når din krop ikke får særlig mange kulhydrater, begynder den at udskille et biprodukt kaldet “ketoner”. Disse ketoner benyttes som brændstof i stedet for kulhydrater.

Man kalder det at være i “ketose”, når kroppen har fundet ud af at bruge fedt frem for kulhydrater for energi.

De 4 faser i Atkins kuren 

Hvor Atkins-kuren er anderledes fra andre LCHF-kure er, at den er delt op i fire faser.

1. Fase: Introduktion

Til at starte med må du kun spise højst 20 gram kulhydrater om dagen i 2 uger. Og 20 gram er ikke meget.

Det vil altså sige, at du skal spise mad med en masse umættede fedtstoffer og proteiner i. Når du endelig skal spise kulhydrater, så sørg for at de kommer fra grøntsager og salat.

I denne fase kickstarter du altså kroppen, og du kan muligvis opleve et vægttab på helt op til 7 kg. Du skal derfor også være forberedt på, at det godt kan virke overvældende for kroppen.

2. Fase: Vægttab

I denne fase skal du næsten køre samme stil som i første fase. Dog begynder du langsomt at tilføre flere kulhydrater i form af nødder, grøntsager og frugter.

Målet for denne fase er at finde ud af, hvor mange kulhydrater du kan tilføre kosten, inden dit vægttab stopper igen.

3. Fase: Præ-vedligeholdelse

Når du engang har opnået det vægttab, du ønsker, kan du begynde at tilføre lidt flere kulhydrater til kosten. På denne måde kan du nænsomt finde det punkt, hvor du hverken taber dig eller tager på.

4. Fase: Vedligeholdelse

Og, som navnet antyder, er sidste fase også den fase, der skal være permanent. Altså din ideelle tilstand, hvor du hverken taber dig eller tager på. Her skal du bare vedligeholde din sunde kost og din vægtbalance, og du kan spise lige præcis så mange kulhydrater, som din krop tillader.

Alt i alt kan du se, at Atkins-kuren er en form for ”test-kur”, hvor du kan finde ud af, hvad din krop har brug for af kulhydrater.

Du kan dog også vælge at bruge denne kur til blot at tabe dig hurtigt. Hvis dette er dit mål, skal du bare holde dig til den første fase. Dette kan dog ikke anbefales, da du typisk vil tage de tabte kilo på hurtigt igen.

Hvad MÅ du spise ved Atkins-kuren?

Kød.

Ej, ikke kun kød. Men dog overvejende kød.

Ved Atkins-kuren handler det om at få fedtstoffer og proteiner. Og det får du gennem:

 • Okse- og svinekød
 • Fjerkræ
 • Fede fisk – laks, makrel og sardiner
 • Æg
 • Smør, yoghurt og ost
 • Mandler, valnødder og solsikkefrø
 • Gode olier, såsom oliven- og avocado-olie

Hvad må du ikke spise ved Atkins kuren?

Hovedprincippet ved Atkins-kuren er altså:

”Ud med kulhydraterne og ind med proteinerne/fedtet”

Men hvordan kan du så vide, hvilke madvarer der indeholder hvad?

Jo, generelt set kan du følge disse retningslinjer:

 • Sukker: Dette er en no brainer, men den skal alligevel lige nævnes. Sukker er et kulhydrat, og så er det sjældent godt for noget. Undgå især kager, slik, sodavand og saftevand.
 • Transfedtsyrer: Selvom der før blev slået et slag for fedt, så var det kun ”det gode fedt”. Såsom umættet fedt. Undgå transfedtsyrer, som du typisk finder i forarbejdet mad og fast food.
 • Korn: Kulhydrater finder du især også i korn, så undgå mad med eksempelvis hvede i – såsom brød.
 • Ris: Ligesom korn er der også mange kulhydrater i ris.
 • Grøntsager og frugter: Du finder ikke kun kulhydrater i slik og brød. Også i grøntsager og frugter er der et højt antal kulhydrater – såsom gulerødder, kartofler, bananer, æbler, grapefrugt og meget mere.

Husk kosttilskud, hvis du ikke får nok næring fra kosten

Det er vigtigt, at man er opmærksom på at give kroppen den rette mængde vitaminer og mineraler, når man skærer bestemte fødevarer fra i kosten. Dette gælder også, når man pludselig begynder at indtage få kulhydrater, som med Atkins kuren.

Du skal altså sikre dig, at du indtager en diæt, der er rig på forskellige næringsstoffer. Og hvis du har svært ved at indtage den rette mængde, f.eks. i første fase, kan du med fordel spise diverse kosttilskud.

Dr. Atkins anbefaler f.eks., at man indtager multivitamin med B- og C-vitamin, samt elektrolytter, såsom magnesium og kalk. Man kan også sikre kroppen flere fibre ved at tage frøskaller.

