GUIDE: Sådan bliver du slank (Ekspertanbefalinger)

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 18. jul 2022

Synes du, at du vejer for meget? Har du lidt for meget mavefedt, og har du egentlig lyst til at ændre det? Går du med drømmen om at blive slank? Det kan du bestemt også blive! Selvom det kan virke uoverskueligt, så er det ikke en umulig situation – tværtimod! Læs med her, og se hvordan det kan lade sig gøre.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Hvordan bliver jeg slank?

Ja, det er så spørgsmålet til en million kroner – og alligevel er det så enkelt:

 • Du skal spise sundt og varieret, og du skal dyrke motion.
 • Du skal sove nok timer om natten og opretholde en nogenlunde god døgnrytme, hvor dagene ikke skiller sig for meget ud fra hinanden (søvnmæssigt).
 • Og endelig skal du passe på med at være for stresset.

Hvis du sørger for at leve sådan, så er der ikke meget, der kan holde dig fra at blive slank. Hvis du af den ene eller den anden grund ønsker at se hurtige resultater, og hvis du føler, at din overvægt har brug for et skub, så findes der flere forskellige slankekure, der virker. Dem kan du læse mere om længere nede.

10 råd der slanker

Når man ønsker at slanke sig og opnå en bestemt kropsvægt, så er det vigtigt man bliver hjulpet godt fra start. At blive hjulpet godt fra start handler om at få de rigtige råd, redskaber, træningsprogrammer, kostplaner, m.m. Derfor er der herunder samlet 10 gode råd til dig, der ønsker en mere slank krop.

 • Gå ordentlig tid i seng (husk at få dine 8 timer hver nat)
 • Drik vand! (alt andet er en kilde til overvægt – selvom en enkelt kop kaffe og et enkelt glas rødvin i ny og næ ikke skader)
 • Sørg for at bevæge dig en halv time til en time om dagen (gang, cykling, løb, sjipning, hvad end du lyster)
 • Skru ned for din skærmtid (2 timer er mere end rigeligt, og jo mindre, jo bedre)
 • Træn blot nogle gange om ugen (få lavet et træningsprogram, der passer til netop dig, så du kan komme til at træne rigtigt – og sørg for at styrketræne for at øge din forbrænding.)
 • Spis rugbrød, og undgå hvidt brød
 • Tag trappen (jo, den er god nok, det virker!)
 • Lad være med at være stresset (nemmere sagt end gjort, men… stress er roden til alt ondt)
 • Udskift søde sager med frugt - en god måde at “snyde”/stimulere hjernens trang efter noget sødt eller sukkerholdigt Husk dog på indholdet af frugtsukker.
 • Spis en masse grønt - i meget frugt og grønt er der et lavt indhold af kalorier, men et højt indhold af vitaminer og mineraler.

Proteinrig mad hjælper dig på vej

Det er bevist, at hvis du har en mere proteinrig kost, så vil du tabe dig mere og holde vægten bedre. Det skyldes, at de mætter, og hvis du holder dig mæt i løbet af dagen, så overspiser du ikke om aftenen! Magert kød kan være en god kilde til protein (eksempelvis kylling og kalkun), men du behøver ikke at leve udelukkende af kød, hvis du ønsker at tabe dig eller opretholde din vægt. Æg, bønner, linser, grøntsager, fisk, kikærter, tofu, nødder og skyr er i lige så høj grad en god måde at indtage sine proteiner på, og så mætter disse madvarer rigtig godt og i længere tid.

Slankekure

Hvis du ønsker hurtige resultater, eller du har bestemt dig for at der skal ske noget lige nu, så findes der flere forskellige slankekure, der virker og som gør, at du holder vægten. Et godt eksempel på en slankekur er Sense-kuren. Men det kan også være kure som 5:2-kuren, C9-kuren, Atkins-kuren, Dukan-kuren, suppe-kuren, 8 timers-kuren og matematik-kuren.

Fødevarer med lavt kalorieindhold - liste over kalorielette fødevarer

Når man ønsker at opnå et bestemt vægttab, så er det ikke kun vigtigt at smide et par kilo eller to. Det er også vigtigt generelt at få en sund krop, hvor man kan forebygge diverse risici for livsstilssygdomme. For at man kan det, så kræver det, at man omlægger sin nuværende livsstil til fordel for en sundere livsstil. 

En sund livsstil handler om at få styr på kosten og ikke mindst de fødevarer, man indtager. Man skal ikke kun at begrænse mængden af kalorier man indtager, men også få de nødvendige kostfibre, mineraler, vitaminer, fuldkorn, proteiner, m.m., som kroppen har brug for. 

Derfor er det vigtigt at spise sunde fødevarer med få kalorier, så man kan få de nødvendige næringsstoffer til kroppen. 

Vi har sammensat en liste over kalorielette fødevarer i forskellige grupper, så du kan få en idé om, hvilke fødevarer du kan spise meget af.

Kød med lavt kalorieindhold:

 • Kylling uden skind: 132 kalorier per 100 gr.
 • Kalkun uden skind: 109 kalorier per 100 gr.

