Udrensningskur | SÅDAN gør du det korrekt! - 2023

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 03. apr 2023

I denne artikel kan du læse alt om udrensningskure, og hvordan denne type kur adskiller sig fra traditionelle slankekure. Man behøver nemlig ikke benytte en udrensningskur til vægttab. Det primære formål med detox er at afgifte kroppen, så den bliver sundere og mere modstandsdygtig.

Vi guider dig til diverse udrensningskure, hvilke fordele der er ved detox, hvilke madvarer du skal holde dig fra, mens du er på udrensning og meget mere.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvad er en udrensningskur / detox?

En udrensningskur, også kaldet detox, er en måde, hvorpå man renser kroppen for de elementer, der forurener den. Kroppen er rigtig god til at rense sig selv, men der er intet i vejen med at hjælpe den lidt på vej i ny og næ.

Helt overordnet set sikrer en udrensningskur for, at kroppen får bedre betingelser for at skille sig af med diverse affalds- og giftstoffer. Disse ophober sig i kroppen, hvis man hele tiden tilfører flere skadelige stoffer, men ikke giver kroppen mulighed for at bekæmpe dem ordentligt.

Det er utrolig svært at undgå de forurenende stoffer i hverdagen. Det skyldes, at de både er i luften og i de fleste fødevarer. F.eks. er der giftstoffer i mad med farvestoffer, sprøjtemidler, konserveringsmidler o.l.

De fleste af os mærker måske ikke det store til, at disse giftstoffer kommer ind i kroppen, da f.eks. leveren og nyren er gode til at rense blodet for affaldsstoffer, mens diverse enzymer og næringsstoffer bekæmper affaldsstoffer andre steder i kroppen.

5 fordele ved en udrensningskur

Der er flere fordele ved at foretage en detoxkur med jævne mellemrum. De skyldes alle, at kroppen renses for affaldsstoffer, som ellers ville ophobe sig indtil kroppen selv kunne neutralisere dem. En udrensningskur hjælper dig blandt andet med at:

 • Få mere energi og bekæmpe træthed: Du vil hurtigt opleve, at du får mere energi tilovers, når du er gennemført en udrensningskur. Det kan du læse mere om i et senere afsnit
 • Få pænere hud: Affaldsstofferne kan også have en indflydelse på dit udseende, bl.a. i form af uren hud eller anden påvirkning af huden. Det er derfor oplagt at foretage en detox, hvis du ønsker et frisk pust til huden
 • Mindske forstoppelse: Udrensninger kan også hjælpe på diverse tarmproblemer. Det skyldes, at udrensningen har en positiv indvirkning på dine tarme, så de har nemmere ved at få processeret maden efterfølgende
 • Have lettere ved at holde dig fra usunde snacks: En detox er praktisk talt en sukker udrensning. Kroppen har som sådan ikke behov for sukker, men det kan være svært at holde sig fra det, når man er vant til at spise det. Har du først udført en 3 eller 7 dages kur, vil du have nemmere ved at holde dig helt fra sukker og andre usunde snacks, når du begynder at spise “normalt” igen. En udrensningskur er således også oplagt for dig, der har svært ved at holde dig fra søde sager
 • Kickstarte et vægttab: En udrensningskur er ikke nødvendigvis en måde at tabe vægt på, men hvis du ønsker et hurtigt vægttab, kan metoden være med til at få dig godt fra start. Det skyldes netop, at du har nemmere ved at holde dig fra usunde fødevarer, har neutraliseret flere affaldsstoffer i kroppen og i så fald ikke indtager så mange kalorier i de første dage af vægttabet

De ovenstående eksempler er blot nogle af fordelene ved en udrensningskur. Helt generelt vil du få det bedre med dig selv, din krop vil være i balance og du vil opnå mere overskud.

Detoxkur kan give mere energi og overskud i hverdagen

Det lyder måske mærkeligt, at man får mere energi af at gennemføre en udrensningskur, men den er god nok. Det er ikke nødvendigvis sådan, at du vil opleve det, mens kuren står på - især ikke hvis du tager en lyn-detoxkur på blot et par dage. De er nemlig lidt hårdere at gennemføre, da du skærer helt ned for dit indtag af mad.

