6 sunde opskrifter på morgenmad

Skrevet af Anne Christensen
Kostvejleder 20. mar 2021

Det er vigtigt at starte dagen med en sund morgenmad, der kan holde dig mæt og give dig energi indtil du skal spise frokost. I denne artikel giver vi dig vores bud på 6 sunde og lækre morgenmadsopskrifter der er nemme at lave.

Tab dig nemt
Skræddersyet kostplan

Vil du tabe et par kilo? Med Arono får du den mest effektive guide til et vægttab. En kostplan skræddersyes til dig og 1000+ sunde opskrifter sikrer at du hver dag holder dig indenfor dit kaloriemål.

Morgenmad: Dagens vigtigste måltid?

Du har sikkert ofte hørt at morgenmad er dagens vigtigste måltid, og at det er vigtigt at starte dagen på en sund og god bund. Men passer det virkelig? Og er det usundt hvis man springer morgenmaden over? Faktisk har videnskaben ikke kunne komme frem til et entydigt svar.

»Vi har ingen sikker viden om, hvorvidt det er sundt eller usundt at skippe morgenmaden. I det hele taget er vores viden om de sundhedsfremmende effekter betinget af antallet af daglige måltider usikker,« siger Allan Vaag, overlæge og klinisk professor på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Dette understøttes ligeledes af Lesli Hingstrup Larsen, lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, som til Videnskab.dk siger: »De morgenmadsstudier, som er lavet, peger i forskellig retning«.

Taber man sig af, at springe morgenmaden over?

Du har måske overvejet om du blot kan springe morgenmaden over, hvis du gerne vil tabe dig, men så enkelt er et vægttab desværre ikke. Faktisk viser flere studier at det kan have den modsatte effekt at droppe morgenmaden. Springer du morgenmaden over er du nemlig mere tilbøjelig til at overspise senere på dagen, og ender dermed i sidste ende med at indtage flere kalorier.

Et nyere studie fra Københavns Universitet viser dog at det ikke har nogen effekt på dit vægttab, om du spiser morgenmad eller ej. Derfor giver det, i følge studiet, bedst mening at spise morgenmad, hvis du har lyst. Den amerikanske forsker, John Swartzberg’s råd lyder således: »Bundlinjen er, at hvis du er sulten om morgenen og fungerer bedre efter morgenmaden, skal du helt sikkert gøre det. Hvis du ikke vil spise morgenmad, så vent, til du er sulten, frokosttid er fint.«

Sunde opskrifter på morgenmad

For at en morgenmad er sund, er det vigtigt at antallet er kalorier er begrænset, da det er dette du tager på. Dog er det ligeledes vigtigt at du bliver mæt, så du er føler behov for skulle overspise senere på dagen. På denne liste finder du derfor opskrifter på morgenmad der både mætter, men som og har begrænset antal kalorier.

5 idéer til sund morgenmad

1. Nem chiagrød med kokos og mango

Denne lækre chiagrød er perfekt til dig der har en travl hverdag – den skal nemlig laves aftenen inden. Selve grøden har smag er kokos og vanilje, og toppes med frisk mango og blåbær.

2. Sukkerfri vafler med blåbær

Har du en sød tand, og vil du starte morgenen med en sød morgenmad, uden dårlige samvittighed? Så er disse sukkerfri vafler uden tvivl den rette opskrift til det. Top vaflerne med blåbær eller din foretrukne frugt.

3. Smoothiebowl med blåbær og banan

Du har sikkert set disse smukke smoothie bowl over alt på nettet. Men de er ikke blot foto-venlige, de smager og fantastisk. Denne smoothiebowl er lavet på en bund af bær og banan, og toppes med kiwi og gojibær.

4. Havregrød på mandelmælk med friske blåbær

Havregrød er en gammel klassiker, som du sikkert har smagt flere gange end du kan tælle. Men har du prøvet denne moderne version? Føl opskriften og pep din grød op med kanel, chiafrø og mandelmælk for en endnu bedre smag.

5. Boghvedepandekager med blåbær

Disse pandekager er lavet boghvedemel og er uden tilsat sukker. De er derfor et sundere alternativ til de ellers usunde morgenmadspandekager du måske laver. Top dine pandekager med frisk frugt for mere smag.

6. Grøn smoothie med avocado

Denne grønne smoothie har ikke blot en flot farve, men smager også skønt. Tag ikke fejl af den grønne farve – smoothien indeholder bl.a. banan, ananas og vindruer som giver den en sød og dejlig smag.

Vil du have flere sunde opskrifter på morgenmad?

Vil du have endnu flere opskrifter på sund morgenmad? Så bør du hente Aronos app der giver dig adgang til 900+ sunde og lækre opskrifter, som er nemme og lave. I app’en får du ligeledes adgang til en kostplan med nemme retter, som er skræddersyet til dig og dine behov.

Få en gratis personlig kostplan!