Motivation til vægttab - 7 tips til holdbar og effektivt vægttab

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 15. mar 2021

Motivation er afgørende for at komme i gang med et holdbart vægttab. Det skifter dog fra person til person, hvor gode vi er til at holde fast i denne motivation, og hvordan vi reagerer, hvis den pludselig mangler undervejs i processen.

I denne guide kan du blive klogere på, hvordan du holder ved din motivation og opnår dine mål. Vi hjælper dig også til, hvordan du når dit mål, selvom du skulle miste din motivation undervejs. Kort sagt hjælper vi dig altså til et sundt og varigt vægttab.

Få en gratis personlig kostplan!

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvordan kan du nå dine mål?

Har du svært ved at nå dine mål, når du først sætter dig for at tabe dig? Der kan være mange faktorer, som spiller ind. Det hele handler dog om at kunne holde motivationen oppe og holde fast i de sunde vaner over længere tid. 

I de nedenstående afsnit kan du læse mere om, hvordan du trin for trin kan forbedre dit udgangspunkt i forhold til at nå dine mål for vægttabet. 

1: Sæt delmål - så vil du lettere kunne nå dit mål

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke blot sætter dig et overordnet mål, men også nogle delmål. På den måde vil du opleve små sejre, mens du arbejder dig hen mod dit mål. Det giver større motivation, da du så oplever succes og resultater hele vejen igennem.

Det kan nemlig godt tage lidt tid at tabe 5, 10, 20 kilo etc., hvorfor et delmål giver dig blod på tanden til at blive ved, da du vil føle, at du faktisk bevæger dig hen mod dit endelige mål.

Vi vil anbefale dig at være realistisk i valget af delmål. Det skal jo netop være nogle, som du rent faktisk kan opfylde. Naturligvis skal det heller ikke være et så nemt mål, at du når det på én dag - det vil nok have den modsatte virkning, end at give mere motivation. Eksempler på delmål kan f.eks. være: X antal kilo på én måned, X cm af taljen inden for en vis tidsperiode, at du sætter dig for at løbe 5 km, du skal altid gå 10.000 skridt om dagen e.l.

Det er helt op til dig, hvilke delmål du ønsker at sætte, men det kan anbefales, at målet skifter lidt frem for altid at handle om yderligere vægttab.

Der findes trods alt en del andre grene af dét at tabe sig end blot at smide vægt kilo - f.eks. at få en mindre mave, blive mere trimmet, få en bedre kondition m.m.

2: Brug noget tid på at læse op på vægttab

Du kommer længst i dit vægttab, hvis du faktisk forstår principperne bag et vægttab. Af den grund kan det godt betale sig at bruge lidt tid på internettet eller med hovedet i en bog for at forstå, hvad der skal til for at fuldføre et sundt vægttab.

Dette vil sikkert give dig nogle gode råd til vægttab, og hvordan du bedst muligt passer på kroppen undervejs. 

Vi har skrevet en lang række artikler med fokus på netop et sundt vægttab, som du med fordel kan finde inspiration i, hvis du vil vide mere. Du finder dem alle her på siden.

3: Motivationen får dig i gang med dit vægttab – men ikke i mål

Der er især én ting, som er vigtig at forstå, når man først stiller spørgsmålet: “hvordan taber jeg mig?” - og er villig til at ændre i ens livsstil.

Det er, at motivation nok får dig i gang med dit vægttab, men at den som minimum vil forsvinde i perioder i løbet af processen.

Du kan derfor ikke kun forlade dig på motivation til vægttab. Bag motivationen ligger nemlig følelser, og disse svinger fra dag til dag.

Du skal derfor finde en måde, hvorpå du kan blive ved med at spise sundt og holde dig aktiv, når du mangler motivation til at fortsætte. 

Derudover skal du vide, at det er ok ind imellem at miste motivationen - det vigtige er blot, at du ikke giver op! Så hold fast i den sunde kost, og følg diverse råd til at holde kalorieindtaget nede, selv når du ikke har motivationen til at give vægttabet al din energi. Og får du taget en cheat-day i ny og næ, skal du bare op på hesten igen.

Det kan aldrig betale sig at droppe hele livsstilsændringen, blot fordi din indre eller ydre motivation og halter i en periode.