Men undervejs i kuren, hvis den er lang, eller efter endt kur, hvis den er kort, vil du opleve, at du får mere energi. Det skyldes i høj grad, at du er kommet af med en række giftstoffer, som har tynget din krop.

Hvem har brug for en udrensningskur?

I realiteten kan de fleste have godt af udrensningskuren - netop fordi den har en positiv indvirkning på hele kroppen. Du skal således ikke holde dig tilbage, hvis du ønsker at prøve en udrensningskur. Du kan altid blot starte med en kort tidsperiode for at se, om det overhoved er noget for dig.

Oplever du én eller flere af de nedenstående problemer, kan det især anbefales, at du forsøger at udrense kroppen for affalds- og giftstoffer.

 • Overdreven træthed eller lavt energiniveau i hverdagen
 • Lider af oppustethed
 • Forstoppelse eller diarré
 • Hovedpine (ikke migræne)
 • Afhængig af sukker og andre søde sager
 • Smerter i muskler og led - tal dog altid med læge, da det kan skyldes andre faktorer
 • Oplever at have hvide belægninger på tungen
 • Sure opstød (altså problemer med mavesyren)

Har alle godt af en udrensningskur?

Udrensningskure er ikke skadelige. I mange tilfælde består de derimod kun af naturlige og sunde ingredienser. Alligevel er det ikke alle mennesker, der har lige godt af at gå igennem en udrensningskur. F.eks. skal du gerne holde dig fra udrensningskure, hvis du:

 • Har en sygdom, f.eks. diabetes, hjerteproblemer e.l.
 • Tager medicin - tal altid med din læge, før du går på detoxkur, hvis du tager medicin
 • Er blevet opereret for nylig eller snart skal opereres
 • Er gravid eller ammer
 • Er over 60 år, da det ikke er sikkert, at din krop kan holde til det
 • Er undervægtig. da din krop højst sandsynligt ikke har godt af det
 • Er under 18 år gammel

Derudover skal du altid lytte til din krop, når du går på detox. Det er altså vigtigt, at du vælger en udrensningskur, som passer til din krop, f.eks. i forhold til varighed. Gør du ikke det, får du ikke en udrensningskur, der virker.

Er du i tvivl om, hvad din krop kan holde til, vil vi anbefale dig at starte med blot et par dage. Så kan du altid hæve antallet af dage, når du har fundet ud af, hvordan du reagerer.

Hvilken detox-kur skal jeg vælge?

Der findes et hav af detox kure, så du har rig mulighed for at finde frem til den variant, der passer bedst til dine behov. Alle udrensningskure arbejder ud fra samme princip: at din krop kun skal have fødevarer, der er gode for den.

Dog kan kurene sagtens have andre formål, end blot at udrense kroppen f.eks. at kickstarte et vægttab. Læs om 5 gode udrensningskure herunder:

 • Udrensningskur 3 dage: Helt overordnet set kan du vælge en generel udrensningskur, der varer tre dage. Med denne type kur skal du blot sørge for at være påpasselig med, hvad du spiser i tre dage. Læs mere om, hvilke fødevarer du må spise i et senere afsnit
 • Detox kur 7 dage: En tre og syv dages udrensningskur minder utroligt meget om hinanden. Vi vil dog anbefale, at du indtager en del mere mad, hvis du regner med at holde udrensningskuren i en hel uge (eller længere tid). På den måde sikrer du, at din krop ikke går glip af vigtige næringsstoffer 
 • Liver Cleansing Diet: Denne diæt er tager 8 uger. Det er altså ikke en hurtig løsning. Undervejs i de 8 uger må du kun spise rå frugter og grøntsager, samt en smule proteinholdige fødevarer. Udrensningskuren har en positiv indvirkning på din lever
 • Juicekur: Juicekuren er yderst populær, hvilket i høj grad skyldes, at man kan tilpasse den til ens egne behov. F.eks. vælger du selv, hvor længe kuren skal vare. Derudover er det nemt at skalere på indholdet af frugt og grønt. Og så findes der et hav af lækre og naturlige opskrifter, som indeholder lige de vitaminer og mineraler, kroppen har brug for
 • Æblecidereddike-udrensning: Denne type udrensning er ideel til dig, der er træt og har brug for mere energi og overskud, men ikke føler for at gå på en udrensningskur 7 dage eller skære en masse madvarer fra i perioder. I stedet skal du hælde én tsk. æblecidereddike i et glas vand, juice e.l. Derudover skal du drikke rigeligt med vand og gerne spise godt med frugt og grønt

