Fastekure - Hvad går de ud på og hvorfor?

Skrevet af Simone E. Jensen
Skribent 10. aug 2021
En fastekur er en populær måde til vægttab og udrensning af kroppen

Fastekure er på kort tid blevet en populær vej at gå, for at opnå et sundere og længere liv, med færre kilo og mindre sygdom.

Fænomenet rækker helt tilbage til antikken, men det er først i nyere tid, at forskere har undersøgt, hvad der rent faktisk sker i kroppen, når vi tager en kort pause fra mad.

Så hvad betyder det egentligt for din krop, din vægt og dit energiniveau, når du faster? 

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvorfor faster man?

Hvis du faster, vil du opleve at tabe dig, dels fordi du spiser færre kalorier, end hvad du forbrænder og dels fordi at tarmene tømmes.

Derfor begynder kroppen, at bruge af sine energidepoter og i takt med at kroppen er i kalorieunderskud, vil den dermed forbrænde af de depoter, der er tilgængelige.

Mange vil i forbindelse med en fastekur ofte opleve, at de taber sig, når fasten slutter. Det er sågar muligt at tage mere på i vægt efter fastekurens ophør, end det vægttab du har opnået som følge af selve fasten.

Grunden hertil er, at kroppen tilpasser sig det lave energiindtag samt øger udnyttelsen af næringsstoffer under fasten. Når der igen er tilstrækkeligt med næringsstoffer, vil kroppen komme i energioverskud og lagre den ekstra energi som fedt. 

Hvad sker der i kroppen, når du faster?

Efterhånden som næringsstofferne fra dit seneste måltid vil blive optaget, og de ufordøjelige dele af maden passerer igennem, vil din tarme blive tømt. Derudover vil kroppens energidepoter løbende blive tømt, i takt med at din krop tilføres mindre energi og færre næringsstoffer, end den har brug for.

Kroppen vil først og fremmest bruge af sit kulhydratdepot, der findes som glykogen i muskler og lever, for således at skaffe sig energi.

Når der ikke længere er kulhydrater tilbage i depoterne - hvilket typisk sker inden for 1-2 dage - vil kroppen skaffe energi, ved at nedbryde fedt.

Der vil ligeledes ske en nedbrydning af protein fra muskler og indre organer, som dels bliver til energi og dels omdannes til sukker, for at opretholde et normalt blodsukker samt sikre tilførslen af energi til hjernen.

I takt med at kroppens glykogendepoter tømmes, vil leveren på ny danne glykose fra aminosyrer, og efter 1-2 dage med faste, påbegynder nedbrydningen af fedt til energi. Hvis du faster over længere tid, kan din krop begynde at lugte anderledes, og du kan få dårlig ånde.

Dette skyldes, at der dannes såkaldte ketonstoffer (lugt der minder om acetone), når kroppen skal skaffe størstedelen af energien fra fedt nedbrydning og sikre energi til hjernen.

Hvad der præcist sker i kroppen under faste, afhænger desuden af hvilken fastekur du vælger og heraf hvor længe den respektive faste står på. Det har også en betydning, om man er normal- eller overvægtig, og om man er sund og rask.

Hvilke fastekure er populære? 

Periodiske fastekure har for alvor vundet indpas inden for sundhedsverdenen, og mange benytter sig af disse for at tabe sig eller vedligeholde vægten.

I det følgende ser vi på de meste populære kure og hvordan de virker.

5:2 kuren: Tab dig med to dages faste

Ønsker du at tabe dig et halvt kilo om ugen? Så kan du med den såkaldte 5:2 kur, spise hvad du vil fem dage om ugen, og holde en let faste de resterende to dage.

På dine to ugentlige fastedage må du spise ca. 500 kalorier (fordel gerne over to måltider), drikke vand samt supplere med sort kaffe/te, som ikke indeholder kalorier.

Det er op til dig selv, hvornår på ugen du har dine to “fastedage”, fx mandag og torsdag, den eneste betingelse er, at dagene ikke må ligge i forlængelse af hinanden. 

Gennem en radikal reducering af dit kalorieindtag over en kort periode, som tilfældet er i 5:2 kuren, fremtvinger du nogle forandringer i dit stofskifte samt hjernefunktion, som kan bidrage til at formindske risikoen for sygdomme, som f.eks. kræft, alzheimers, hjertesygdomme og diabetes.

Formålet med denne simple kur er ikke at skulle tælle kalorier, som ellers er tilfældet i mange andre slankekure. 

8-timers kuren: Kuren hvor du spiser, hvad du vil

8- timers kuren, også kaldet 16:8 kuren, er en yderst effekt fastekur, som har haft stor succes i USA, men som også efterhånden har vundet indpas i Danmark.