4: Drop tanken om slankekur - tænk i stedet livsstilsændring

Ét af de råd, der konsekvent går igen er, at man skal droppe tanken om slankekure, og i stedet se beslutningen som værende en livsstilsændring. Det skyldes, at du så ikke behøver at have motivation til vægttab hver eneste dag, men blot når du begynder ændringen af din livsstil.

For har du først implementeret en sund kost og en ny livsstil i din hverdag, vil det ikke føles lige så fristende at “vende tilbage” til dit gamle liv

Se også vores anbefalinger til kostplaner her

Slankekure kan desuden være gode til at få dig i gang med vægttabet og give motivation til vægttab, men hvis du efterfølgende spiser de samme mængder og type af mad, vil du højst sandsynligt ende med at tage al vægten på igen.

Der er også en større tilbøjelighed til at give op, når der er tale om en slankekur, da det simpelthen er for hårdt at blive ved, når ens motivation til vægttab forsvinder.

5: Tænk over, hvad du spiser

Kosten betyder alverden for, om man kommer til at tabe sig i forbindelse med et vægttab. Det handler i bund og grund om indtaget af kalorier i løbet af dagen. Dit daglige indtag skal være lavere, end hvad kroppen forbrænder. Af den grund begynder du først at se et udsving i din vægt, når du mindsker antallet af kalorier, som du tilfører kroppen via din kost.

Vi henviser lige tilbage til punkt nr. 2 i denne guide. For du skal gerne sætte dig ind i, hvilke sunde kostvaner det kræver at holde sig i kalorieunderskud. Du skal f.eks. ikke sulte dig selv eller holde dig til de samme fødevarer hver dag.

Det kræver en varieret og sund kost med en fin balance mellem indtaget af fedt, kulhydrat og protein, så du sikrer kroppen optimal energi og holder fordøjelsessystemet i gang.

6: Dyrk motion flere gange om ugen

Regelmæssig træning er en fremragende metode til at opretholde motivation til vægttab. Helt overordnet set får man mere energi af træning, og så kan motion være med til at vende negative følelser til glæde og positivitet. Du vil hurtigt komme til at føle dig mere sund, og som om du har mere kontrol og gåpåmod i dit liv. Træning hjælper desuden med at holde forbrændingen i gang, så du kan forbrænde mere fedt, mens du opbygger muskelmasse.

Gode råd i forbindelse med træning:

  • Lad være med at overdrive - lad i stedet din krop vænne sig langsomt til belastning og hyppighed, da det vil sikre de bedste resultater
  • Dyrk motion, hvor du får pulsen op, minimum et par gange om ugen
  • Find en type træning, som du faktisk kan lide at udføre. Hader du f.eks. at cykle eller løbe, så må du finde en træningsform, som passer bedre til dig
  • Bevæg dig hver dag - det kan f.eks. være en gåtur, cykeltur e.l. Husk, at det adskiller sig fra din egentlig træning
  • Find en træningspartner - det giver motivation til at komme ud af døren og gør din træning sjovere

7: Få hjælp udefra, hvis du har brug for det

Er du løbet helt tør for motivation til at nå dit mål? Måske du har svært ved at finde tid til at lave og spise sund mad? Kan du ikke finde på spændende mad at spise? Eller måske du ikke ser resultater i forbindelse med træningen? Uanset hvad årsagen er til, at du er ved at miste din motivation til at ændre dit liv og holde ved dit vægttab, skal du ikke tøve med at tage kontakt til nogen, der kan hjælpe.

F.eks. kan du tage kontakt til en diætist eller personlig træner, hvis du har svært ved at holde dig i kalorieunderskud eller ikke opnår nok succes med din træning.

Er det ikke realistisk, at du handler ind til at spise sundt hver dag eller ikke har tid til at tilberede al maden fra bunden uden at gå på kompromis med andre ting i dit liv, så kan du overveje at benytte dig at sunde måltidskasser.

På den måde springer du noget af arbejdet over, men spiser stadig sundt. Og har du mere brug for gode råd i forhold til valg af sunde retter, der kan lede til et vægttab, så kan du se på diverse opskrifter online eller benytte dig af en kostplan / vægttabs app.

Mangler du motivation til vægttab?