Fisk med lavt kalorieindhold:

 • Fladfisk som rødspætte og skrubbe 87 kalorier per 100 gr.
 • Torsk 82 kalorier per 100 gr.
 • Kulmule: 69 kalorier per 100 gr
 • Aborre: 77 kalorier per 100 gr

Grøntsager med lavt kalorieindhold:

 • Blomkål: 25 kalorier per 100 gr.
 • Champignon: 22 kalorier per 100 gr.
 • Agurk: 14 kalorier per 100 gr.
 • Gulerødder: 36 kalorier per 100 gr.
 • Asparges: 20 kalorier per 100 gr.
 • Rødbeder 46 kalorier per 100 gr.

Frugter med lavt kalorieindhold:

 • Jordbær og hindbær: 41 og 54 kalorier per 100 gr. 
 • Kiwi 37 kalorier per 100 gr.
 • Æbler 60 kalorier per 100 gr.
 • Appelsiner 47 kalorier per 100 gr

Sidst men ikke mindst, så skal man også huske at drikke en masse væske i løbet af dagen. Især er det en god ide at drikke rigeligt med vand, da det hjælper og styrker fordøjelsesprocessen inde i kroppen, som i sidste ende er til stor gavn for ens generelle sundhed. 

Det handler om at forbrænde mere, end du indtager

Når mange spørger: “Hvordan bliver man tynd?”, så er det ikke kun et spørgsmål kosten og sunde fødevarer, men også et spørgsmål om at træne og motionere. For det nytter ikke noget at spise sundere end man plejer, hvis man stadig sidder mange timer foran computeren, TV’et, iPad’en, e.l. Fedt forsvinder nemlig ikke blot ved at justere kosten efter at leve sundere. Fedt forsvinder nemlig først og fremmest gennem sundere kost og dernæst gennem fysisk aktivitet - som i sidste ende styrker kroppens generelle sundhed. 

Dog handler fysisk aktivitet ikke ene og alene om styrketræning og at pumpe muskler flere timer om dagen, 7 dage om ugen. Du kan eksempelvis sagtens gå dig slank, når du ønsker at slanke dig. På en gåtur forbrænder du også kalorier og fedt ligesom i en omgang styrketræning. 

For at være sikker på at forbrænde flere kalorier end du indtager, så er du nødt til at kende dit ligevægtsindtag og daglige kaloriebehov i forhold til det vægttab du ønsker dig. Derudfra kan du let beregne dit kalorieunderskud og hvor mange kalorier du skal forbrænde for at holde den slanke linje.

Et sundt vægttab kommer ikke kun gennem kost og færre kalorier, men også gennem træning og generelt at være fysisk aktiv. 

Så forbrænd noget fedt og nogle kalorier ved at være aktiv, hvad end det så drejer sig om en lille gåtur eller en hård omgang træning. Det allervigtigste til en start er at komme afsted og i gang med nye vaner og rutiner. I sidste ende er det til stor gavn for dit vægttab og dit ønske om en slankere krop.

Kostplan er vejen frem

En personlig vejleder i form af en diætist eller en kostvejleder kan hjælpe dig på vej til en sundere og bedre livsstil. Hvis du opsøger en diætist eller en kostvejleder vil de nemlig med stor sandsynlighed lave en kostplan til dig, der passer til dig og dit liv.

En kostplan er en plan over, hvad du må spise i et bestemt antal tid – eksempelvis en måned. Kostplanen vil være fyldt med sunde madvarer og du vil, hvis du føler den, få præcis det antal kalorier du skal have for at tabe dig.

Så kom nemmere i mål med dit vægttab gennem en skræddersyet og tilrettelagt kostplan, der tilgodeser dine behov og ønsker.

Arono kan også hjælpe dig

Hvis du gerne vil have hjælp til at blive slank eller slankere, så læs videre på Arono.dk.

Her finder du en masse artikler og guides, der hjælper dig med kost, motion og den gode balance. Du kan også hurtigt og let oprette dig som bruger, og så vil vores app skræddersy den perfekte kostplan til dig, så du kan opnå dine personlige mål – alt sammen helt som du ønsker det. Arono fungerer som din personlige kostvejleder, som du har mulighed for at have på dig hele tiden – ligegyldigt hvor du bor henne.

Ofte stillede spørgsmål

For at blive slank, skal du først og fremmest spise sundt og varieret, og desuden huske at dyrke motion. Derudover skal du sørge for at få en god søvn samt undgå at blive stresset i hverdagen.

For at tabe dig, skal du spise mange proteiner, langsomt-optagelige kulhydrater og sunde fedtstoffer, da disse ting sætter skub i stofskiftet og øger din fedtforbrænding.

Hvis du ønsker at opnå hurtige resultater med dit vægttab, så findes der flere forskellige slankekure, der virker effektivt. Eksempler herpå er Sense-kuren, 5:2-kuren, C9-kuren, Atkins-kuren, Dukan-kuren, suppe-kuren, 8-timers-kuren og matematik-kuren.

Få 14 dages personlig kostplan gratis.

Ønsker du at opnå et varigt vægttab? Klik nedenfor, og få en kostplan.

Hent din personlige kostplan

Prøv vores nye app

Få 14 dages personlig kostplan helt gratis!

Hent din personlige kostplan