Hvad kan man spise under en detox kur

Du kan i de fleste tilfælde spise alle de grøntsager, som du har lyst til, når du gennemfører en udrensning. Er der tale om en specifik kur, skal du dog sørge for at følge dens anbefalinger. Det anbefales, at du spiser økologiske grøntsager, så de indeholder mindst mulige giftstoffer.

Derudover vil det for nogle udrensningskure være accepteret at spise godt med frugt, disse skal også være økologiske, og en smule fuldkornsprodukter.

Du skal især huske at drikke masser af vand i løbet af dagen, når du er på en detox kur. Det anbefales at drikke minimum 2 liter vand. Dette gælder, uanset hvilken type du vælger. Du kan vælge at erstatte nogle glas vand med kaffe eller grøn te. Dog skal de helst være uden mælk eller sukker. 

Det kan også anbefales at starte dagen ud med en kop kogt vand med citron.

Hvad skal man holde sig fra, når man er på detox?

Du skal holde dig fra de følgende fødevarer, når du ønsker at gennemføre en udrensningskur:

 • Alkohol
 • Sukker
 • Transfedtsyrer
 • Fastfood af enhver art
 • For meget koffein - en smule er i orden
 • For mange kulhydrater

Ingen af de ovenstående madvarer er ideelle, når man er i gang med at rense kroppen. Dette gælder dog især alkohol, der både indeholder en masse kalorier og samtidig kan gøre dig rigtig fuld, når du ikke har godt med mad i maven til at stå imod med.

Derudover skal du gerne holde dig fra at ryge i perioden. Cigaretter tilfører nemlig også din krop en del affalds- og giftstoffer. Du kan eventuelt se udrensningskuren som en metode til at stoppe helt med at ryge.

Spis gerne superfoods i løbet af dagen

Det anbefales især at spise diverse former for superfoods, når du ønsker at gennemføre en udrensning. superfood er en form for fødevare, der indeholder ekstra mange vitaminer og mineraler. Denne type fødevare er altså i den grad med til at booste din sundhed ved at sikre kroppen godt med næring.

Du kan med fordel indtage de følgende sunde superfoods, når du ønsker at udrense kroppens organer.

Grøntsager og planter

En lang række grøntsager og planter tæller som værende superfood. Dette gælder bl.a. broccoli, brøndkarse, rødbede, kål af forskellig art, spinat, bønner m.fl. Disse kan du altså med fordel indtage, så kroppen kan blive styrket og udrenset.

Frugt og bær

Man skal passe på med, hvor meget frugt og bær man spiser, da de fleste indeholder en del frugtsukker. Alligevel kan diverse frugter og bær, såsom jordbær, blåbær, ananas, avocado, æbler, diverse citrusfrugter m.fl. være oplagte, når man er på udrensning.

Nødder, frø og krydderier

Mandler, pistacienødder, chiafrø, valnød o.l. tæller også som værende superfoods. Derudover er forskellige typer af krydderier, heriblandt chili, ingefær og hvidløg også fremragende til at sætte forbrændingen i gang. Disse ingredienser kan du således med fordel hælde i dine smoothies, juicer e.l., når du ønsker at tabe vægt i forbindelse med din detox.

Detox kur madplan

Har du svært ved at gennemføre udrensningen? I så fald vil vi anbefale dig at lave en madplan / kostplan, så du ved, hvad du skal indtage ved de forskellige måltider. Det kan også være oplagt at følge en udrensningskur opskrift, i hvert fald i starten. På den måde vænner du dig langsomt til, hvilke opskrifter der er gode i forbindelse med en udrensning - og eventuelt et vægttab.