Det gode ved Atkins-kuren

Det er dette, der gør Atkins-kuren så populær.

I modsætning til mange andre restriktive slankekure og kostplaner tillader Atkins-kuren, at du spiser lækre retter med store røde bøffer, sprødt bacon, alverdens oste, friske avocadoer, smørstegte omeletter og lækre laksesandwich.

Der er ingen grænse for, hvor meget du må spise af dette.

Du skal ikke tælle kalorier eller følge en bestemt madplan.

Du skal bare undgå at få kulhydrater, og så skal du indrette dig efter de 4 faser.

Taber du dig med Atkins kuren?

Som vi allerede har været inde på, kan du sagtens tabe dig med Atkins kuren. Faktisk er der stor sandsynlighed for, at du vil tabe dig +5 kilo i bare første fase.

Man kan således pointere, at en Atkins kur er ideel til personer, der ønsker at gennemføre et vægttab. Og som gerne vil se resultater med det samme.

Lige netop Atkins kuren minder meget om andre slankekure med udgangspunkt i LCHF-princippet. Du kan derfor altid starte på Atkins-kuren og så bevæge dig videre til en anden LCHF kostplan, når du har fået tabt de første kilo.

Bivirkninger / ulemper ved Atkinskuren

Du kommer højst sandsynligt til at lægge en stor del af din livsstil om, når du vælger at følge Atkins kuren, uanset om det blot er i 14 dage eller en længere periode.

Det betyder også, at du kan opleve en række bivirkninger, da din krop skal bruge lidt tid på at vænne sig til den nye kostplan / diæt.

Følgende bivirkninger er almindelige ved omlæggelse af diæten til en low carb slankekur:

 • Ildelugtende ånde (lugter ofte af acetone) - bivirkningen går over igen efter lidt tid
 • Generelt ubehag, f.eks. træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær
 • Forstoppelse eller diarré
 • Muskeltræthed
 • Nedsat appetit
 • Øget tørst

Derudover kan man føle, at Atkins kuren er kedelig, hvis ikke man forsøger at være lidt kreativ med diæten, og tænker ud af boksen i forhold til de fødevarer, man må spise.

Man skal heller ikke undervurdere, at det kræver lidt at holde øje med indholdet af kulhydrater i alle fødevarer. Især hvis man ønsker at spise ude. Det minder lidt om at tælle kalorier.

Lær mere om det sunde liv med Arono

Hvis du vil vide mere om, hvordan du lever et sundt liv, så læs videre på Arono.dk. Her finder du også mange andre slankekure og kostplaner, du kan følge, samt en masse artikler, der hjælper dig med kost og ernæring.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå dine personlige mål. F.eks. at tabe dig 10 kg.

 

Få en gratis personlig kostplan!

 

Kritik af Atkins-kuren

Man kommer desværre ikke uden om, at Dr. Atkins’ kur har fået en vis mængde kritik med på vejen. Det er netop af den grund, at andre low carb slankekure er dukket op i de efterfølgende år. De minder alle en del om Robert Atkins’ kur, men med diverse ændringer, så de opnår mindre kritik.

Det er ikke alle kritikpunkter, der faktisk er blevet bevist eller afvist. Og fælles for store dele af kritikken er, at hvis man er opmærksom på ulemperne ved diæten, før man går i gang, kan man mindske de fleste.

Den største kritik er Atkins-kuren bygger på, at den i en vis grad går imod de almindelige kostråd. Dette skyldes netop, at kuren anbefaler, at man skærer størstedelen af kulhydrater fra. Flere af disse indeholder vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for.

Og det leder os videre til næste kritikpunkt: at man ikke får den rette mængde næringsstoffer, hvis man følger Atkins-kuren i længere tid. Der er lidt delte meninger om, hvor slemt dette er, da man jo blot kan tage kosttilskud.

Nogle studier påpeger desuden, at der er øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, hvis man følger Atkins kur over længere tid. Dette er dog ikke påbevist.

Ofte stillede spørgsmål

Atkins-kuren går ud på, du skal spise godt med protein og fedt, men samtidig skære ned på indtaget af kulhydrater. Det er således en low carb high fat-slankekur med en lang række fordele for kroppen.

Første fase introducerer din krop til kuren, mens fase 2 og 3 lader dig tilføje lidt ekstra kulhydrat til kosten. Fase 4 er tænkt som mere permanent. Læs mere udførligt om de fire faser i artiklen.

Atkins-kuren er ideel som slankekur, da tilstanden “ketose”, som du opnår, når du ikke spiser kulhydrater, forbrænder godt med fedt. Det er desuden nemt at holde den nye vægt, hvis du holder diæten.

Kort sagt skal du primært indtage fedt og protein på Atkins-kuren, f.eks. kød, æg, nødder, sundt fedt m.fl. Bliv guidet til, hvad du må spise i de fire faser af Atkins-diæten i denne artikel.