Det er en simpel slankekur, der er forholdsvis nem at forholde sig til, ift. andre fastekure. Kuren har følgende opbygning: 8 timer i døgnet må du spise lige, hvad du vil, mens du i de resterende sidste 16 timer af døgnet skal faste.

Du må dog gerne stadig drikke vand, kaffe eller te. Det er op til dig selv, hvilke otte timer i døgnet du vil faste.

Da du kun må spise i otte timer, er det fordelagtigt ikke at spise alt for tidligt på dagen, da det vil betyde, at du skal stoppe med at spise tidligt - drik derfor et stort glas vand eller kaffe/te fra morgenen af. 

Der er generelt konsensus om, at 8-timers kuren virker, og at man i og efter fasteperioden vil se en effektiv forbedring af ens energiniveau samt generelle sundhed.

Du vil sikkert opdage, at din krop ikke har brug for så meget mad, som du går og tror - og dermed kan 8-timers kuren være en hjælp til, at du får et mere realistisk forhold til mad, end tilfældet var, inden du gik i gang. 

Juicekur: Kuren der “detoxer” dig

En juicekur nærer og renser sin krops celler og hjælper desuden med at skabe balance i den.

Du følger typisk kuren i 3-15 dage, og efterfølgende vil du opleve at føle dig mere frisk og bedre tilpas i din krop. Men hvad går en juicekur egentlig ud på, og hvad er fordelene herved? 

Først og fremmest er kroppen afhængig af, at affaldsstoffer, kemikalier og tungmetaller bliver udskilt. Hvis din lever, nyrer lymfesystem og tarme er overbelastede, vil affaldsstoffer i væv og organer blive ophobet og derfor dræne din krop for energi.

Som følge heraf kan du få symptomer, som træthed, uren hud, forstoppelse, hovedpine, maveproblemer, osv. Dette kan afhjælpes med en juicekur, som har til formål at nærer og rense kroppens celler samt hjælpe kroppen i balance, via frugt og grøntsager. 

Et eksempel på en juicekur vil være, at drikke 6 stk. juice af 500 ml. om dagen med 2 timers interval.

Under udrensningen anbefales det, at du nedtoner dit aktivitetsniveau, så kroppen kan bruge sine energiressourcer på udrensning, dog kan mild motion som fx en gåtur bidrage til at øge blod- og lymfecirkulationen. 

Er fastekure effektivt eller usundt?

“Spis hvad du har lyst til den ene dag, og hold dig fra mad den anden dag”. Lige umiddelbart lyder denne opskrift ganske simpel, og måske er det netop derfor, at flere og flere kaster sig over fastekure, for at komme de overflødige kilo til livs.

Udover at kunne tabe sig, viser forskning, at der er en sammenhæng mellem periodisk faste og lavere blodtryk, lavere niveauer af blodsukker og insulin samt forbedret kolesteroltal.

Det vil sige, at der med faste følger en lavere risiko for eksempelvis udvikling af hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. 

Desuden fører periodisk faste til færre tilfælde af kræft, hvilket f.eks. skyldes, at kroppen under faste i højere grad reparerer sig selv samt danner færre skadelige frie radikaler.

Nogle oplever sågar at komme i bedre kontakt med deres sult, og dermed blive i stand til at kende forskel på rigtig sult og “hyggesult”. 

Der findes dog ikke kun sundhedsfordele ved faste. Ifølge Anders Nedergaard, som er biokemiker og humanbiolog, vil nogle som følge af fastekure opleve, at få hovedpine, forstoppelse samt andre problemer med maven.

Han påpeger desuden, at det ikke anbefales at gravide, ældre, diabetikere eller børn faster.

Derudover vil mange opleve dehydrering, fordi kroppen ikke får nogen form for væske fra fødevarer, og af den grund anbefales det, at man holder sig velhydreret under faste.

Dertil kommer spørgsmålet om hvorvidt en fastekur egentligt er en effektiv måde at tabe sig på. 

Mens mange følger kostvejlederens råd om et effektivt vægttab via. eksempelvis 5:2 kuren, er der andre, der bestemt ikke er fortalere for fastekure.

Dette skyldes blandt andet en manglende tro på, at faste resulterer i et langvarig vægttab, fordi de hurtigt “tabte kilo” hos den fastende, blot er et udtryk for tabet af væsken i kroppen, når man er i kalorieoverskud.

Lige så snart man begynder at spise normalt igen, vil væsken igen sætte sig i kroppen, hvormed dit vægttab langsomt vil forsvinde.

Dertil kommer de mange sundhedseksperter der frygter for, at fastekure fjerner fokus fra sunde anbefalinger om kost, eller sågar leder til spiseforstyrrelser eller overspisning.

Lær mere om det sunde liv på arono.dk

Hvis du vil vide mere om, hvordan du lever et sundt liv, så læs videre på arono.dk. Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance.

Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy en kostplan til vægttab.

Få en gratis personlig kostplan!