Ved manglende motivation til vægttab, bliver det nemmere at falde tilbage i de dårlige vaner. For mange kommer livet eller følelser i vejen, selvom man har de bedste intentioner om at tabe sig. Og oplever man ikke lige succes hele tiden, kan det skade ens motivation til vægttab.

Men det er dog vigtigt, at holde fast i motivationen, forstå denne og være opmærksom på, at den ikke behøver at være til stede hele tiden.

Hvorfor er motivation det vigtigste redskab til vægttab?

Motivation er et vigtigt redskab i kampen mod de ekstra kilo - måske endda dét vigtigste. Men hvorfor? Jo, motivation hjælper os først og fremmest i gang med vores livsstilsændring. Uden den er det ikke sikkert, at vi ville droppe chokoladen og sætte os op på cyklen til og fra arbejde - eller gøre andre ting for at udføre et vægttab, naturligvis.

Når vi føler os motiveret, er vi mentalt indstillet på at ændre livsstil, gennemføre en kur e.l. Man vil derfor have lettere ved at ændre vaner, leve sundere og holde sig fra de usunde madvarer, når man er motiveret til det. Problemet er blot, at ens motivation sjældent holder særlig længe.

De fleste mennesker træder altså ved siden af, og dropper ideen om deres vægttab, fordi de mister motivationen på et tidspunkt i løbet af vægttabet. Og så får man ofte en følelse af, at man lige så godt kan give op.

Ægte motivation gør forskellen

Der er forskel på motivation. I mange tilfælde er det en flygtig tilstand / følelse, fordi man tænker mere over, hvad man gerne vil undgå, end hvad man vil arbejde sig hen imod. F.eks. tænker man, at man gerne vil undgå at tage på i vægt, undgå fed mad e.l. Men for at opnå den rette motivation, er det vigtigt i stedet at fokusere på, hvad man gerne vil opnå.

I så fald vil motivationen fungere som en drivkraft, og det vil være lettere at forblive motiveret, selvom det over tid bliver hårdt.

Viljestyrke og selvdisciplin er ikke ægte motivation

Du kommer langt med viljestyrke og selvdisciplin, da det afholder dig fra at give op eller give efter for dine lyster, når dine følelser er påvirket. Alligevel kan det være svært at bibeholde en høj viljestyrke og selvdisciplin hele livet igennem. Og som nævnt tidligere, er det ok at give efter en gang imellem.

Viljestyrke og selvdisciplin i forbindelse med et vægttab er nemlig gode at have, men de kan ikke erstatte ægte motivation til at ændre livet / livsstilen.

Motivation til vægttab der holder - hvorfor er det vigtigt?

Det kan være nemt nok at tabe vægt, men hvordan gennemfører man et vægttab, der holder hele livet? Først og fremmest skal du følge de ovenstående råd i forhold til, hvordan man bibeholder motivation til vægttab. Derudover skal du sørge for ikke at droppe din nye livsstil fuldkommen, når du har tabt den vægt, du ønsker at tabe. 

Du kan kun holde et varigt vægttab, hvis du bliver ved med at tænke over, hvad du putter i munden og holder dig aktiv i hverdagen. Dette er også den bedste måde at forhindre overvægt og en for høj procent af fedt i kroppen.

I sidste ende handler det altså ikke blot om at tabe sig eller om motivation til vægttab, men at du faktisk er villig til at implementere en anden livsstil.

Få en gratis personlig kostplan!

Ofte stillede spørgsmål

Først og fremmest er du nødt til at anerkende, at du vil miste din motivation på et tidspunkt - og at det er ok. Den vil dog komme tilbage, hvis du sætter delmål og klør på, selv uden motivation.

Du kan sagtens tage kontakt til en personlig træner eller diætist, hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med din nye livsstil. Du kan også finde inspiration via diverse apps og hjemmesider.

Din motivation skal komme fra dig. Og du bibeholder bedst din motivation, hvis du fokuserer på alt det positive frem for, hvad du gerne vil undgå. Tænk på målet frem for hvad du kommer fra.

Så fortsætter du med at klø på. Ikke noget med at give op! Dette gælder også, selvom du kommer til at afvige en smule fra kostplanen / træningen. Det er bare med at komme op på hesten igen.