Sådan reagerer din krop på en udrensningskur

Som vi tidligere har nævnt, er det vigtigt, at du lytter til din krop, når du skal gennemføre en udrensning. Det skyldes, at vi alle reagerer forskelligt. Nogle har intet problem med at være på kur eller udrensning i flere uger, mens andre har det bedre med blot et par dage.

I de fleste tilfælde vil man opleve en reaktion fra kroppen, da den netop sættes under “pres”, når kroppens organer, heriblandt lever, tarme og nyrer o.l. skal renses igennem for giftstoffer. 

De følgende bivirkninger kan opstå i forbindelse med udrensnings-behandling:

 • Humørsvingninger er især en gene, mange oplever. Af den grund er det oplagt at planlægge udrensningskuren i en periode, hvor du ikke i forvejen er stresset, presset eller har planer. Det kan også være en god idé at advare dine nærmeste
 • Stærkere kropslugt kan opstå i hverdagen og i forbindelse med træning. Sørg for at gå i bad hver dag og brug en god deodorant for at komme “problemet” til livs
 • Dårlig ånde kommer i høj grad af, at du ikke spiser helt så ofte. Du kan altid forsøge at spise lidt mere tyggegummi i perioden - dog skal det være uden sukker
 • Udslæt eller uren hud er hudens reaktion på, at affaldsstofferne nu forlader kroppen. Efter endt behandling vil du ofte få en pænere og mere frisk hud, så hold endelig ud!
 • Forstoppelse eller diarré kan måske virke som en mærkelig bivirkning, når det netop er en af de ting, som udrensningen skal komme til livs. Men i starten af udrensningen vil du ikke indtage så meget mad, hvorfor det kan have en indvirkning på dit tarmsystem
 • Hovedpine er en naturlig bivirkning, når man er på udrensning. Du vil primært opleve at få hovedpine, hvis du ikke drikker nok vand

Generne opstår primært, fordi kroppen udsættes for noget, som den ikke er helt vant til - og som et led i at udlede giftstofferne. Du skal altså ikke blive nervøs, hvis du oplever de ovenstående gener. De skal nok gå over af sig selv igen, når kroppen er udrenset.

Hvor længe skal man være på udrensningskur for at se resultater?

Det kommer an på, hvilke resultater du vil se, hvor længe du skal være på udrensningskur. Hvis du gerne vil tabe dig, er det klart, at du skal holde kuren i længere tid - eller i hvert fald være i kalorieunderskud i tiden efter, at udrensningskuren er fuldført.

De fleste får et fint resultat ved at være på udrensning i to til tre dage. Er du vant til at udrense kroppen med jævne mellemrum, kan du sagtens holde den i fem til syv dage i stedet. Vi vil dog ikke anbefale dig at være på detox i mere end 10 dage, hvis ikke du ved, hvad du laver - og sikrer, at du får nok næringsstoffer undervejs. Du kan eventuelt søge råd hos en professionel, hvis du ønsker at være på udrensningskur i længere tid.

Ofte stillede spørgsmål

En detox kan hjælpe kroppens organer med at bekæmpe diverse affalds- og giftstoffer. Dette holder kroppen sund og sikrer, at den er fuldt funktionsdygtig. Få yderligere information om udrensning her.

Du behøver ikke at rense kroppen hele tiden, da den selv klarer størstedelen. Det kan dog være fint at tænke over udrensning med jævne mellemrum, hvis du vil forbedre din sundhed. Læs mere i artiklen.

Nej, det er tværtimod sundt at udrense kroppen. Det kræver dog, at du udfører udrensningen ordentligt, så kroppen får de rette næringsstoffer. Undgå udrensning, hvis du lider af sygdom, er ældre e.l.

Du skal især indtage grøntsager, frugt og masser af vand, når du ønsker at udrense kroppen. Undgå sukker, fedt, alkohol, usunde madvarer o.l. Protein kan gå, hvis du udrenser over længere tid.